PULNOC: daň související s prodejem bytu by naopak realitní bublinu pomohla nafouknout.
finančně slabí platí DPH a další spotřební daně v ceně všeho, co spotřebovávají. A to, že je někdo chudý, to znamená, že všechny peníze, které případně dostane do rukou, spotřebuje. Tedy procentuální zatížení těhle lidí je kupodivu největší. Protože kdo vytvoří úspory, a za ně si třeba koupí byt, ten neodvede to DPH. Představivost ohledně toho, jak a kudy peníze tečou a jak je která instituce účtuje, je docela zajímavá a troufám si říct, že většina populace (kromě účetních) ji ani moc nemá - prostě peníze buď maj, na účtě nebo v hotovosti, a nebo nemaj, s někým se radí o daňovém přiznání, nadávají na stát, ale neviditelné daně (třeba to, že platí DPH), moc neviděj.
Podle mě lepší představu mají kromě účetních podnikatelé, ale jen někteří. Já jsem v podstatě nerad, že jsem byl donucen se tím v životě zabývat.. chtěl jsem jen nezávislost, ale skončil jsem u řešení peněz (což velkou nezávislost nepřináší). Nicméně tuším, v jaké fázi se jaké peníze odkapávají státu (ale ne nutně státu, protože u toho DPH samozřejmě existují u firem odečty). Zdanění práce je dvojí: jednak samotná daň ze mzdy a povinné odvody na pojištění, ale pak jde samozřejmě o to, že firma sama odvede DPH jen z výše mezd (ostatní vstupy si odečte, takže to vyjde jako hrubá mzda * 1.12, nevyhnutelně). Zaměstnanci jdou domů a něco nakoupí: a opět do systému vrací DPH, které ale zase zdaní jen vloženou práci (nájem obvykle asi zaplatí nějakému neplátci DPH, i když jak kdo). Formálně jde o spotřební daň, ale nakonec tu daň zaplatí všechny složky systému, kteří jsou neplátci (takže plátcům DPH by se mělo říkat spíš příjemci DPH nebo výběrčí DPH :-)
To, že medián a průměr mzdy není to samé, to vím taky, ale aby 1/4 neměla na autobus mi přijde jako extrém. Otázka je, jestli za Babiše na ten autobus budou mít. Každopádně, aby v zemi, kde je to fakt tak zlé (já si tím nejsem tolik jistý) neměla sociálně demokratická strana šanci na vstup do Parlamentu, je fakt poněkud absurdní. Takže se domnívám, že zas tak zlé to asi nebude, že jo.
Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice v 1. čtvrtletí 2025 dosáhla 46 924 Kč.
Medián mezd v České republice za 1. čtvrtletí 2025 činil 38 385 Kč. To znamená, že přesně polovina zaměstnanců pobírá mzdu nižší než tuto částku a polovina vyšší.
Nezaměstnanost v květnu poklesla z 4,3% na 4,2%
Ne, nemyslím, že jsme země, kde 1/4 lidí nemá na autobus. Ano, nízkopříjmové skupiny existují, výše nájmu vzhledem k mediánu mzdy je vysoká a mluvit o tom asi není forma "populismu", která by byla špatná. Současně bychom se trochu měli zamyslet sami nad sebou, co tady diskutujeme, nad tou situací: velká část populace umí stěží číst a psát a přitom dosahují těhle příjmů, takže co je s náma sakra špatně? :-)