• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no hele, to je těžký. Já poskytoval 20 let internet, jako firma, a v podstatě jsem z toho sám nic neměl, teda kormě toho toho Internetu, samozřejmě :-) akorát vzniklo několik ne-až-tak super placených pracovních míst. Ale celou dobu jsem čelil kritice různých spolků a sdružení, že to "dělám pro zisk", přestože jsem dělal vlastně to samé, co oni. A stejně na tom můžou být tihle zavedení staropiráti, kteří se trochu paradoxně prohlásili za "nové" (ačkoliv spousta těch relativně novějších než oni jim vzápětí unikla, ale tak už to u těch novot bývá). Já to nebudu soudit, dokud to celé nějaké nedopadne.

Je fakt, ale to platí pro ty různé populistické nesmysly ještě daleko víc, že kvalifikace sehnat co největší podporu pomocí nějakého guerilla marketingu se nemusí vůbec překrývat s kvalifikací rozumně vládnout zemi. Proto fakticky zemi vládnou úředníci, profesionálové a politici spíše soutěží o roli jakýchsi jejich "mluvčích". Když jsem si to naplno uvědomil, tak jsem ztratil motivaci cpát se v Pirátech nějak moc do popředí (asi jsem fakt narcistní osobnost a myslel jsem si fakt, že jednou něčemu vládnout budu, nevím...). Spíš mi baví pozice, ze které můžu pozorovat, analyzovat, vysvětlovat.

Volič, který je skeptický k Ferjenčíkovi, ale myšlenka Pirátů jako transparentní strany postavené na vnitřní demokracii mu přijde jako dobrý nápad, má v těhle volbách pořád šanci to vyjádřit. Ale měl by navázat kontakt s jinými voliči, s členy Pirátů nebo jiných stran, a bavit se o tom s nimi. Každý musí nějak pochopit svojí roli v tom procesu. Mě je blízký program, myšlenky, činy. Nezáleží mi až tolik na image, nezáleží mi tolik na konkrétních osobnostech.

Ferjenčík je symbolem určitého marketingového stylu, který určité voliče odrazoval a jiné (zřejmě) přeci jen přitahoval, s výměnou voličů ale přišla i obměna programu, protože když máte ty jiné voliče, tak je zajímají jiné věci. Ale vlastně je to nějaký výsledek toho kampaňování, kdy někdo, do dělá ty média, najednou zjistí, že voliče nezajímá agenda, kterou tlačíme ze setrvačnosti, i když naši voliči už dávno řeší úplně jiné životní situace a problémy. Takže tohle je složitá otázka. Zelení se např. prezentují strašně levicově, ačkoliv ochrana životního prostředí je původně vlastně konzervativní agenda.

Jedna cesta je držet monotématické strany v podstatě malé, semknuté a pak hledat, jak mezi nimi vytvářet koalice, které tlačí nějaké reálné kompromisy. To je takový intuitivní přístup k demokracii a k politice. Reálně ale jde o marketing: ze značky se stane brand, který lidi volí ze směsi motivů, často je to odpor vůči jinému brandu nebo nějakým osobnostem, které už byly v médiích vidět moc dlouho.

Snaha nějak deFerjenčíkovat Piráty byla docela silná, vyvrcholila celým tím hnutím "za všechno může Ferjenčík" a snahou zakázat mu kandidovat, což sama o sobě byla hezká recese, ale pokud někdo třeba sám za sebe v eurovolbách nebo parlamentních volbách získá skoro tolik kroužků, jako třeba celá strana jako celek v krajských volbách (chápu: účast je odlišná, ale o tom to právě je...) tak je jasné, že takový člověk se vyhazuje špatně. Kvůli tomu někteří členové odešli, protože si uvědomili, že v tomhle prostředí jejich ambice nebudou naplněny...

Faktem je, že zůstávat u Pirátů určitě odvádí pozornost od důležitějších věcí, co by člověk se svým životem měl dělat. U mě jde na rozdíl od lidí, kteří přišli později, asi o nějakou nostalgii, či co. Vytvořit několik nových Marků Bendů v politice skutečně nebyl můj cíl...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: to asi jo, o tom jsem nemluvil. mlvuil jsem o tom, že k hlasům pro SPD se taky automaticky nepřičtou hlasy pidistran. Takže zase výsledek Pirátů nemusí za SPD nebo STAN nakonec tak kulhat.

Arogance Hřiba, která dovnitř strany samozřejmě jako příliš jednotící prvek nefunguje, by ale mohla být výhodou při povolebních vyjednáváních, na druhou stranu. Nevím. Vysvětlovat, proč máme na kandidátce Zelené, je pro mě daleko snazší, než vysvětlovat, proč máme na kandidátce Votápka. Jenže já žiju v Praze, resp. čas trávím ve Středočeském kraji. Chápu, že v regionech je to složitější. Jenže, je to prostě pokus. Z hlediska názorů na podstatné otázky mají voliči Zelených a Pirátů k sobě prostě blízko. Pokud tam existují současně antipatie, tak se týkají názorových nuancí na několik málo otázek, které v tomhle volebním období stejně nejspíš nebudou hrát roli.

Mimochodem, jedním z faktorů je i nedůvěra k velkým stranám. Voliči malých stran mezi nimi často přebíhají i relativně nelogicky, což je takový zajímavý detail. Prostě chtějí volit někoho malého, protože těm velkým nedůvěřují. V začátcích měli Zelení velké antipatie vůči Pirátům, protože je brali jako projekt další malé strany, která ohrozí jejich schopnost sbírat alternativní nespokojené hlasy a koalicím se bránili oni. Ukázalo se, že měli pravdu :-) a teď je koalice jejich jediná šance.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Když se voliči Svobodných chytnou za nos, tak vás rozhodně volit nebudou. Spíš SPD nebo Motoristy. Maximálně STAN.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS:
    "Jejich problémem začíná být, že nic jiného než politiku v životě nedělali. Začínají být příliš úzce specializovaní a úplně se odtrhli od reality toho, jak uvažují členové, jak uvažují voliči, od všeho..."

Taky je jejich primárním cílem si zajistit křesla a klidně kvůli tomu zbytek strany potopí. Nejsou lýdři, nejsou obětaví. Jedou jen na sebe. Tragédie tohle mít nahoře.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti jsou tvrdě proti plošné kontrole osobní komunikace, která je opět ve hře
    https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/pirati-jsou-tvrde-proti-plosne-kontrole-osobni-komunikace-ktera-je-opet-ve-hre/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: proboha, my se snažili Ferjenčíka zastavit, ale on radši udělal převrat ve straně, než aby se nechal :-) Uvidíme, jak dopadne ve volbách. Do EP měl srovnatelně preferenčních hlasů s jiným Mikulášem, který odešel. Jisté je, že v každých volbách nás volili trochu jiní lidé, to voličské jádro, na které se odvolávám já, není až tak velké. Vlnaři trochu mají pravdu v tom, že o tom, kdo nás bude volit, tak trochu rozhodne to, jakou si zadají kampaň. Uvidíme, kdyby se vrátila část voličů z roku 2017, byla by to zajímavá konstelace. Ale oni potřebují i jiné voliče. Zjevně chtějí ukousnout kus voličů Babiše, ale hledají jak na to. Klíče je v regionech. Pidistrany tam nemají šanci. Ve všech pohraničních krajích do jednoho potřebuješ na jeden mandát víc než 5%.

Zeptej se svého kámoše politologa, jestli má nastudovanou i tuhle realpolitiku v ČR: náš volební systém speciálně v případě Poslanecké Sněmovny je zatížen biasem skoro podobným, jako je systém volitelů v USA: v pohraničních krajích prostě potřebuješ na jeden mandát víc procent, obvykle 7-14 (14 je extrém v tom Karlovarském kraji).

Ferjenčík fakt není důvod, proč jsem spoluzakládal Piráty, ale v tuhle chvíli je Ferjenčík nutné zlo. Musej mít možnost lépe jednat, pokud znovu budou ve vládě, ale i možnost tolerance vlády nabízí zajímavé možnosti - přijatelně stanovené podmínky tolerance vlády a vyslovení nedůvěry v případě jejich nedodržení, to může být možná lepší, než se zase pouštět na nějaké minové pole ministerských odpovědností... tohle se v podstatě může týkat tolerance vlády ODS i ANO, můžou si klást podmínky, kterými by to zdůvodnil.... nevím, není to žádná oficiální strategie, koukám se na situaci sám za sebe.

V současnosti všichni volební lídři oficiálně mají očekávání, která všechna najednou logicky nemůžou být naplněna. Proto máme přece volby.
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: ty se chytáš záměrně toho, co neříkám? Svobodní jsou buřt, to je pár magorů do počtu

ten link a průzkumy - na to kašlu, to je už taky pro idioty, radši fotbal. on tam v září odpálí Babiš hnojomety a zas se to začne mrskat jinam. na todle už nehodlám vůbec naskakovat a každej tejden se radovat, nebo olupovat

jak stála vláda na pirátech jsme viděli... možná by bylo fakt lepší uvažovat i nějak o krok dál, o volební období dál, než aby měl Miki Fň. co žrát
    hele já ten signál zjednoduším - nejste tam první den a já naivní a užitečné idioty volím nerad

XCHAOS: to je 3 tejdny starý a už zažehnali, ten samej tejden se Jindolf chlubil, že maj 2 volitelný místa (že by on do MV a v tom Ústí Turkovo máma?)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: no, jasně, že někteří voliči Svobodných se konečně(!) chytnou za nos a tohle volit nebudou. Jenže Svobodní byli tak zanedbatelní, že to bude na hranici statistické chyby.... jinak samozřejmě, jde očekávat, že část Okamurových stran bude ochotná Babiše podpořit za mírnějších podmínek, než třeba Okamura samotný (třeba ho tolerovat bez účasti ve vládě), možné je ledacos.

Nejnovější průzkum: ANO, SPD a Stačilo! posilují - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-nejnovejsi-pruzkum-ano-spd-a-stacilo-posiluji-40530916

Ve skutečnosti je mi sympatičtější, aby vláda visela třeba na hlasu Zelených + Pirátů, protože ti jasně řekli, že kromě o jaderné energii (ale o té se v tomhle období hlasovat nebude, tam je vše už rozhodné, dá se říct, a budou se stejně stavět nové Dukovany..) budou hlasovat stejně a tudíž pokud bude vláda nějak (účast a nebo pasivní tolerance) záviset na Pirátech a Zelených, tak to znamená, že by šlo to osekání zákona o národních parcích nějak zbrzdit (beztak jde jen o jednu lanovku a sjezdovku přes jeden kousek národního parku ve Špindlu a druhou na Šumavě a pak dal lyžaři zase pokoj a nebudou do toho rejpat...)
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: ta pointa je jinde - já ti naznačuju, že ty koaly můžou lidi i odpuzovat. protože mezi SZ a Pirátem rozdíly jsou a vy máte náročnější voliče (většinou) než dezoláti
    jestli to zviditelní SZ je mi jako dlouholetému voliči piráta dost putna. pár lidí se v mojí bublině kvuli SZ olupovalo, že jsou proti jádru atp. - sic jim říkáš, že ti 2 potencionální zelení poslanci na to nebudou mít páky a je to netéma, stejně to ty lidi sere (opět sem si poslech legendární: zelení stejně zrudnou)

proti tomu koala Jo! je same shit.... rozdíly mezi SPD, PRO a Trikolorou abych hledal lupou - tam je to spíš o tom, že každej chce být generál a je otázka času, kdy se ujebou sami a koala rozsype (Jindolf už nedávno tik měl). Stačilo je vesměs to samé... stejně upocení sráči a dezoláti (máv Kobzo)

já jsem tedy kyselej od té chvíle, kdy pirát nakolejil na středopravicovej nesmysl - místo aby zkoušel rozjet liberální levici atp. to mě společně s NV zklamalo nejvíc
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: volič s doktorátem z politologie fakt není typický volič, ale fakt je, že jsem měl takové různé komunikace, v poslední době, že si "typického voliče" raději představovat nechci.

Je třeba konstatovat, že například podpora Ukrajině mezi veřejností není tak velká, jako v mojí užší sociální bublině, třeba tady na NYXu.

Sám konstatuješ, že to sdružování je trend, copak Stačilo, tam stačí trochu větší volební účast, aby je to smetlo pod 5%... ale SPD zformovalo čtyřkoalici a skutečně by bylo trapný, kdyby měli 12% a Piráti jen 6. Tomu sdružování se nesmíš divit. Pokud díky němu SZ získá mandát a jejich poslankyně dostane šanci mluvit v médiích, bude to pro ně důležité. U některých těch názorů je dnes problém, že vlastně ani neexistuje nositel, který by je v médiích mohl říct a mohl se opřít o to, že mluví jménem někoho...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: základem neúspěchu je tohle taktizování a očekávání, jak bude taktizovat volič - PirStan bylo očividně přepočítání se a směle pokračujete
    a ne, kamarád do Pardubického volit nepojede, ten se na to spíš úplně vykašle, i když má doktorát z politologie - jestli si to napoprvé nepochopil, on nebude volit vaší koalici, jemu vadí pirát (různé důvody) - nedovedu to kvantifikovat, jestli je výjimka nebo ne

což je téma samo o sobě a čím dál větší opich
    koala Pirstan.. meh. koala Spolu - nikdy se nezbavíme černoprdelníků a topka klidně může přejít pod ODS (beztak jich v ODS bylo dost a je to prašť jako uhoď vesměs) - ale aspoň tam maj ty zvýšená %
    proti tomu koaly Stačilo a JO! už jsou úplný vymrdej
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: tak Pardubický si můžou vyřídit volební průkaz, nebo zkusit Mikuláše vykroužkovat, no. Hele, tohle je těžký. Nezavděčíme se nikdy všem. Já doufal, že strana nabere rozumný lidi. Svým způsobem, v začátcích podpořit Michálkovo a Ferjenčíkovo křídlo se jevilo rozumně, protože některé existence, které se kolem Pirátů motaly, byly skutečně zvláštní a tihle byli mladí, nadšení a vypadalo to, že to má hlavu a patu. Jejich problémem začíná být, že nic jiného než politiku v životě nedělali. Začínají být příliš úzce specializovaní a úplně se odtrhli od reality toho, jak uvažují členové, jak uvažují voliči, od všeho...

Na druhou stranu, Zelení by v parlamentu potřeba byli, když vidíš, jak se teď dělají šachy s těmi kraji a CHKO... ochrana přírody existuje všude v Evropě, akorát u nás překáží developerům, tak se zruší? Chce to udržet nějaký rozumný status quo. Dostavět dálnice a dál provozovat JE, to asi nikdo blokovat nebude, ale třeba zachovat a rozvíjet národní parky je důležité a tam hrozí docela pohroma, když bude všechno podle ODS...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: hele, budeme moci srovnat kraje, ve kterých v koalici jsme, s těmi, kde v koalici nejsme. Ale je možný, že Zelení vadí cca stejnýmu množství voličů, jako kandidát s minulostí v KSČ. To prostě vyloučit nejde. Já to vidím biasem městského liberála. V Praze jsou Zelení jedna z mainstreamových stran, v magistrátních volbách dosahují docela slušených výsledků. Akorát neuměj regiony, tam patří k extravagantní alternativě...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    XCHAOS: sem to hodil kámoši z Jičína:
    Smolík, ale tak nějak jsem to vydedukoval. Ale je to asi jedno, spojení s piratama bych stejně nevolil (v HK jste koalu nevytvořili)

jedinej týpek, co znám a volí Zelený. za mě je to klasická debilita Pirátů a nepoučení z minulého koalice. nejspíš pujdu k volbám jen kvuli Stačilo, SPD zmrdům. ale jak jde čas, tak se z Pirátů stává čím dál větší real shit a podporovat Novou vlnu a Ferjenčíky atp. mi je echt proti srsti (Votápku už jsem hodil za hlavu, nebudu se v těch sračkách pořád válet s vámi)
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    LEON_KOWALSKI: tak vsech pet zelenych volicu v kazdem kraji nikoho nikam nevykrouzkuje. Je mozny ze nekoho to spojeni odradi ale muze to nekoho i pritahnout - kdo oceni ze se dokazali domluvit. A kdo treba nevolil zeleny protoze to byl propadlej hlas
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: já ti ale říkám, že to není možné, když kandidují jen v půlce krajů. Muselo by to zkombinovat s tím, že ve všech krajích bez kandidátů za SZ současně těsně propadneme... ale ne tak výrazně, aby to ohrozilo výsledek v krajích, kde kandidují. Taky budou muset hodně taktizovat, aby se kroužky potkaly vždy jen u kandidáta, který kandiduje na nejvyšší pozici, jako to dělali STANaři...

Jako samozřejmě, nelze vyloučit nic, ale pravděpodobnost, že těch poslanců bude třeba jen 1:1, je tentokrát šíleně malá (naopak u STAN ten problém šlo tušit už v momentě vítězoslavného prohlášení vedení, že Piráti získali na kandidátkách více míst :-) což byl danajský dar). Nejčistší bude podle mě situace v Praze: tam mají jednu poslankyni téměř jistou - ale tím to taky končí. V těch ostatních krajích bude zajímavé to nějak statisticky zanalyzovat, jestli někdo někoho přeskáče a tak.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: Důležité je natřít to po minulém kroužkovacím podrazu STANařům ... tím že se necháte vykroužkovat Zelenými, to je fakt super taktika 👍
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: no, bez koalice ve všech krajích těžko.. i v nejpesimističtějším možném případě by to bylo nejvýše půl napůl, navíc v Praze mají jen jedno jméno, tuším... ale jako jo, pokud budou kraje, kde jsou v koalici, celkově úspěšnější, tak bude výsledný přepočet na mandáty ještě zajímavý.

Vada koalice PirStan bylo větší množství kandidátů Pirátů než STAN. Viditelně se to roztříštilo, disciplína v kroužkování nejvýše položených STANařů byla u voličů vysoká, zvláště pokud šlo o ženy, kterých koalice tehdy nominovala celkem málo. Preferenční hlasy pro Piráty byly daleko roztříštěnější, spousta voličů si myslelo, že vhození nepozměněného lístku znamená automaticky preference pro čelo kandidátky, apod.

Důležité je natřít to po minulém kroužkovacím podrazu STANařům a ukázat, že taktizující volič se nás nebojí a věří nám. STAN nebo SPD jsou pro nás co se celkového výsledku týče soupeřem, na který má smysl cílit.

Uvědom si taky, že v obrovském množství krajů, nejen v tom extrémním Karlovarském, ti 5 nebo 6% hlasů na zisk mandátu vůbec nestačí. Parlamentní volby jsou u nás zvláštně úmyslně nevyvážené tak, aby všechny pohraniční kraje (kde navíc existuje potenciál nějakých sociálních tlaků) byly zastoupené pouze velkými stranami nebo širšími koalicemi. Dlouhodobě ti v krajích nikdo ta procenta, potřebná proto, aby si ve čtyřech velkých krajích dosáhl na sem tam jeden mandát, nikdo házet nebude: voliči si všimnou, že lidi, kteří u nich vedou kandidátku, nikdy nikam neprolezou a v parlamentu sedí jen Brňáci a Pražáci, sem tam Ostravák. Takže se naserou a volí ty různé SPD apod. exoty, kteří tam na rozdíl od zástupců pidistran prolezou.

Koalice PirSTAN byl omyl, vynucený tlakem na demonstracích Milionu Chvilek, nevyslyšením varování, jak moc jde lidem, které zastupuje STAN, o prachy, a celkově projevem určité politické naivity (je ale pravda, že 10 subjektů ve sněmovně v roce 2017, to byl trochu husarský kousek...). Stran ve sněmovně dává smysl tak asi 5-8. Z toho vyplývá, že pro nějakou středolevou protiváhu středopravé KDU-ČSL prostě prostor je. Zejména po tom, co letos předvedla Maláčová, nebudou středoleví voliči mít koho volit. Je docela dobře možné, že kromě 1% pro SZ vyluxujeme i ta 3%, která odejdou od ČSSD... ovšem těm stačí procento, aby Stačilo přelezlo přes 5%...

Proto u Pirátů proběhl na podzim takový tvrdý vnitrostranický boj, o kterém vlastně nevíme, jaká šedá eminence stála v pozadí té které osobnosti ve vedení nebo třeba i za těmi, kdo demonstrativně odešli. Prostě nevíme. Ale dá se předpokládat, že pokud to úplně nezvořeme, tak taktizující středoleví voliči nebudou mít jinou šanci, než Piráty.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: protože jejich taktizující voliči volili naše kandidáty za PirSTAN, akorát se ty hlasy roztříštily... ... jo a protože jejich taktizující voliči volili výše kandidáty, tak jste spadli ze 22 poslanců na 4, to má logiku.
    Prostě už nejste Piráti, ale PiZel, neo ZelPi (to se uvidí podle počtu kroužků)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam