• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když to říká Dušek, tak to bude pravda.

EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Jo a píše to Dušek, ne Hlavenka. Mně se ti dva nePiráti Piráti pletou.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Ve Stromovce by místo trapnejch stromů taky mohlo bejt hezky vybetonovaný sídliště.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    DOCKINEZ: Co ten kostel tam, kolik lidí v něm bydlí? Aha? Takže tam taky mrakodrap, žádné pobožné nimby.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EL_TOPO: Konečně dobrý nápad.

Nemůžu se dočkat, až se zastaví Velké náměstí Velké parkoviště v HK.

EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    LA_PIOVRA: Hnus, nechci. Ta otevřená plocha je krásná.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    EL_TOPO: Casem na to dojde, stejne jako se zastavi Strahov, stadion i koleleje a pak taky stolova hora mezi Prokopakem a Radlicema.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Hlavenka právě na sockach navrhuje zastavět plochu na Letné kde se konají demonstrace blokem domů.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    LOPIK: este pijavice, tuhle sem videl v tv nakou obri z jungle, tvl normalne spolkla vcelku nakou akorat vylihnutou zabicku a okamzite sla po dalsi, tam taky zadnej prostor pro moralni pozitiva nenavnimavam:((
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    DOCKINEZ: Jenže třeba náš zákon o obchodních korporacích jednoznačně říká, že obchodní korporace je zřizována za účelem zisku. Dost jsem na to narážel u městských firem a hodně mě to štvalo.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    HAR4NT: Dneska už je fakt to ESG co má reálně nějaký dopady ve smyslu, že se natřeš na zeleno a dostaneš od banky trochu levnější úvěr nebo to ignoruješ a k penězům se dostaneš hůř. Což teda nic nemění na tom, že přisuzovat jakýkoliv morální vlastnosti obchodním korporacím je z podstaty nesmysl. To nejde ani u zvířat (kromě komárů a hovad - to jsou fakt kurvy), který mají narozdíl od zápisu v obchodním rejstříku a hromady papírů aspoň mozek, nožičky a možná nějakou vlastní vůli.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DOCKINEZ: nevidim nic, co by me melo probrat:)) stavet vedle sebe seriozne jasnej pravni ramec vymezujici fungovani obchodni spolecnosti a tvrzeni "dneska frci neco jinyho, utfg" proste delat nebudu.

chapu, ze to spouste lidi neprijde divny, ale pak jsou z toho ve vysledku akorat takovyty placky, jak je vzdycky vsichni nespravedlive obrali o jejich naroky, prestoze predtim slibovali opak, a proto je pravni nauka vůl.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HAR4NT: OK, prostě nevíš, spi dál. <3
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DOCKINEZ: :))) jo tak stakeholder pristup, aha, vsichni jedna velka rodina, hlavni jsou sdilene hodnoty a ne penize...rodina, co si duveruje i nad ramec obchodniho zakoniku a zakoniku prace a vubec tak nejak po lidsku a ne po pravu...nasrat. od toho to pravo je, akciovka ma zakonnej ucel zisk a zbytek jsou pohadky pro maly deti neboli marketing:-)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HAR4NT: To je právě ten Friedman (shareholder přístup). Zastaralé, sorry.

Dneska víc jede tzv. stakeholder přístup. UTFG.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    DOCKINEZ: a neni to teda nesourody spolecenstvi, shromazdeny za ucelem zisku? pokud vim, ucelem podniku je v peci radneho hospodare generovat zisk, za tim ucelem se vselijaky fyzicky osoby od ty pravnicky osoby nechavaj zamestnat. je to dokonce zakonna povinnost vedeni ty pravnicky osoby ten zisk generovat a pokud ma i jine cile, musi je deklarovat napriklad vhodne zvolenou formou toho pravniho subjektu. coz teda korporat, tedy typicky akciovka, nesplnuje.

jiny vymahatelny povinnosti ten podnik nema a zadnej whitewashing ve forme dobrovolnych (a jakych asi tak jinych, ze...) zavazku ucel existence toho podniku, natoz pohnutky k jeho zalozeni neupravuje, nerozsiruje a ani neprohlubuje:-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KEDRIGERN: jinak teda, nejvic me pobavila tvoje uvaha v bodu 3 :-)

To jako, az nejaky byty budou uz starsi, tak casem zlevnej jo? Pobav se o tom s Koudym, ten na to ceka uz asi deset let :-) Dokud bude takovej presah poptavky, pujdou ceny pouze jednim smerem.

Problem je i tady fakt, ze tyhle mechanismy pracujou proti sobe: jakmile mesto nekde dovoli vetsi stupen vyuziti, ma to okamzitej dopad na cenu takovyho pozemku, protoze cim vic na nem muzes postavit, tim drazsi je. Kdokoli takovej pozemek koupi, aby na nem neco postavil, musi kalkulovat s tou vyssi cenou a proste stavet levny byty nemuze, aniz by zbankrotoval.

To samy plati mimochodem i o tvym bodu 2: Snadno dosazitelne destinace pro pendlovani hromadnou dopravou okamzite raketove zdrazi.

Kdysi jsem planoval jedno sidliste pro asi 120 bytu, v malym mestecku mezi Zürichem a Bernem. Furt jsem premejslel, proc tam ten developer chce stavet, chcipnul tam pes. Sice tam bylo nadrazi, ale stavely tam jenom lokalky. No, potom mi to doslo: pri jednom pohovoru mi prozradil, ze diky insider informaci vi, ze od pristiho roku tam bude stavet intercity vlak :-) Cena toho pozemku (a samozrejme v urcitym pomeru i tech bytu na nem) se znekolikanasobila prakticky pres noc. Vyhodne bydlet muzes jenom tam, odkud budto jedes autem, nebo to trva hodiny.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    HONCKA: jsem architekt, a treba nase kancelar home office po spatnych zkusenostech prakticky eliminovala. Ten vykon nasich spolupracovniku sel i bez toho abys vedel kde jsou okamzite poznat, zkouseli jsme to donucene behem covidu a uz nikdy vice :-)

Ja jsem se ted rozhodl redukovat penzum a mimo jiny diskutujeme i o tom, jestli bych vhodnym vyberem toho na cem delam treba mohl do kancelare jet jenom jednou tydne - ale panuje velika skepse zda si to muzeme dovolit (kdyz to budu praktikovat ja, budou to chtit i jini)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HAR4NT: No vidíš, a já reaguju na tvoje imho chybný tvrzení, v čem je trabl?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: No jasný, já pracuju z domu, v rámci pracovní pauzy si vařím (sobě i pro rodinku) a pohyb mám při venčení psa:)

U studia beru občasné dojíždění jako součást hobby, ale jezdit jako kámoš každej den z HK někam k Ruzyni, to bych velmi přemýšlel, zda mi půl mega za to stojí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam