DOCKINEZ: Mě prostě přišlo, že core frakce aktivních členů strašně přecenila svojí sílu, na základě počtu nominací, apod. Podcenili velikost "šedé většiny", neměli jsme to zorganizované. Mě kontaktoval s obavami jediný člen, já sám jsem nestihl tolik aktivit, kolik jsem plánoval, zejména ze zdravotních důvodů. Kontaktoval jsem nakonec nejvýše jednotky členů. V podstatě jsme nepěstovali žádnou paralelní neformální síť vztahů mimo oficiální struktury strany, a spousta neaktivních, spících členů, podle mě nevěděla, o čem hlasují: Hřib dobrý, jasně, je pro ně známý z médií, jako pro běžného voliče. A podmiňuje to tou Novou vlnou? No tak mu tam hodíme i tu, o tolik přece na první pohled nejde...
Problém jsou i ty demonstrativní odchody. Teď bude dost těžké to celé revertnout zpět... sice odchody ze strany snižují velikost skupiny členů potřebné pro členský podnět, ale komplikují možnost to prohlasovat (i když je pravda, že řada členů aktivních na CF je dlouhodobě spíše neaktivních, takže si tu změnu na sílu protlačila menšina a její podporovatelé nevydrží být dlouhodobě aktivní... skutečný poměr hlasů aktivní základny je 300:200, to že těch dlouhodobě pasivnějších se aktivovalo větší množství tímhle směrem, je spíš náhoda a výsledek nějaké efektivní vlivové kampaně probíhající mimo stranu, ale působící na členy (ostatně, proběhla i tady na NYXu... taková ta krátká vlna od lidí, co se nikdy předtím nezúčastnili debaty, na téma "už vás nemůžu volit, protože...")