• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Včera jsem pod silným dojmem anti social network sentimentu zaklapla počítač a šla spát v rozumnou dobu a hlavně vědomě. To je krása. Cítila jsem takovej healing a lásku a úctu k sobě.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    Let’s party like it’s 1999
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: takže tvým ideálem je fotbalový fanoušek či jiný účastník hromadných akcí, který se zcela zříká vlastního ega, vlastní osobnosti, pouze ve jménu emocionálního souznění s davem? (mimochodem, řada účastníků dění na sociálních sítích dělá chvilkové krávoviny právě jen za účelem emocionálního souznění z davem.... to je třeba ten tiktok... a o žádné velké citáty nebo nadčasovost tam nejde... je to stejný princip, jako dav na stadionu, akorát společně vraždí superhvězdy a dělí se o 15 sekund slávy... 15 minut je moc TLDR, totiž...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SKY_MAX: na předpokládání volebního vítězství si hraje Spolu, tak proč se snažit je vytlačit z tohohle trhu, když to možná je niche market, který není až tak velký - temhle typ voličů? Co když takhle uvažovali/volili spíš boomeři, kteří dnes už odcházejí a realita je úplně jiná? Tenhle typ voličů nás možná volit nebude, ať uděláme cokoliv.

A naopak: když budeme zatvrzele opakovat, že cílíme na 8% voličů, kteří prostě nemají koho volit, a že uvidíme, jak vliv se s tím dá získat - tak se docela dobře může stát, že se ukáže, že takových voličů je ve skutečnosti 16%.

Nereaguješ na moji tezi, že leitmotivem kampaně roku 2017 byl vězeňský autobus, a že tady na NYXu byl shitstorm, jak ta kampaň byla protestní a antisystémová a lživě obviňující a kdesi cosi, a spousta z nás honem poukazovala, že kromě téhle marketingové zkratky máme i spoustu pozitivních bodů v programu (tedy snažili jsme vyhrabat, co taky třeba chceme, a ne jen to, proti čemu se Jakub s Mikulášem marketingově vymezovali... a to dost jednotně a "podle rad zkušených odborníků").

Víceméně - porazit "zkušené odborníky v oblasti komunikace" je vlastně větší výzva, než jen porazit konkurenční politiky. V tom roce 2017 jsem vysvětloval, že našim skutečným oponentem není Babiš, ale ve skutečnosti Marek Prchal - profesionál, který se nechá chladnokrevně najmout od oligarchy, je pro demokracii větší nebezpečí, než oligarcha samotný, který je bez toho profesionála vlastně politicky bezvýznamný...
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    ok tim bych uzavrela me vecerni okenko radikalni pravdy, vic uz pravdou tapetovat nebudu. ani nepravdou
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    diagnoza desynchronizace s casoprostorem
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    your social media profile is your tombstone. a memorial of moments of your life, moments that have passed away.

dead or alive? #deleteinstagram
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    predstavte si svet, ve kterem jste vy vzdy jen vy. na miste. rano se vzbudite a vykrocite do sveta ktery nema o vas zadne preconceptions protoze je nema odkud mit. vy jste jenom vy. nic a nikdo jiny.

to je uplne radikalni. tady se dotykame lidske bytosti na velmi fundamentalni urovni, totiz identifikace vlastniho ja. ja jsem vzdy jen ja, tady a ted. nikde nebeha zadne moje druhe ja. to je uleva jak prase.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    profil na socialni siti je jako takovy epitaf, soubor citaci a fotek in memoriam, duch ktery je vzdy nejaky cas po smrti ale nejakym prazvlastnim zpusobem jsme prijali spolecensky konsenzus o tom ze se tim duchem nechame v teto in memoriam kulturni masinerii reprezentovat.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    XCHAOS: Jestli tě zajímá víc, proč fungovala kampaň v roce 2017, tak si přečti diplomku tohohle týpka https://dspace.cuni.cz/handle/20.500.11956/99664
    Uvede tě to trochu do politickýho marketingu, profesionální politický kampaně a těhlech pojmů. Ať se v tom trochu zorientuješ a víš o co běží.

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: ty lidi kolem tebe ti nikdo nebere. Ale pro některé z nás je důležité vrátit Internet k jeho kořenům, když byl takový, jaký v nás vzbuzoval naděje. Facebook, Instagram, Xitter, Tiktok... to jsou centralizovaně vlastněné, provozované a spravované platformy, které ve mě žádnou naději na sociální pohyb či změnu nevyvolávají. (NYX se od nich odlišuje jen tím, že je malý a místní, ale současně je strašně provinční... což si člověk uvědomí až na tom Mastodonu, kde se víc cítí jako světoobčan)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: myslím, že tady směšujeme několik věcí dohromady. Ano, sociální sítě možná byly v roce 2017 dělané líp, než teď, ale současně tehdy nebyly ve společnosti tak strašně masivně používané a kdokoliv je dělal dobře, tak zabodoval... dnes se sebelepším obsahem ztratíme v šumu.

Ta kampaň tehdy byla velmi výrazná, ale současně byla úspěšná naproti tomu, že byla pro část veřejnosti šokující. Pamatuju si, jak silné emoce vzbudilo spojování Kalouska s už i tehdy pradávnou kauzou padáků na tom autobuse. Od té doby jsme daleko uhlazenější, daleko opatrnější. A není pravda, že by se nějak méně používal jednotný font, jednotný vizuální manuál, apod.

Takže nejde o to, co chápu či nechápu: já ani nejsem v žádné stranické funkci, jsem řadový člen, moc jim do toho nekecám, těm co se cpou víc do popředí. Ale sleduju to přeci jen z větší blízkosti, než náhodný kolemjdoucí volič, a ty povrchní dojmy prostě jsou subjektivní a nejsou plně pravdivé. Věci, co fungovaly v roce 2017, dnes nefungují. Nejde o to, že bychom je nedělali, jak je nám podsouváno. Prostě se jen doba změnila a ty postupy, co tehdy byly nové a správné, dnes už nefungují.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: pokud jsi to ani po takove dobe nepochopil tak si ted propad zaslouzite...
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    dnes vecer mi to mysli jak kdyz bicem praska, takze pozor :)

we will not cure the ills social media has wrought upon society by migrating to social media which lets you run a server for them if you feel so inclined.

the social network has always existed. it's the people around you. like, literally.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: ne, nestačí. provozoval jsem e-zine (dnes by se řeklo blog) s takovým boxem přes 10 let. Ne, diskuze pod články na blogu nenahradí sociální síť. Stejně jako uzavřené diskuzní kluby tady na nyxu nenahradí sociální síť. Jsou to všech archaičtější formy online komunkace.

Sociální síť je v podstatě revoluční formát sama o sobě, háčkem je hlavně ta centralizace, která dává provozovatelům sítí obrovskou moc. Decentralizace sociálních sítí je tedy jediná věc, která může zachránit web jako takový (tedy včetně těch blogů).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SKY_MAX: já si ale nemyslím, že tehdy ta kampaň byla tak vizuálně semknutá, jako v roce 2021. Použil se jednotný font a logotyp, to jo. Ale témat byl pořád bambilion. Za 4 roky poté byla v rámci koalice PirSTAN původní pirátská témata naprosto upozaděna, v rámci snahy působit jako catch-all party.

Nemyslím, že by Piráti od roku 2017 odstoupili od snahy používat v kampaních jednotný logotyp, nějaký vizuální manuál... to je dneska už základ. Spíš zůstal jen ten styl a zmizel výrazný obsah, jakékoliv výrazné sdělení.

Mimochodem, rok, který zmiňuje, byl rok "vězeňského autobusu". Spousta lidí ho kritizovalo jako příliš agresivní a protisystémovou kampaň, přesto měl svůj ohlas. Šlo by tedy docela dobře prohlásit, že úspěch stál na agresivní, protestně laděné kampai, ve které jednotný vizuální styl zase nehrál až tak velkou roli, pokud se dobře pamatuju.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    odpovidat a followovat, na to nepotrebujeme Mastodon. na to staci nejaky comment box a RSS.

Mastodon == monokultura. kazdy si nainstaluje svoji Windows XP instanci. pardon, Mastodon instanci.

"uz mate mastodon?" "ne, my jsme jeste na Facebooku"

centralizace je zalozena uz samotnym predpokladem, ze musis vstoupit do nejakeho Mastodon univerza, jak jsi zde vyzyval. proc? WWW nestaci?

mozna to je nejaky Subutex pro Twitteristy co maji abstak.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    XCHAOS: V roce 2017 jste byli manipulátoři? Nebo jste jen dělali kampaň, tak jak se má dělat?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: ano. a přesně tohle jde udělat pomocí Mastodonu: že máš self hosted instanci na vlastní doméně na VPSce nebo doma ve špajzu :-) je to samé jako blog, ale ostatní lidi, co mají svoje vlastní blogy jinde, tě můžou followovat, odpovídat ti, boostovat tě, favovat tě. Aniž by to ztratilo standalone funkčnost, jako má blog.

to je to, co mi na téhle debatě štve: ty vlastně nevíš, o čem mluvíš, ale máš na to silný názor :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SKY_MAX: v podstatě nám vyčítáš, že nejsme stejně dobrý manipulátoři, jako ti ostatní. Program nic, reálné činy v politice nic...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam