• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: kromě toho, vyhrožování Chvilkařů je nejbližší aproximace společenské objednávky, kterou máš v daný moment k dispozici ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: no ale před bitvou si nebyl generál, že jo ;-) ti velej...

Hele, u Pirátů jednou lídr, dycky lídr. Tam ti samý lidi příště dostanou šanci udělat nějakou jinou blbost, že jo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: já z toho taky měl pocit, ale oni založením strany vyhrožují doteď. Pozvali si na to na pódium těžce státoprávní kalibry typu Kroupu a Pitharta...
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Nebyla to žádná “společenská objednávka”, ale vyhrožování chvilkařů.

Nazývejme prosím věci pravými jmény.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    XCHAOS: po bitvě je každý generálem ... to je sice pravda, jenže já to říkal PŘED volbama a to přímo tady.
    - sami lepší
    - se STAN naprd
    - vykroužkujou vás

Jelikož jste na podobné hlasy nedali (i EU Gregorové to bylo proti srsti), tak moje prognóza bohužel vyšla.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: po bitvě je každý generálem... samozřejmě, že po roce 2021 už všichni věděli, že jsme měli jít sami.

Ale před volbami jsme byli v panice z Babiše. Společenská objednávka po nejvýše dvou demokratických (tehdy opozičních) blocích tehdy byla. Babiš seděl hned ve dvou vládách po sobě, tehdy uz 8 let.

Že vláda bez Babiše nevyužila svůj potenciál, to je jiná věc...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    LEON_KOWALSKI: mám to uplně stejně

Ta partaj existuje díky nějaký setrvačnosti (k čemuž sám přispívám) a začínám mít strach s kým do toho pujdou příště.

achjo
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: kdysi měli Piráti slušný media monitoring (rubrika Napsali o nás na fóru). Dalo se na to reagovat, vyvracet nepravdy... málokdo je v tak silné pozici vůči médiím, jako politická strana, v tomhle ohledu...

Samozřejmě, členové sekty už nepotřebují monitorovat média.. těm stačí následovat lídra ;-)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    KEDRIGERN: ještě pořád si myslím, tak jako jsem to sem před volbami 2021 - měli jste jít sami (i to vykružování jsem vám předpověděl) a váš výsledek by byl mnohem lepší. Třetí místo by bylo vaše.
    Navíc vám odpadly hlasy lidí, co je jim STAN proti srsti. Já sice taky říkal že vám to nehodím, ale hodil.
    I teď mi byli ti zelení nepříjemní, ale zase jsem to tam dal. Ale nelíbí se mi to.
    Chtěl bych abyste kandidovali úplně samostatně.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    POPELAVY: ty procenta jsme měly před brutální antikampani. Ta by šla i proti samotným Pirátům. A v té době jsme neměli odpověď. Do dneška jsme slabý v boji proti dezinfu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: spolupráce se STAN byla omyl, ale ono to s těmi 20% není tak jednoduché. Všichni v tom vidí nějakou sportovní soutěž, nebo něco. Aby Piráti oslovili 20% voličů, museli by se změnit tolik, že by ztratili těch prvních 10% - a byli by tam, kde jsou, akorát těch prvních 10% by ztratilo pocit, že jsou zastoupeni. Zatím teda ztratili jen 3%. Kolik získali z těch kýžených 10%?
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    XCHAOS: "Catch-all strana" je účelový termín jednoho starého chameleona.
    Nikde v tvé odpovědi nenalézám reálný důvod, proč neusilovat o 20 % samostatně a koalice neřešit až potom. Naprosto vážně jste k tomu směřovali, ale zabili to spoluprací se STANem a pak účastí na vládě s Blažkem a podobnými individui. Šli jste proti imagi protikorupční strany.
    *
    Poslední kampaň byla dobrá, ale zaplatili jste za ty chyby. Ztratili jste důvěru lidí, kterou jste předtím budovali.
    Na rozdíl od té krachující ČSSD máte dobrého lídra, nadšené lidi a schopnost dělat kvalitní kampaně. Tak s tím kurník pracujte a nevymejšlejte zas nějaké koalice.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: Nemyslím, že Piráti maj potenciál bejt "catch-all" všechnostrana. Byl tu pokus osekat ten program o cokoliv byť jen trochu kontroverzního, nesrozumitelného, nebo radikálího - a to byla právě koalice se STAN.

Musí tady bejt "normální" strana, ale to je právě otázka, co by to mělo být. Piráti jsou pak skvělý koaliční partner pro "nějakou normální stranu". Samozřejmě, pokud jde o populismus, máme tu jeden normalizační populismy a k tomu dva přiměřeně ostřejší pravicové (?) populismy, takže proti nim se "normální" může jevit cokoliv.

Dokonce si nemyslím, že ta "normální" strana musí být nutně "liberální", nebo co vlastně by měla být. Ano, byli jsme po letech první strana se sociálně-liberálním programem, ale to je právě trochu provokace, protože je jasné, že na venkově to narazí: venkov má rád, když se věci nemění a dějí se víceméně v kruhu, sem tam se přiblíží nějaká ta dálnice, ale ne úplně blízko, že jo, nejlíp tak, aby nebyla vidět a hlavně slyšet, ale dalo se na ní dojet za 5 minut. Pro venkov by se hodila progresivně-konzervativní strana. Piráti tohle úplně nemůžou suplovat. Naše téma nemá být digitalizace, ale spíš přemýšlení "a co potom": Pirátům sluší víc právo na offline, než tlačení digitalizace. Většinový občan chce to pohodlí, které digitalizace, ale Piráti měli nějak vymýšlet alternativy pro ty, kdo většinoví nejsou, podle mě...a být paranoidní ohledně rizik, a tak vůbec.

Přirozeným koaličním partnerem by byli taky použitelní Zelení, samozřejmě. Nebo sociální demokraté, kdyby se bývali nezbláznili.

Fakticky, kompromisy, které by byly nutné, aby Piráti mohli přemýšlet na 2. nebo 3. místo, by byly šílené. V podstatě se udělaly a stejně to nikam nevedlo. Neříkám, že je to vyloučené, ale členů by muselo být daleko více. A víc komunikovat a fungovat, zpětná vazba od voličů a tak. Piráti můžou dělat hodně zajímavé věci i se 4. a 5. místem, ale to nejdřív ty catch all strany musí chápat, že vlastně Piráty potřebují.

Jinak připomínám, že jsme letos utratili za jeden hlas absolutně nejvíc ze všech stran, a že by se všichni měli zamyslet, jak skončila sociální demokracie poté, co prošla touhle fází. Piráti měli být antitezí politiky jako business modelu... a pak jsme to dopracovali takhle. (opravdu bych na tohle téma chtěl mít projev na CF....)
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    KEDRIGERN: Před tou koalicí se STAN jste si stáli na druhé nebo třetí místo ve volbách a mohli jste být silný koaliční partner. Právě to "sdílení" vedlo k tomu, že změny nejsou. Tak doufám, že teď pracně nelákáte zpět voliče, abyste zas provedli stejnou hloupost...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    KEDRIGERN: A co na to Hluboček, Polčák, Gazdík? Půjdou do toho? :-D
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Já bych se teda nebál myšlenky sdílet. Jen mě mrzí, že STAN v nich bude slabý. Prostě už dlouho je jasné, že fakt potřebujeme nějaké rámcové spojence. Je úžasné být jedinou hvězdou, ale já bych radši, aby se v této zemi děly změny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: a co hůř... to jejich liberální zabarvení jim možná ubralo hlasy směrem k těm různým pravicovým populistům. Oni byli populární mezi lidmi, co nesnášeli ODS, ze směsi důvodů, kam mohla patřit i antipatie k jednotlivým osobnostem, které byly občas recyklovány na obrazovkách a jinde v médích už příliš dlouho. Nikde nebylo řečeno, že doopravdy regiony poptávaly něco víc ve středu, než byla ODS. Tohle je ale problém catch-all stran, že chtějí být tak trochu napravo, hodně uprostřed, ale taky zlehounka vlevo, aby byly fakt pro každého...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: stranu, před koalicí STAN žádnou ideologii neměl, bylo to defakto takové volné beztvaré sdružení starostů, my jsme je ukotvili, bohužel tak, že jsme si z nich udělali přímou konkurenci
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Jak vysál? Jako voliče? Nebo stranu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: dobře, ale kdyby se to nezkusilo, akorát by nás všichni měli za druhého Okamuru...

A odejít z vlády po invazi na Ukrajinu mohlo být interpretováno jako proruský či zbabělý postoj... nebyla to až tak jednoduchá doba.

Vykopli nás jako kalkul, že nás prodají veřejnosti jako symbol toho nepopulárního a neúspěšného v jejich vládě, ale přepočítali se...

Koalice s PirSTAN byla chyba. Alternativou bylo udělat z Pirátů skutečnou stranu, uvědomit si potřebu růstu členské základny, soustředit se na proudy, které nejsou v jiných stranách zastoupeny nebo pochopeny vůbec....místo toho se zvolila cesta nahánění mýtického většinového voliče...

Vykroužkování lídrů mužů ženami je vlastně humorný závěr, takové poučení, kde jsou limity populistických bodů v programu a co se stane, když je někdo vezme doslova... jako když jste muži, co chtějí více že v politice - necpěte se do ní ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam