• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    POPELAVY: ty procenta jsme měly před brutální antikampani. Ta by šla i proti samotným Pirátům. A v té době jsme neměli odpověď. Do dneška jsme slabý v boji proti dezinfu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POPELAVY: Nemyslím, že Piráti maj potenciál bejt "catch-all" všechnostrana. Byl tu pokus osekat ten program o cokoliv byť jen trochu kontroverzního, nesrozumitelného, nebo radikálího - a to byla právě koalice se STAN.

Musí tady bejt "normální" strana, ale to je právě otázka, co by to mělo být. Piráti jsou pak skvělý koaliční partner pro "nějakou normální stranu". Samozřejmě, pokud jde o populismus, máme tu jeden normalizační populismy a k tomu dva přiměřeně ostřejší pravicové (?) populismy, takže proti nim se "normální" může jevit cokoliv.

Dokonce si nemyslím, že ta "normální" strana musí být nutně "liberální", nebo co vlastně by měla být. Ano, byli jsme po letech první strana se sociálně-liberálním programem, ale to je právě trochu provokace, protože je jasné, že na venkově to narazí: venkov má rád, když se věci nemění a dějí se víceméně v kruhu, sem tam se přiblíží nějaká ta dálnice, ale ne úplně blízko, že jo, nejlíp tak, aby nebyla vidět a hlavně slyšet, ale dalo se na ní dojet za 5 minut. Pro venkov by se hodila progresivně-konzervativní strana. Piráti tohle úplně nemůžou suplovat. Naše téma nemá být digitalizace, ale spíš přemýšlení "a co potom": Pirátům sluší víc právo na offline, než tlačení digitalizace. Většinový občan chce to pohodlí, které digitalizace, ale Piráti měli nějak vymýšlet alternativy pro ty, kdo většinoví nejsou, podle mě...a být paranoidní ohledně rizik, a tak vůbec.

Přirozeným koaličním partnerem by byli taky použitelní Zelení, samozřejmě. Nebo sociální demokraté, kdyby se bývali nezbláznili.

Fakticky, kompromisy, které by byly nutné, aby Piráti mohli přemýšlet na 2. nebo 3. místo, by byly šílené. V podstatě se udělaly a stejně to nikam nevedlo. Neříkám, že je to vyloučené, ale členů by muselo být daleko více. A víc komunikovat a fungovat, zpětná vazba od voličů a tak. Piráti můžou dělat hodně zajímavé věci i se 4. a 5. místem, ale to nejdřív ty catch all strany musí chápat, že vlastně Piráty potřebují.

Jinak připomínám, že jsme letos utratili za jeden hlas absolutně nejvíc ze všech stran, a že by se všichni měli zamyslet, jak skončila sociální demokracie poté, co prošla touhle fází. Piráti měli být antitezí politiky jako business modelu... a pak jsme to dopracovali takhle. (opravdu bych na tohle téma chtěl mít projev na CF....)
    POPELAVY
    POPELAVY --- ---
    KEDRIGERN: Před tou koalicí se STAN jste si stáli na druhé nebo třetí místo ve volbách a mohli jste být silný koaliční partner. Právě to "sdílení" vedlo k tomu, že změny nejsou. Tak doufám, že teď pracně nelákáte zpět voliče, abyste zas provedli stejnou hloupost...
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    KEDRIGERN: A co na to Hluboček, Polčák, Gazdík? Půjdou do toho? :-D
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Já bych se teda nebál myšlenky sdílet. Jen mě mrzí, že STAN v nich bude slabý. Prostě už dlouho je jasné, že fakt potřebujeme nějaké rámcové spojence. Je úžasné být jedinou hvězdou, ale já bych radši, aby se v této zemi děly změny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: a co hůř... to jejich liberální zabarvení jim možná ubralo hlasy směrem k těm různým pravicovým populistům. Oni byli populární mezi lidmi, co nesnášeli ODS, ze směsi důvodů, kam mohla patřit i antipatie k jednotlivým osobnostem, které byly občas recyklovány na obrazovkách a jinde v médích už příliš dlouho. Nikde nebylo řečeno, že doopravdy regiony poptávaly něco víc ve středu, než byla ODS. Tohle je ale problém catch-all stran, že chtějí být tak trochu napravo, hodně uprostřed, ale taky zlehounka vlevo, aby byly fakt pro každého...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: stranu, před koalicí STAN žádnou ideologii neměl, bylo to defakto takové volné beztvaré sdružení starostů, my jsme je ukotvili, bohužel tak, že jsme si z nich udělali přímou konkurenci
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Jak vysál? Jako voliče? Nebo stranu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: dobře, ale kdyby se to nezkusilo, akorát by nás všichni měli za druhého Okamuru...

A odejít z vlády po invazi na Ukrajinu mohlo být interpretováno jako proruský či zbabělý postoj... nebyla to až tak jednoduchá doba.

Vykopli nás jako kalkul, že nás prodají veřejnosti jako symbol toho nepopulárního a neúspěšného v jejich vládě, ale přepočítali se...

Koalice s PirSTAN byla chyba. Alternativou bylo udělat z Pirátů skutečnou stranu, uvědomit si potřebu růstu členské základny, soustředit se na proudy, které nejsou v jiných stranách zastoupeny nebo pochopeny vůbec....místo toho se zvolila cesta nahánění mýtického většinového voliče...

Vykroužkování lídrů mužů ženami je vlastně humorný závěr, takové poučení, kde jsou limity populistických bodů v programu a co se stane, když je někdo vezme doslova... jako když jste muži, co chtějí více že v politice - necpěte se do ní ;-)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    EL_TOPO: Aktivne relativizovali preco to nie je problem, a ako mame problemove figurky podchytene. Stravil som netrivialne mnostvo casu dodavanim podkladov a argumentovanim, ale myslim ze mi to akurat prinieslo povest "potizistu" a negativistu. Dalsie dejavu bola nasledna (vladna) koala, kde nas nepotrebovali. A... velke prekvapko necakane, nas len tak vyhodili jedneho dna.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: nešlo problém byl koalice samotná, kde nás stan ideologicky vysál
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Budu se opakovat nicméně myslím, že u PirStan byla maximální problém exekuce této koalice. Viz třeba mediální agentura pracující pro jednu stranu. Ze zbytkem by šlo pracovat, kdybychom zůstali silnějším partnerem.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    S_TEJK: Redl a Stan navíc nebylo nic co se nevědělo. O tom vlivu se psalo v roce 2017. Ptal se na to protikorupční inkvizitor Jakub, nebo Miky?

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vazby-starostu-na-rodinu-krejcirova-spolupracovnika-se-synem-se-radi-otec-je-plati_201702281010_pjadrny
    S_TEJK
    S_TEJK --- ---
    FRK_R23: máš v tom dvě drobné chybky, ale podstatné

Nepočítat za obr průser PirStan, který stranu málem zničil a který byl dle mnoha indicíí stvořen i s aktéry Dozimetru Polčák, Hlubuček, Michalík, je slušná vlčí mlha.

Ta druhá věc, to že jiné průsery dosud nebyly, bylo do značné míry způsobené právě tou otevřeností a transparetnostní, která všechny otravuje, nezajímá nebo jim přijde zbytečná.
    Právě díky ní, veřejné a vzájemné kontrole, se nic většího nestalo. Ačkoli bylo nastartování již záhy po vstupu do sněmovny 2017 - kauza účetní systém.

Tohle už po Vlně spíše neexistuje, nemá moc kdo hlídat, respektive, nejde nicmoc prosadit. Takže je jen otázkou času, kdy to půjde do hajzlu.
    Samozřejmě vývoj může být ještě různý, ale nevidět, že absence průserů byla dáná právě způsobem fungování pirátů je teda fatal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pojďme za Piráty prosazovat pražské referendum o congestion charging:
    [XCHAOS @ Doprava v Praze]
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    MILKMAN: Ano, zrovna Hřib, který třeba propaguje používání MHD. Nebo Michálek, který odmítl služební vůz. Náměstek, co jezdí do práce na kolo, namísto služební limuzínou. Služebky vlakem....

Tohle je opravdové narušování statusu. Jakmile jsem řekl, že jedu na služebku do Berlína vlakem, tak se mě přišlo zeptat asi 5 lidí z vedení úřadu zda to myslím vážně.

Nejhorší zkušenost jsem kdysi měl v jedné podkrkonošské obci, kde jsem byl prezentovat Otevřená města. Zeptal jsem se osoby s kterou jsem komunikoval: "Jedu k vám autem, lze někde okolo rozumně zaparkovat?" Nedostal jsem odpověď hned, pak mě uvítal pan starosta a řekl: "Pane, poslanče vždyť vy můžeme parkovat všude. Ale projistotu jsem uvědomil městskou policii."... prostě bafuňářství je docela mor. A je třeba ho systematicky potlačovat. Bez toho například je jedno kolik talentů máme ve veřejné správě, ale nikdo jim nebude naslouchat...

Ano, všechno tohle by mělo být samozřejmostí. (V případě historky s parkováním by měla být samozřejmost, že se nestane a že mi řeknou kde mohu zaplatit parkováné, jak jsem očekával) Ale fakt není. Je to stejné jako s těmi dětmi ve sněmovně. Jasně není cílem mít děti v jednacím sále, ale je cílem dovolit civilizované podmínky, pokud není nějaká krize.
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    KEDRIGERN: Že se tak ptám...to antibafuňářství se projevuje tím, že se Hřib i jako poslanec bude nadále držet zuby nehty v dozorčí radě DPP za 40k CZK měsíčně?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Teď mluvím o budoucí opozici, ne o nových vládních stranách. ODS, Stan, Topka a lidovci. Jen konstatuju. Slyšel jsem to od víc lidí už před volbama že Piráty nesnášejí po nějakých věcech už všichni. To před rokem 2021 prej nebylo, tehdy se prej v opozici proti Babišovi naopak sčuchli.
    Motoristi maj pak Piráty jako hlavní ideové nepřátele a jsem si hodně jistej že Šťastný a Richterová proti sobě šli na Praze 10 už hodně dávno a nesnášejí se taky. To je ale zcela v pořádku, s dacany Motoristy se nebavit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: no, tak pokud Piráti hlasovali třeba proti SPD ve výborech, tak není divu, že se jim to teď vrátí. Ale vždyť teď jsme 4 roky skoro ani žádné poslance neměli, tak jak tam mohl vůbec někdo někoho naštvat? Notabene Motoristy, který jsou tam noví? to je nesmysl, to nejsou žádné osobní třenice, až na vyjímky se ty poslanci zatím neznaj a jde jen o show pro voliče...
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    HONCKA: Jo, no. S hejtem na ODS taky souhlasím, ta je ztracená. Se Stanem ale jen z půlky. Tam jsou lidi kteří patřej spíš do ODSky jako Sikela, ale stejně tak jsou tam spojenci pro Piráty, jak je vidět často na Twitteru... On vlastně není nikdo jiný s kým by se Piráti na celostátní úrovni mohli nějak spojit, než liberální část Stanu. V Praze je aspoň Čižinského 7 gang. Nahoře ale nikdo jiný. To se pak cokoliv blbě prosadí, když se naštvou úplně všichni. Piráti teď mohli dostat výbory a funkce jen kdyby tam teď přišli úplně noví lidi kteří nemaj osobní historii různých válek ze zejména toho posledního období a restartovaly se i nějaké vztahy.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EL_TOPO: v tomhle je vlna absolutně nevině, ty členové, co jsou proti vlně jsou zpravidla i na STAN i ODS tak 10x ostřejší než vlnovci
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam