• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF: "OSA je furt správcem tak obrovského toku peněz a sama se rozhoduje, jaký budou pravidla jejich využití" - ano. Tohle namíchlo zejména různé hodně nezávislé spolky, které fakticky žily všemožnou jinou kulturou a nekulturou, než nějakými autory, které by chránila OSA - ale stejně byli nucení platit "výpalné". Podpora Pirátů přicházela z nečekaných směrů, v těch počátcích.

Představa, že nějací autoři her mají celý život pobírat rentu ze svých her, mi taky nepřijde jako udržitelná. Tvorba her je díky více a více user-friendly nástrojům více a více přístupná širší veřejnosti a dá se očekávat, že hry šířené jako free software se taky nějak rozšíří. Naopak autoři komerčních her budou čelit konkurenci, ze strany AI tvorby... ostatně zrovna hry byly jedním z odvětví, které určitě rozvoj AI mohutně stimulovaly.

Jako nerozporuju, že lidi hledají nějakou jistotu v realitě, něco, do čeho by investovali svoje úsilí: ale problém je, že vytváření mechanismů, kde tvůrci mají jistotu odměny za to, že de-facto baví ostatní (protože nic jiného, než nějaká "zábavnost" vlastně kritériem není, objektivní kritéria neexistují, ani u hudby ani u těch počítačových her), to vytváří ve společnosti hlubokou nestabilitu.... a dost na tom, kolik toho vznikne samo od sebe (na základě dobrovolnosti, protože každý nakonec umělcům něco do toho klobouku hodí, koupí si lístky na představení, cokoliv...), nemyslím si, že represe (tak jako tak) přítomná ve společnosti má být směřována k tomu, aby tyhle trendy posilovala.

OSA by si prostě měla rozjet streamovací službu, jako Netflix, Disney Plus a mraky ostatních, třeba i ten Kviff apod., a hledat, kdo si dobrovolně chce koupit hudbu od umělců, které OSA zaručí. Co by na tomhle bylo špatného?
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Například Indie tvůrci video her, díky steamu apod. profitují po dobu celého života, z her co vydali před deseti a více lety. Tohle je správně nastavený tržní systém. Je zvláštní, proč Spotify apod. nedokáží uživit umělce co mají tisíce poslechů měsíčně.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAWERICK: OSA nepošlou, protože je nezastupují:-) Od toho je INTEGRAM.

Služba dodána OSA umělcům je správná. Problém je jen to vylobbování daně za GB a celý ten mechanismus distribuce autorům - který je v rukách OSA. Mě to jako forma zdanění přijde OK, ale chtěl bych to mít jako nástroj podpory kultury, kde bude komise a budou se tím podporovat okrajové umění. Nebo vedle koncesionářských poplatků pro rádio a televizi, udělat kulturní daň;-) Ale to je blbost, rádio a televize jsou instituce, kultura v celé šíři není. Je ale zajímavý, že OSA je furt správcem tak obrovského toku peněz a sama se rozhoduje, jaký budou pravidla jejich využití. Jsem rád, že hudba někoho dokáže uživit, protože Spotify, iTunes ani Tidal tohle nedokáží. Nicméně, tohle nedokáže ani OSA. Takže platí jen TOP komerční tvůrce, který imho mají jiné prostředky výdělku. Ale kdo ví. Z druhý strany v USA spoust muzikantů slavných písní umřelo v chudobě, ačkoliv se hrají masově desítky let poté. Neexistuje tam žádná správa autorských děl, která by jim posílala peníze a nahrávací společnosti jim zaplatili gáži.

Mě to přijde jako zajímavý problém, ale je potřeba podchytit jinak, než v době, kdy neexistoval trh se streamovacími službami.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: no, tyhle věci se moc neřešily, když se jednalo o vstupu do vládní koalice. Každopádně, kromě OSA by poplatky z mobilů chtěla ještě Česká Televize, takže za chvíli aby společně ustavili nějakého mobilního operátora...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KEDRIGERN: Afaik moc nie, skusal som to riesit sam, hlavne to ze niektore poplatky OSA nie su zastropovane ( https://www.bugemos.com/?q=node/131 ), a bolo mi povedane ze na koalicnom podoryse je dohoda, ze sa do toho toto volebne obdobie uz sahat nebude. Klara Kocmanova sa chvilu snazila nejak jednat, ale mala tych agend tolko, ze to nakoniec vzdala.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NIEKT0: Ha, tenhle vtip k tématu už od rána neúspěšně hledám :))
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    NIEKT0: Můžeš si stanovovat co chceš kdy chceš, pokud to děláš veřejně a transparentně protože pokud je ti rovnou na začátku řečeno fuck off (nebo je ti to řečeno kdykoli později ve stylu jsme si to rozmysleli), tak máš munici - veřejně můžeš říct: hele, my jsme se chtěli chovat státotvorně, ale mělo to tyhle podmínky, podmínky nebyly splněny, čau a odcházíš jako vítěz.

Ano, výsledek praktický nula (stejně jako teď), ale politicky prodáno, procenta nasbírána a nikdo nemůže nic namítat, proces proč, co, jak je navýsost pirátsky transparentní.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    CAIDEL: uz sa to tu riesilo x krat, ale PODMIENKY ucasti vo vlade si mozes stanovovat, ked bez teba koala padne:)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    CAIDEL: No Petr Fiala je dost napojen na copyright lobby a nehnula s ním ani lobby big tech...

On copyright je prostě konzervativní až aristokraticá hodnota, což páprdům hrozně imponuje.

LEON_KOWALSKI: IMHO jsme několik zákonů či PN na toto téma předložili, ale když to zajímá jen 4 poslance za Piráty, tak je to těžké prosadit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: fajn, ale nemusí se to všechno dít v tomhle klubu!!! To se děje tobě, ne nám...

jestli se nudíš a NYX je ti malej, zařiď si Mastodon (ale nevím, kdo tam ty tvoje výlevy followne... to je to...)

PULNOC: my jsme do sebe navzájem šťouchali co se dalo, a jsme už ušťouchaný až dost. Piráti asi nemůžou naplňovat momentální emocionální potřeby kohokoliv, kdo má pocit, že za jeho posranej život někdo může. Možná může, možná my ne, ale nám odešlo poměrně dost lidí, kteří ty původní zásady brali alespoň jakž-takž vážně, a zůstavají ti, kteří členskou základnu pokládají spíš za zbytečnou přítěž. (Uvidíme, jestli budou pokládat za zbytečnou přítěž i voliče, nebo jak si je oslověj, nebo jestli si najdou jiný...)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    vsechno se to deje zaroven. terapeuticky efekt, stouchnuti, borderline blaznivost a tak dale.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: ale pro mne je to taky o piratech. jak ted jedou na sanich dolu kopcem, to se mne nelibi. takze mozna je na me strane nejaka snaha o pratelske stouchnuti. neco jako ze vzbudte se, pirati :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: hlavně je to forma zdanění, která jde mimo stát. důležitým rysem výběru daní je, že to, jak se s nima pak nakládá, podléhá demokratické kontrole. OSA podléhá jenom sama sobě.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    LEON_KOWALSKI: Nutí mě platit za stejnou věc dvakrát. Nesmím to stáhnout bez zaplacení a musím zaplatit za médium víc protože jsem to stáhl bez zaplacení. Nejen normální, ale morální je jedno z toho neplatit. Neplatit přirážku za médium nejde, protože ta částka není zvlášť. Tedy mi nezbývá, než neplatit to co neplatit jde.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ...jakože třeba marihuana apod. je zkrátka i politické téma, ale zkurvená OSA musí srát i většinu voličů SPOLU. Jediný koho OSA nesere jsou činovníci OSA a lobbisté OSA.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    XCHAOS: Tohle je zrovna asi věc, kterou jste měli mít jako podmínku účasti ve vládě. Nemyslím si, že by proti tomu byla ve Spolu nějaká ideová zaujatost, tohle je čistě o OSA lobbingu a ten by se dal zdolat prostě tím, že se na startu řekne: Dodáme tenhle zákon a vy ho schválíte, jinak v tom projektu nejsme.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: ano, kvůli těmhle nápadům jsme Piráty původně zakládali. A právě proto, že se podařilo, že už Piráti už pravděpodobně nebudou relevantní politická síla, se tyhle nápady opět vrátily na scénu.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    LEON_KOWALSKI: I kdybych to stahoval z torrentu tak ti zkurevenci z OSA stejně Netflixu nebo Amazonu nic neprošlou...
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    což mi připomnělo, že dneska se Neflixu objeví druhá řada Squid Game ◎ △ ❏ ... musím kouknout jestli už to tam je, nebo až večer :-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HOWKING: je to debilní presumpce viny - vem si - diskové pole, na kterém jsou databáze - a firma za to platí při nákupu disků výpalné OSA. Ty hard disky se k muzice nikdy ani nepřiblíží, leda by si správce v serverovně pískal "Biene Maja", nebo "Diskopříběh".
    A navíc v dnešní době? Já mám v mobilu Netflix, Voyo, HBO Max, Vodafone TV, Amazone Prime, Youtube. Tak proč bych si měl, do prdele, do mobilu stahovat mp3 s muzikou, nebo filmy?
    Já si kupuju audio knížky a mám je v mp3 přehrávači (skvěle se mi u toho večer usíná 🙂 )
    Muziku téměř neposlouchám a když jo, tak na youtubu a svých pár oblíbenců (U2, Simon & Garfunkel a tak) mám koupený na CD a někde zahrabaný ve skříni 🙂
    Kdybych chtěl poslouchat muziku, tak si předplatím Spotify. A nebudu si to stahovat z The Pirate Bay, nebo Ulož to a ládovat to do mobilu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam