• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN: ano, to je konzistentní s Hřibovým tvrzením, že ho zbytek dozorčí rady přehlasoval. A samozřejmě, kdo není insider, tak nechápe, protože tohle uspořádání dělá v DPP docela zajímavý stát ve státě... to by mi zajímalo, jestli Rada HMP vůbec může změnit tuhle formu (ale možná je to vymyšlené tak, aby nikdo z Rady nešel sedět, hmm :-) možná jim dělal Hřib toho bílýho koně ještě lacino :-))
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    NIEKT0:
    XCHAOS:
    LOPIK:
    Zkusím to shrnout nějak komplexně: Problém řízení DPP vychází primárně z toho, že představenstvo DPP volí dozorčí rada a nikoliv akcionář (=Rada HMP). Druhým problémem je, že radní pro DPP si myslím, že má DPP řídit, ačkoliv k tomu nemá podle stanov, zákona o obchodních korporacích ani zákona o HMP žádné právní nástroje. Ve skutečnosti má radní pro dopravu předkládat Radě HMP koncepční a strategické materiály, která má Rada HMP projednat a případně nějak transformovat v pokyn akcionáře, změnu stanov a pod.
    Co udělal Hřib pro to, aby se něco změnilo? Předložil nějaké návrhy na změnu stanov DPP Radě HMO nebo ZHMP? Předložil na RHMP nějaký strategický materiál k rozvoji DPP? Zaobíral se někdy úvahou, jestli by z hlediska řízení městksých společností nebylo pro Prahu lepší vytvořit koncern, jehož management by měla Rada HMP pod kontrolou? Odpověď stejná, neudělal a nepřipravil nic. Ano, je možné, že by s těmi nápady narazil (možná), ale mohl by minimálně říkat, že Piráti mají řešení pro zlepšení řízení a kontroly městkých společností, kde je ostatně jeden průser za druhým.
    Tolik k tomu, co Hřiv (ne) udělal pro zlepšení situace v DPP jaké radní.

Jako předseda DR DPP mohl iniciovat sestavení pracovní skupiny na IT, aby se alespoň sestavila nějaký materiál, který může být podkladem pro další rozpracování uvnitř Pirátů (třeba), Za druhé by výstupy této pracovní skupiny mohly být podkladem pro formulování nějakých doporučení směrem k vedení DPP. Problém totiž není v tom, že by vedení DPP něco blokovalo (minimálně ve vztahu k IT), ale že tomu nikdo nerozumí. Takže celé fungování IT a jeho rozvoj je plně v rukou šéfa IT a toho, kdo si ho tam prosadil....což mimochodem obvykle není zcela na vůli představenstva, ale odehrává se v nějakém polokryptickém výběrovém řízení s velmi intenzivními zásahy ze strany různých poradců a politických hochštaplerů. transparentnost nulová.
    Co proti tomu udělal Hříb? Samozřejmě v podstatě téměř nic. zrovna zde jsem prostě velmi spoléhal na to, že Piráti využijí toho, že mají v podstatě neomezené možnosti přístupu k informacím o IT v DP a udělají pečlivou analýzu architektury, HW a SW, identifikují venderlocky a začnou silně tlačit na přijímání řešení, která z DPP dělají eldorádo externích IT společností....
    Jak říká klasik: Hic Rhodoos, Hic Salta...
    Takže mne trochu rozladí, když tu čtu různé omluvy a výmluvy, proč se nedaří na úrovni Prahy udělat něco s IT (což považuji za Pirátskou kompetenci číslo 1), když speciálně na DPP k tomu byly a jsou všechny předpoklady....
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    XCHAOS: Je to viac problemov na viacerych urovniach. Od personalneho obsadenia (proste tam chces mat nejakeho funkcneho psychopata a fanatika, co bude tlacit a tlacit, a nenecha sa odradit), cez dobre dojednanu koaliciu, cez realne vynutenie jej fungovania, cez "pool" kvalitnych ludi z ktorych mozes vyberat pri nahradzovani problemovych uradnikov (nie ze by si obchadzal vyberko, ale musis mat istotu ze aspon jeden kvalitny clovek sa ti tam prihlasi). A hodi sa mat historicku skusenosti, ako to "funguje" a info zvnutra, tie iste triky na teba budu uradnici/firmy skusat znova a znova, v podstate im staci ak 4 roky udrzia pat, a potom sa da dalsie kolecko.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, fakt teda nejsem právník, ale z toho, co jsem tak nějak odposlechl za ty léta mi přijde podstatný, že žádná jednotlivá osoba na magistrátu tak rozsáhlý personální pravomoci, jaké si někteří představují, prostě nemá (ale můžu se mýlit, viz opět - nejsem právník, který má nastudovanou legislativu týkající se magistrátu... hlavně tam bude navíc k tomu balík nějakých dalších smluvních konstrukcí, ustavující listiny těch městských firem, apod....)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    MILKMAN: Tam je trochu problém, že kdykoliv tam magistrát dosadí někoho, kdo to má "kontrolovat" tak to skončí ještě hůř než to bylo předtím - tohle jsou ty lidi, co tam tlačí vlastní dodavatele a nevýhodný smlouvy - viz třeba ten Dozimetr teď.
    Imo nejsou problém ani tak člověkohodiny atd. ale spíš vendorlocky a nevýhodný smlouvy u velmi specifických věcí, kde alternativa není a nový výběrko znamená jen korupční kolečko navíc. Zrovna Hřib tohle pochopil v roce 2019 krátce potom co nastoupil a řešila se servisní smlouva na metro se škodovkou za cca 15 mld, kdy magistrát obešli - tam se začátku vyjadřoval k postupu velmi kriticky, pak mi přijde že si uvědomil jaká je realita https://prazsky.denik.cz/zpravy_region/opusti-witowski-svuj-post-ods-vyzvala-k-odvolani-sefa-dpp-kvuli-obrimu-tendru-20200123.html
    I samotná ta "optimalizace" zní dobře na papíru, ale reálně nejde aby IT oddělení spravovalo a odpovídalo za technologický celky, jako je řízení provozu, energetiku nebo i "blbý" kamery, kde jsou kompetentnější oddělení, s lidma co ví co potřebujou líp než ajťáci od administrativních zařízení nebo nedejbože politik, co byl v metru naposled před pěti lety přestřihovat nějakou pásku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: což je odpověď na [MILKMAN @ Česká pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu ] obecně - prostě radní nemá takové pravomoce, že by mohl sám, bez rozhodnutí celé Rady, dělat nějaké zásadní personální změny v městských firmách. On může přijít na Radu a naprášit to tam, to ano. Ale rozhoduje pak Rada jako celek (dokonce víc, než to je u vlády - primátor není ekvivalent předsedy vlády...)

Jako do Hřiba můžeme tepat, ale měli bychom do něj tepat za ty správné věci. Ono speciálně na magistrátu je tahle hra o to, kdo všechno za co přesně nemůže, tak nějak systémově vymyšlená hodně sofistikovaně...
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MILKMAN: Hele, som trochu "z fachu", a ten problem nie je v tom ze by sa nevedelo ze sa deju smecka, dlhodobo, alebo ake, ale vymenit ludi co rozhoduju (A este najst lepsich na vymenu). A nie je to len DPP, ale cele IT na magosi... A tam sa dostavame presne k tej casi, ze tieto veci uz musi robit rada (ako co), a este pomerne specificky, a tam ked nie je vola, tak sa to nestane.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    MILKMAN: Já jsem se zajímal z pozice RT. Primárně o Operator ICT, což je klíčové pro uchopení IT v Praze. Vznikl velký rozkol, protože Zdeněk a jeho okolí nebyli schopni udělat personální změny včas. Řešil jsem to tenkrát na úrovni RP.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    MILKMAN: Ano. To byl první důvod proč jsem přestal dávno věřit Hřibovi. Když jsem zjistil co je u něj realita a co jsou jen kecy. EL_TOPO.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN: no tak Hřib tak trochu utekl v politice jinam, kde tuhle odpovědnost nemá :-) hele, co našel Hřib v říši divů a za zrcadlem, to se nedozvíme... víme, že "má Plán" (ale to trochu odvádí pozornost od konkrétních detailů toho plánu, že ...), ale ke své roli v dozorčí radě skutečně mlčí. Ale zase má trochu pravdu v tom, že z té pozice toho asi nejde moc změnit. Prostě něco víš, no. To, že to víš, samo o sobě určité lidi znepokojuje, možná dokonce sere. Ale to, že to víš nestačí na to změnit to.

Za mě aspoň některé IT věci související s dopravou začaly mít hlavu a patu. Objevily se jednotné digitální tabule, ukazující za jak dlouho přijede tramvaj. Tohle skutečně může pomoc zlepšit image MHD a vytvořit pocit, že to není jen pro "socky", ale že to je kvalitní služba, svého druhu. Není to moc, ale když to srovnáme s předchozími 20 lety... kdy se občas nahodile doplňoval vozový park, převážně nevhodnými typy, jak se vždy brzy ukázalo...

Obecně s MHD v Praze, jakkoliv to není asi Hřibova zásluha, se něco konečně po letech začalo dít. Nové tratě. Trolejbusy do kopců. Městská železnice. Jde to pomalu, ale je to víc, než nula. Dvorecký most bude taky celkem dobrý krok...
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    XCHAOS: Ať už to ví nebo neví, tak to nijak neřeší podstatu problému - Piráti mají exkluzivní možnost něco udělat s IT v největší městské společnosti v ČR (a 10 největší společnosti v ČR podle počtu zaměstnanců vůbec) a nedělají vůbec nic - přitom mohli z DPP za vytvořit vlajkovou loď veřejného zadávání nebo úspor oblasti IT. K pláči.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN: tohle musí vědět z logiky věci, protože dozorčí radě je určitě nějakou účetní uzávěrka předkládána a on se pod to podepisuje, a nějaká minimální účetní analytika tam určitě rozepsaná bude...
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    XCHAOS: Podávání TO je obvykle jen alibismus. Mnohem efektivnější je udělat kompetentní analýzu IT a následně na představenstvo napsat nějaké podrobné kompetentní doporučení. V dnešní době si málokdo dovolí taková doporučení ignorovat nebo zapřít. A minimálně se tím otevře nějaké debata, která umožní lépe prosvítit stav HW/SW a architektury systémů. Ale podle mého Hřib ani neví, kolik na DPP proteče přes IT peněz.
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    XCHAOS: A co mu brání si vyžadovat informace k IT na DPP? a tyto následně uvnitř Pirátů nějak analyzovat. Co mu brání předkládat představenstvu doporučení, co mu brání svolat valnou hromadu (=radu HMP) a tam předložit akcionáři nějaké návrhy? Co mu brání založit pracovní skupinu Dozorčí rady, která by sestavila nějakou kompetentní zprávu a doporučení k IT na DPP? Co mu brání podrobně se věnovat různým servisním smlouvám na IT? Atd atd......
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN: Hřibova argumentace je, že cosi v té dozorčí radě navrhoval, ale byl přehlasován. Na druhou stranu, zrovna od předsedy dozorčí rady se očekává, že třeba bude podávat i trestní oznámení, když něco zjistí (asi důvod, proč já bych se na pozici předsedy dozorčí rady osobně nehrnul, ale...)
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    KEDRIGERN: Zelená je teorie-šedivý je strom života. Mé oblíbené téma je počínání Pirátů na DPP. Hřib byl ještě donedávna gesční radní pro DPP a stále je předseda Dozorčí rady (=musím dotáhnout ty projekty). To vše za průběhu kauzy Dozimetr, která mimo jiné poukázala na vytahování peněz v DPP přes IT projekty.

A nyní otázky: Zajímal se kdokoliv z Pirátů o to, jaká je vlastně architektura IT na DPP nebo jestli servisní smlouvy na IT nejsou příliš štědré z hlediska paušálizovaných člověkodní na údržbu? Zajímal se někdo o to, zda nejde nějak lépe optimalizovat HW a SW vybavení? Samozřejmě nikdo. Takže IT si dělá co chce, protože tomu na DPP nikdo nerozumí a argument "když se neobjedná toto a tamto, tak přesně jezdit MHD" není nikdo schopen vyvrátit pro nedostatek odborných znalostí. Takže se vesele objednává dál a nanejvýše jednu bandu IT šejdířů nahradí jiná banda IT šejdířů.

Proč už dávno není IT na DPP pod mikroskopem Pirátů? A není to o nějakém házení klacků pod nohy od ODS, je to jen a jen o odporu k reálné práci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: první věc, kterou ji vyčítám je, že nám ten Orlen trochu zatajila:
    Tereza Nislerová | Lidé a týmy
    https://lide.pirati.cz/osoba/3078/

Pokud se někdo honosí "mezinárodními zkušenostmi", měla by to trochu rozvést. Pokud to byly dotace na zelený vodík, tak by to měla umět prezentovat a dokázat, že nešlo jen o greenwashing, jak ji obviňují aktivisté...

Když se hlasovalo o lídrovi v Praze, tak jsem hlas odevzdat nestačil, protože o dosavadních výsledcích Adama Zábranského jsem měl jisté pochybnosti (možná neoprávněné, ale to je to: chybí objektivní zpětná vazba) a další kandidáty a kandidátky jsem tolik neznal, a než jsem si prošel jejich kandidátské řeči a zanalyzoval poděkování a tak, tak lhůta pro odevzdání hlasu uplynula (ten můj jeden hlas by výsledek nezvrátil, ale kolik nás dalších se nestihlo rozhodnout?)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Vím že fórum je mrtvé, ale kdyby někdo odpovědný z Prahy chtěl zareagovat...

PRAHA - matka zájmů a peněz? - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=70047
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Mně vadí. Ale Katka Stojanová zatím vypadá krutopřísně.

Babišova msta. Proto flanelová košile i chůze pozpátku, tvrdí Pirátka s "ostrým jazykem" – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/babisova-msta-proto-flanelova-kosile-i-chuze-pozpatku-tvrdi-piratka-s-ostrym-jazykem/r~aaa299944e3debeb6bcc18ec9396a9bc/
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Mě Tereza nevadi a volil bych jí ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam