STAROJDA: já si právě nemyslím, že dnešní Piráti jsou tím, co si myslíš, a částečně za to může i moje působení v začátcích, kdy jsem u nich vykládal, jak politika má být "neideologická", čímž jsem myslel něco, co jsem v kontextu struktury, která bude plodit kariérní politiky, úplně nedomyslel (dřív bych napsal "generovat kariérní poitiky", ale v naší éře generativní AI by si někdo mohl myslet, že jsem psal o halucinujících politicích :-)
Ano, to že Linux ve státní správě nepotřebuješ, to je evidentně dělící čára mezi původními Piráty, aspoň těmi, které jsem se snažil dělat já, a novovlnými Piráty, kteří ve straně převládli (v současnosti můj odhad je tak 1:1, jenže členská základna jsou spíš třetiny a ta třetina nerozhodných se toho času rozhodla jít s Novou vlnou, protože má prostě lepí image a pí-ár)
UBI je složité téma. V zásadě ho nepotřebuješ, pokud bydlení bude dostupné - to znamená, že nekvalifikovaná zaměstnání vydělají aspoň na nájem, kvalifikovaná i na to koupit si vlastní dům. Pokud si někdo, kdo tvrdě dělá kvalifikovanou práci, nemá na to koupit vlastní dům, tak je něco špatně: buď to není doopravdy kvalifikovaná práce, ale stále dokonalejší korporátní dělba práce umožnila iluzi kvalifikované práce i někomu, kdo v podstatě jen mačká tlačítko, nebo realitní bublina nafoukla ceny nemovitostí nade všechny meze. Takže to, že se Piráti od UBI přeorientovali na dostupnost bydlení, má hluboký smysl, a já to vlastně od začátku za téma středolevé strany považuju: když jako mikropodnikatel vidím, že spolupracovníci jsou pod neustálým tlakem, pokud jde o náklady na bydlení, tak i já poptávám nějaké politické řešení... rostoucí nájmy a neustálá stěhování nájemníků musí rozbíjet i jakékoliv další přirozené sousedské struktury, které by případně vznikaly, takže výsledek je hodně "antikonzervativní": je to korporátní společnost s rostoucí konkurencí a z ní vyplývající mobilitou a přetrháváním jakýchkoliv místních, sousedských, komunitních vazeb; dá se říct, že někomu pořád hrozí, že v konkurenci neobstojí a "odstěhuje se do Sudet", což je Pirátské téma docela hodně ("jak získat hlasy v Sudetech" :-))
Chci říct, že ze seznamu věcí, co Nové vlně nevyčítám, je to, že UBI dali zatím k ledu a soustředili se na dostupnost bydlení (i když to může konvergovat - UBI ve výši nájemného v obecní garsonce je na rozdíl od finančně vyjádřeného UBI celkem představitelný koncept, i když ne nutně žádoucí vize pro většinu populace...)