• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: tak lidi jednak nerozuměj tomu, co green deal je a jednak je to uráží.

jako samozřejmě s tím na fórum přispěchalo spousta členů, protože prostě ta základní role člena politické strany, který je sám spíš bez nápadů, je ta, že přijde s tím, co rezonuje v jeho sociální bublině. Ovšem člověk nemusí být zrovna politologický guru, aby viděl, že to lidem pod tlakem cpe Okamura a teď nově v soft podobě i Motoristé (určení pro ty, kteří hajlují jen z legrace a proto smějí veřejně, nebo já nevím jak to formulovat... ). Samozřejmě, podle mě nemá smysl, aby se o tyhle voliče Piráti prali a ve chvíli, kdy se to ve větší míře rozhodnou dělat, tak asi fakt budu muset odejít.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KEDRIGERN: tohle ale platí pro všechny, ne? i ODS má své jádrové voliče, kteří ji podrží, ať dělá, co dělá. těch babišových je víc, to je zjevné.

politika je sektářství a vždycky byla, neboť je jen jednou z materializací kognitivního zkreslení "my&oni" (in-group & out-group). míra je různá, v závislosti na tom, čím to racionalizují - racionalizace propagovaná ANO má větší memetický potenciál. proto jsem začal volit piráty, protože se zdálo, že tomu svou pestrostí a fluidnější organizací vzdorují. současný posun mě proto moc nebere. ano, asi dosáhnete větší stability, ale na úkor omezení variability (to je běžný trend).

anti-grýndýlové memy, anti-liberální memy, to vše teď docela jede a přiživuje se na epidemii uměle vyvolávaného strachu a žene lidi do kognitivních disonancí, které řeší komfortními racionalizacemi, které tyto memy přinášejí.

proti tomu se dá "bojovat" jen tím, že postižení musí nějak sami pochopit, že racionalizace není řešení. žádné vysvětlování, ověřování faktů a pod. nefungují, ba naopak, tuto tendenci posilují (to je docela dobře zdokumentovaný jev). a to je kurevsky těžké. skoro nemožné, ale ne zcela nemožné. otupování strachu, otupování polarizace, skoro až terapeutický přístup k oponentům (trpělivě naslouchám a opatrně jim vracím jejich argumenty tak, aby je nemohli obejít a museli tu racionalizaci opustit). spousta šílené práce. ale tak to je, jít proti přirozeným sklonům (to je práce pro liberály) je vždy těžší, než jim vycházet vstříc (což dělají sektáři).

já se tím zabývám v rámci etiky vědecké práce, proč vědci podvádějí, proč vzniká pavěda. ty principy se dají dost dobře aplikovat na jakékoliv společenství, vědci či "normální" lidi. ale jak už jsem říkal, je hafo zkrunděné práce ;)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    NIEKT0: Jop, ale hard ODS není jedna sekta. Je to konfederace různých klanů. A ty valčí i mezi sebou a absolutní moc jednoho (jiného) klanu si nepřejí. Zatímco ANO je odpočátku: "Všechna moc Babišovi a třeba to dotáhnete na regionálního Faltýnka". A ODSka by byla například ovlivnitelná rozumnějšími medii (poskoci se bojí a nepůjdou proti všem).
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: U babisa je skor problem koncentracia viacerych typov moci. Ideologicky je hard odska trumpikovi blizsie, nez by bolo vhodne.

btw, optimisticke citanie na dnesny den: https://www.sosp.cz/navrhy-na-prioritni-kroky-pristi-vlady/
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    KEDRIGERN: Tak u sekty Donna Vitta (STAN) je to podobný v malým.

Co na tom, že v kauze Dozimetr je Don Vitto v brutálním střetu zájmů? Co na tom, že někdo z vyšetřovaných sem tam umře?

Sekta fanoušků Rakušana tohle neřeší.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    GAARQ: U Babiše je extra nepříjemný efekt Trump. Jeho sekta (včetně voličů) ho podrží víceméně za jakékoliv situace. U jiných oligarchů existuje alespoň nějaký stud jejich poskoků a pokud se podaří odhalit střet zájmů, tak je šance je zastavit. Oni to často i berou: "Tak to nevyšlo, tak příště". Sekta pracuje urputněji a mnohem víc rozvrací systém. Je to nuance, ale stále důležitá.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEMNON666: Ale pak to nesedí se zadáním. Že jde Richterová pokecat s Cohenovou nevypovídá nic extra o tom, v jakým kvadrantu politickýho kompasu ona sama je.

Ale srát na to. Je to vtip a není potřeba ho pitvat a dál znevtipňovat.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    DOCKINEZ: neni, snazim se rict, ze muzes chapat pozici KK/LC/MPA jako určující pro pozici fotky
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEMNON666: Zas Cohenová není od Pirátů, ne?
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    GAARQ: chapadla nebo dredy :D
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KEB: babiš mi vadí, ale nevidím rozdíl mezi babišem, křetínským, tykačem či libovolným miliardářským mafiánem podporovaným z té či oné strany. nemluvě o mycéliu lokálních politicko-podnikatelských mafií. menší zlo je skvělá sapkowského povídka, která se mi vždycky u podobných úvah vybaví a jakmile se člověk nechá chytit do téhle sémantické pasti, těžko z ní vybředá.

zlo je zlo, stregobore,… menší, větší, střední, všechno jedno, proporce jsou relativní, hranice nejasné. nejsem zbožný poustevník, nečinil jsem v životě jen dobro. mám-li však volit mezi dvěma zly, nevolím raději vůbec…

a koneckonců, volme cthulhu, proč se spokojovat s menším zlem, že? přiznám se, že tenhle typ přístupu mi v české politice chybí, všichni se berou tak smrtelně vážně (až na piráty, v začátcích), že jim prostě nevěřím, že to není jen přetvářka. ale to jsou jen mé osobní úlety.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    SPIKE411: tam je Vetrovcova, tak asi podle ni, ne?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Richterová napravo? Fakt?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KAMAHL: Uprostred by mel byt jeste dokonale vycentrovany Hřib.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    NIEKT0: dokud nějaký Půr nezačne, abych tak uvedl samozřejmě *zcela hypotetický případ*, vytahovat objednávky a smlouvy z OICT pro kamarády Hřiba dělané z ruky. Nemusí to být ani moc peněz, Mahdalovou a Škopa odstřelil kvůli tuším 16 000. A ODS to prý má.
    KEB
    KEB --- ---
    YBUKO: aha, to nevadí, stejně si myslím, že nikdo jiný pirátům nezbyl. Jestli je to dobrá volba se ukaž
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Jo Operator ICT.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KEB: komu vám? Nejsem Pirát, jsem insider pražského dění.
    NIEKT0: co je OICT?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    YBUKO: No, keby som si mal vybrat ci ma problem OICT alebo magistrat, tak je to celkom urcite magistrat.
    KEB
    KEB --- ---
    YBUKO: a vám zbývá jiná možnost než all in? Hřib je risk, šípová by IMHO byla konečná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam