• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: hele, tohle je k debatě. Předsedovi se neodmlouvá, když někdo má ambice dělat kariéru. Vše rozhodne výsledek voleb a automaticky, pokus bude aspoň trochu dobrý, bude znamenat zpětné ospravedlnění a tak. Je to zajímavé. Jako nejde tenhle typ lidí pořád posílat jen k ANO nebo dokonce Stačilo. Poptávka po nějaké integraci společnosti tu je. Za mě... mohl třeba reformovat KSČM aby to byli eurokomunisti a ne stalinisti, mohli se hlásit k několika prvorepublikovým intelektuálům, kteří se nestihli zdiskreditovat třeba proto, že je dřív popravili. Já nejsem šťastný, že úlohu rehabilitovat pozdně normalizační osobnosti měli dostat za úkol zrovna Piráti. Jakou roli to hraje třeba ve vztahu k ANO, jestli se má stát novým Lipavským, ale v Babišově vládě... zůstává tu pořád otázka "proč".

Doba se mění, to je jasné. Já to jen celé chci pochopit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: ano, KVK ho "drtivě" neodvolal... 7:5 ;-))

Ale no,.popojedem. Tohle skutečně nebyl příklad pozitivní shody, ve smyslu "co chceme", byla to zase další kauza "co nechceme". To je skutečně problém, sebevíce "odmítáníhodná" věc či osoba nenahradí nutnost definovat co chceme, jak toho chceme dosáhnout nebo co chceme místo toho, co nechceme.

Piráti letos zabodují ne proto, jak jsme dobří, ale díky tomu, jak jsou ostatní špatní. Not great, not terrible.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    NECROMAN: Ale o tom kolik dostanou Piráti křesel se nebavíme...
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    CHRMLE: jak to jde do kopru, myslíš těch 8,6 % u IPSOS a označení řady komentátorů, že Piráti mohou být největším překvapením těchto voleb?
    Průzkum: SPD zůstává na třetím místě, polepšili si hlavně Piráti - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-cerstve-pruzkumy-pirati-se-vzpamatovali-motoriste-v-krizi-277477
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    KRAMERIUS: Moc dekuji, bylo to v jednom z tech zmen, dekuji dekuji dekuji.... skoda, ze vidim jenom zmeny :D ale to uz nevadi...
    Kdyby to nekoho zajimalo, je to tady... https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2025-270#cast9
    Libi se mi ta citace
    "(13) Povolení k zacházení se nevyžaduje pro pěstování, sklízení nebo zpracování rostliny konopí fyzickými osobami staršími 21 let pro vlastní potřebu v celkovém množství do 3 rostlin konopí, a to v nemovitosti, kterou vlastní nebo k níž mají jiný právní vztah.“

Rad bych lidem pronajimal automaticke pestovaci stany, tento paragraf mi dava nadeji :)
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    KRAMERIUS: Udelal jste mi radost, mili internetovy spolusouputniku - jak je dpc mozny, ze to neni naprosto jednoduse naleznutelny. Tvle ty statni stranky jsou des. Ten formular na vyhledavani je tak z roku 1997. Rozumim, myslim, ze jsem tenhle list uz prohledl, ale jdu to zkusit.
    Samozrejme, pokud by nekdo vedel presne odkaz, budu strasne rad.

Ted jsem byl v praci ukoncenej, normalne snad pujdu delat do statniho ... tohle je desivy...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    CHRMLE: Tady to asi bude v rámci verze 44 nebo 45:
    40/2009 Sb. Trestní zákoník | Historie
    https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2009-40/historie
    CHRMLE
    CHRMLE --- ---
    Lol, si pamatuju... pred 20ti lety... kdyz se to zakladalo.... myslim, ze mi jeste funguje ten email, mel jsem ID asi 50 ... je smutny videt, jak to jde do kopru.
    Ale proc sem pisu:

Mohl by mi prosim nekdo poslat odkaz na presne zneni noveho trestniho zakoniku? Ja naivni blbec jsem si myslel, ze na ofiko strankach vlady a parlamentu bude treba ja nevim.. odkaz na schvalenou novelu... ale evidentne uz neumim ani googlit. Vsude dostavam pouze vseobecne kecy co se zmenilo, ale ja potrebuju vedet doslovnou citaci zakona.

Resime s klukama, jestli bude nelegalni pronajimat pestebni stany na pestovani... nejen zeleniny...

Budu moc vdecny za jakoukoliv pomoc, pravdepodobne to pro nekoho, kdo s tim bezne pracuje, bude na minutu. Mne akorat stoupl krevni tlak :)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    NECROMAN: Taky si říkám, že těch 397 hlasů nebudou jen narybařené černé duše..
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: Neodvolalo, nie podporilo.
    O stave demokracie to tiez nehovori nic.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    EL_TOPO: jak vedení? Karlovarský kraj si Votápka schválil a celostátní fórum ho podpořilo. To je naopak funkční vnitrostranická demokracie.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Tohle je hustý. Už ani lidi kteří Piráty vytvořili nebo pro ně roky dřeli ve sněmovně a jinde nemůžou skoro nic. Vedení se úplně zbláznilo a uzavřelo do autoritativní bubliny.

EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Votápek a výsledek hlasování jsou indikátor něčeho jen částečně. Hodně lidí proti němu nešlo i proto, že sestřelení karlovarské pirátské kandidátky by znamenalo celkové poškození Pirátů ve volbách a míň hlasů. Tak teď ještě zatnuli zuby.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: jinak ano, dobrá věc na neodvolání Votápka je ta, že teď se teprve ukáže, kolik získá preferenčních hlasů. Na to jsem opravdu zvědav a tajně jsem doufal, že odvolán nebude, aby to vyšlo najevo :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: jako skutečně mi to nepřijde až tak ultrazásadní, i když ani to není to, co voliči od Pirátů čekali. Spíš je pro mě téma, proč jsme se my ostatní za ta léta nedokázali dohodnout. Třeba na personálních otázkách. "Frakce" ať už byla jakákoliv, prostě frakce členů, co si navzájem dávali poděkování v debatě na fóru, nedokázala taktizovat a v různých volbách nominovat třeba jasně viditelného zástupce. Všiml jsem opakovaně, že lidé, kteří by i pro mainstream ve straně nejspíš byli přijatelným kompromisem, v podstatě kandidovali proti sobě a pak propadli společně. Tohle se dalo řešit včasným odstoupením z volby a podpořením konkrétní osoby.

Přijde mi, že charakteristickým rysem některých osobností bylo, že tak dlouho předpokládali, že mají za zády nějakou tichou většinu členů a je jen jejich část, že ve chvíli, kdy zjistili, že tomu tak není, tak zpanikařili a vůbec nevěděli, jak postupovat....

Dále zde po letech vybublávají kauzy, o kterých jsem vlastně ani nic netušil (typu Ruml do senátu, odvolávání neodvolatelného Backy apod.) Čekal jsem, že se něco dozvím na Zulipu, místo na fóru, ale vlastně pokud někdo něco ví, tak si to tak nějak šušňá pro sebe, aby to možná jednou někdy použil a pak to nakonec stejně nepoužije (nebo použije tak, že se to nikdo nedozví) a vystoupí ze strany ve stylu "stejně by mě vyloučili".

Prostě je tu teze, že ti druzí jsou nenapravitelně zlí (to je skutečně "poškození dobrého jména strany", musím oficiálně předpokládat maximálně, že momentální většinu ve straně utvořili ne úplně chytří lidé, kteří nemají úplně stejné cíle jako já/my/whatever). Kdo tohle říká, ten by skutečně měl vystoupit, protože menšinu s takovými lidmi asi tvořit nechce. Tím ale fakticky komplikuje život těm, kteří si jako menšina připadali už několik let (třeba Janka se mnou nepočítala jako s někým, s kým by mělo smysl komunikovat a nějak kooperovat, i když formálně vzato, převzala agendu, kterou já politicky řešil kdysi dávno ještě před vznikem Pirátů...)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: četl, ale jak jsem psal, pár pomatenců (bylo jich tak 5)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: proboha, já na televizi tolik nekoukám. Ale v jakékoliv televizní debatě za poslední měsíc najednou Votápek vystupoval za Piráty jako jediný. Jediná nová tvář za 4 roky...

Ono kdyby to dokázal Zdeněk Hřib podat stejně nonšalantně, jako předtím Ivan Bartoš, tedy "strana diskutuje", tak by to vyznělo jinak. Otázka je, jestli voliči fakt poptávají "jednotu" a jestli ti, kteří ji poptávají, ji kdy hledali a budou hledat zrovna u Pirátů. Podle mě voliči Pirátů poptávají diverzitu, rozmanitost.

Ano, s tou Jankou to bylo nefér. Média dokáží variaci na stejné téma jednou přefouknout úplně ad-absurdum, jindy zahrát do autu. Tohle mi přijde přehnané, nechci se stát "politikem nenávidějícím novináře" jako Zeman, ale jsem v podstatě analytik a mechanismus, který za tímhle stojí, si rozhodně zaslouží být zanalyzován a popsán.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no ona už měla pozastavené členství. Jako řada těhle lidí do té minulé podoby Pirátů vložila víc úsilí, víc sebe, a nechce s tou novou podobou být spojována. Já to chápu., ale současně je to nešťastné. To, že ty změny vedly k odchodu některých, mohlo nakonec být jejich cílem. Taky nevím, co dalšího k tomu mohlo přispět, je fakt, že dobře to shrnula jiná členka v diskuzi: "já k Pirátům šla proto, že jsem doufala, že na lidi jako Votápek ta prostě nenarazím a nebudu je vůbec muset řešit"... no, to byl optimismus, v 70tých letech do téhle kategorie s větším či menším nasazením patřilo 10% dospělé populace a ti jen tak nikam nezmizeli... asi dnes chodí i k volbám a tak.

Já sám fakt nevím. Z Pirátů se mi nijak zvlášť odcházet nejsem. Že jsem neměl podíl na vedení a mediální viditelnosti, jsem si za ta léta zvykl, akorát dnes to znamená něco trochu jiného, než to znamenalo celá léta, protože jsem se třeba cítil v některých otázkách zastoupen (Marcel Kolaja v EP a stanovisko k Chat control). Až se přestanu cítit být kýmkoliv z nového vedení zastoupen, jednak názorově a jednak tím, že to bude osobnost, u které mi bude pocitově vyhovovat, že mi zastupuje, tak samozřejmě budu muset odejít taky. Vyhlašovat červené linie je problematické, abych nedopadl jako Lavrov s Putinem, že... je ale jasné, že existují a že o nich budu muset přemýšlet.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    NIEKT0: Lenka Kozlová to teď taky položila.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam