KEDRIGERN: tohle ale platí pro všechny, ne? i ODS má své jádrové voliče, kteří ji podrží, ať dělá, co dělá. těch babišových je víc, to je zjevné.
politika je sektářství a vždycky byla, neboť je jen jednou z materializací kognitivního zkreslení "my&oni" (in-group & out-group). míra je různá, v závislosti na tom, čím to racionalizují - racionalizace propagovaná ANO má větší memetický potenciál. proto jsem začal volit piráty, protože se zdálo, že tomu svou pestrostí a fluidnější organizací vzdorují. současný posun mě proto moc nebere. ano, asi dosáhnete větší stability, ale na úkor omezení variability (to je běžný trend).
anti-grýndýlové memy, anti-liberální memy, to vše teď docela jede a přiživuje se na epidemii uměle vyvolávaného strachu a žene lidi do kognitivních disonancí, které řeší komfortními racionalizacemi, které tyto memy přinášejí.
proti tomu se dá "bojovat" jen tím, že postižení musí nějak sami pochopit, že racionalizace není řešení. žádné vysvětlování, ověřování faktů a pod. nefungují, ba naopak, tuto tendenci posilují (to je docela dobře zdokumentovaný jev). a to je kurevsky těžké. skoro nemožné, ale ne zcela nemožné. otupování strachu, otupování polarizace, skoro až terapeutický přístup k oponentům (trpělivě naslouchám a opatrně jim vracím jejich argumenty tak, aby je nemohli obejít a museli tu racionalizaci opustit). spousta šílené práce. ale tak to je, jít proti přirozeným sklonům (to je práce pro liberály) je vždy těžší, než jim vycházet vstříc (což dělají sektáři).
já se tím zabývám v rámci etiky vědecké práce, proč vědci podvádějí, proč vzniká pavěda. ty principy se dají dost dobře aplikovat na jakékoliv společenství, vědci či "normální" lidi. ale jak už jsem říkal, je hafo zkrunděné práce ;)