HONCKA: tak já mám mini-nonAI-datacentrum, které ohřívá teplou vodu několika domácnostem a všichni jsou spokojení. Jenže to se bavíme asi o 10 kW....
Ale v té Americe se teď pro to AI bavíme o multi-GW datacentrech, která jinak než tekoucí vodou neuchladíš a využití pro takové množství tepla nenajdeš. Kromě plýtvání a zdražování vody to zvyšuje i ceny elektřiny, resp. si vedle toho postavěj klidně pár plynových turbín a to fakt není dobré. A pracovní místa to na rozdíl od klasického průmyslu nevytváří. Fakt je to teď velké téma a třeba v té Americe to prý začíná jít napříč stranami.
NIMBY dávno není jen proti větrným elektrárnám. Já třeba v Praze byl logicky proti NIMBY proti okruhu na Suchdole, protože ono to přenáší zdánlivě problém na jiné části Prahy...jenže v Břevnově jsem nebyl součástí NIMBY proti tunelu Blanka, a teď toho lituju, protože z mojí čtvrti se stala dálniční křižovatka. Takže paradoxně, zamlada mi to přišlo příliš antisystémové, ale v pozdějším věku jsem si uvědomil svojí chybu.
Ve skutečnosti nevěřím, že 15-letí voliči by samí NIMBY aktivisté.. kromě případů typu bourání jejich vlastního domu. Spíš by měli větší pochopení pro změny společnosti, ale na příkladu AI datacenter je jasné, že to není vždycky dobře. U té nižší hranice pro obecní volby mi šlo spíš o to, že zastupitelé nejsou poslanci a neřeší se důvěra vládě nebo podpora důležitých zákonů, ta odpovědnost je přeci jen pouze vůči lokální komunitě.... a současně jde o věci, které mají bezprostřední dopad na každodenní dění, nejde o vysoké abstrakce.
Teenageři nejsou řidiči, ale chodci a uživatelé MHD a měli by v obecní politice mít tedy větší slovo.