• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Vím že fórum je mrtvé, ale kdyby někdo odpovědný z Prahy chtěl zareagovat...

PRAHA - matka zájmů a peněz? - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=70047
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Mně vadí. Ale Katka Stojanová zatím vypadá krutopřísně.

Babišova msta. Proto flanelová košile i chůze pozpátku, tvrdí Pirátka s "ostrým jazykem" – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babisova-msta-proto-flanelova-kosile-i-chuze-pozpatku-tvrdi-piratka-s-ostrym-jazykem/r~aaa299944e3debeb6bcc18ec9396a9bc/
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Mě Tereza nevadi a volil bych jí ;)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Já zase hledám Piráty :DD
    Ekonomický program dělá ve sněmovně bývalý analytik Gazpromu, Prahu povede lobbistka Unipetrolu... Se z nás taky stávají Realisti, koukám.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já si myslím, že Piráti teď hledají spíš sponzory, než voliče ;-)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    1. Nejdřív otočíme a vyženeme zelené křídlo Pirátů
    2. Pak znovu otočíme a půjdeme do koalice se Zelenými
    3. Pak znovu otočíme a do jedné z nejdůležitějších pozic dáme lobbistku Unipetrolu, aby s náma v Praze Zelení nešli.
    Vedou nás stabilní géniové!
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    MORKANT: Další typická ukázka hřibidizace strany. Co je Tereza zač nevím, třeba je na Praze 4 šikovná a je slušná. Ale správný Pirát musí zvracet.
    MORKANT
    MORKANT --- ---
    XCHAOS: Jako volič můžu říct, že mi tahle paní vadí víc než celej Hřibův cringefest.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SADY: je třeba říct, že manažerka přes nějaký evropský prachy. Což je know-how, který se Praze může hodit.

No ale stejně to je fail, když se to podá takhle. Ale kdo z ty čtveřice by byl lepší? Zábranský?
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    SADY: To se teď bude výborně kritizovat Tykač:D
    SADY
    SADY --- ---
    fascinujici

Manažerka Orlenu primátorkou Prahy? Piráti mají co vysvětlovat
    https://denikreferendum.cz/clanek/238480-manazerka-orlenu-primatorkou-prahy-pirati-maji-co-vysvetlovat
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    PECA: My máme na serverech Linuxy (Debian a Ubuntu server) jako databázové servery používáme PostgreSQL a MariaDB, plus stránky jedou na Apachi plus PHP a něco Perl cgi.
    SIEM jede na Wazuh a teď budu jeden server reinstalovat z VmWare na Proxmox VE. Až skončí VmWare licence, tak i další.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: no tak jasně, ale podívej, kolik lidí dnes pracuje v oboru. To už není pár nerdů, jako před 20-30 lety. Dnes tomu, o čem mluvíme, můžou rozumět jednotky procent voličů...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Mimochodem ten postup třeba relativně funguje u přechodu do cloudu, protože je tam silný tlak velkých vendorů a ti si zpracují i ty dílčí. Většinou ke smůle nás všech.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Obájit v seriozní debatě je docela snadné. Například v akademické. Jenže tu diskusi povedeš často s lidmi, co si myslí, že zem je placatá. Anebo s novináři kteří jedou 5 minut židovi, 5 minut Hitlerovi. Pokud nejsou přímo placení proti tobě.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    KEDRIGERN: Realný problém tedy je, že když jsi politik, tak:
    1) Tví partneři tě musí nechat dělat práci (když jdeš přes zájmy jejich kamarádů tak většinou nechtějí)
    2) Musíš mít štěstí na kvalitní úředníky, anebo musíš absolvovat dlouhý proces jejich obměny => opět musíš přesvědčit i politické partnery, aby ti do toho nehodili vidle
    3) Odolat tlaku vendoru. Ten může být i mediální jako v případě DSŘ.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: jako já myslím, že v rámci evropské agendy Digitální suverenity by přechod na PostgreSQL obhájit šlo. Ale tak samozřejmě to naruší nějaké důležité penězovody, že. Což některé voliče potěší, jiné spíš vyděsí... ale argumentovat, že je to nezajímá, mi přijde trochu zkratkovité ("já jsem váš volič a mě to nezajímá"... aha)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: Správná cesta je, že

1) politici společně s úředníky formulují strategii. Ta bude obsahovat například:
    - preferenci opensource (pokud je možné, pokud ne je potřeba podrobně zdůvodnit proč to v tomto případě smysl nedává)
    - bezpečnostní kriteria (žádný SW od kamarádů Trumpa apod)
    2) Z toho se pak udělá akční plán / harmonogram: naše DB dnes nemají centrální správu, chybí know how, je to roztříštěno mezi mnoho vendorů... čili těchto 80% vybraných aplikací převedeme na PostgreSQL a ta bude mít primárně interní správu.
    3) Úředník pak činí a politik to většinou schvaluje. (Na městě schvaluje větší ukony Rada města, na ministerstvu ministr a náměstci).
    4) Vše se nepodaří, ale podaří se ti třeba 75% aplikací převést => máš in house správu, buduješ know how, nižší náklady

Problém je, že většinou strategie nevydrží přes změnu volebního období a úředníci (resp. vendoři co je často pasou) to nevezmou za své.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: dobře, ale tak je to věc, o které rozhodne úředník, nebo o které rozhodne politik? Politik se může rozhodnout, komu zadá nějakou analýzu a nechá si udělat odborný posudek... nebo jak? Já vlastně doteď nemám jasnou představu, jak tyhle věci fungují.

Na mě to působí stylem "věci se dělají, tak jak se dělají, a jak jsou všichni zvyklí". Na druhou stranu, ultraunáhlené změny (typu unáhlená orientace AI) mě děsej. V tomhle případě se snažíme spíš o nějaký best-practices, přijde mi. Ale stejně vlastně o IT ve státní správě mám jen mlhavé tušení...
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Na druhou stranu například nahrazení Oracle za PostgreSQL je nejen finanční úspora, ale i zbavení se enormního rizika. A to samozřejmě jde dělat postupně systém od systému. A takovéto věci jdou dělat. Jen to je infrastruktura a to fakt moc nejde prodávat navenek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam