JVMLOK: no nevím, můžeš se na Twitteru bavit s Grokem, který si prý myslí, že je stejně dobrý, jako Hitler. Buď si to teda myslí jen v USA a v Evropě to cenzurují, nebo nevím :-) hele, tohle je těžké. Já skutečně nevěřím, že AI bublina je udržitelná, tedy že lidi, co konzultujou s chatbotem, si díky tomu udrží pracovní místa o několik řádů lépe placené. (I když kdo ví, tohle se řešilo už u DJů vs. muzikantů... DJové si povšimli vzorců v lidské konzumaci hudby, na které se muzikanti kromě těch největších performerů nezaměřovali... v zásadě to není nic nového pod sluncem, opakuje se vzorec fotografie vs. malíři, živí muzikanti vs. záznam hudby, divadlo vs. film...)
No ale zpět k regulacím. Kdyby si četl článek, který jsem se nalinkoval (protože zmiňuje Ivana Bartoše, všechny články, které jsem sem linkoval, zmiňují některé z původních pirátských politiků... a zrovna v kontextu, který není mimo původní programové teze), tak víš, že jejich AI regulace chronologicky spadala před velké jazykové modely. Ona AI analýza našich osobních dat je tady s ními už dobrých 20 let, akorát to pro všechny byl nějaký anonymní "algoritmus" v pozadí, který si nedokázali personifikovat tak, jako si dokáží personifikovat chatboty. Tedy, jakákoliv regulace od "týmu lidí kolem Ivana Bartoše když působil na MMR" (kdo to je?) nebyla dnešní evropskou regulací LLM, protože ty v té době téměř neexistovaly.
Myslím, že minimálně ten moment, kdy chatbot, když nenarazí na fakt, který by dokázal prezentovat, si ten fakt prostě vymyslí, je hodně na pováženou. Lidi to opravdu můžou snadno zaměnit s autentickým odborným textem, protože LLM jsou přímo vymyšlené, aby dokázaly jakýkoliv styl, včetně odborného textu, snadno imitovat. V zásadě je to photoshop na písmenka. Asi je to fakt neškodné, když se toho ptáš na horoskop (kill aplikace v Číně), ale pokud by si to začalo vymýšlet texty z příbalových letáků k lékům, asi máme malinko problém, že...