KEDRIGERN: jinak teda, nejvic me pobavila tvoje uvaha v bodu 3 :-)
To jako, az nejaky byty budou uz starsi, tak casem zlevnej jo? Pobav se o tom s Koudym, ten na to ceka uz asi deset let :-) Dokud bude takovej presah poptavky, pujdou ceny pouze jednim smerem.
Problem je i tady fakt, ze tyhle mechanismy pracujou proti sobe: jakmile mesto nekde dovoli vetsi stupen vyuziti, ma to okamzitej dopad na cenu takovyho pozemku, protoze cim vic na nem muzes postavit, tim drazsi je. Kdokoli takovej pozemek koupi, aby na nem neco postavil, musi kalkulovat s tou vyssi cenou a proste stavet levny byty nemuze, aniz by zbankrotoval.
To samy plati mimochodem i o tvym bodu 2: Snadno dosazitelne destinace pro pendlovani hromadnou dopravou okamzite raketove zdrazi.
Kdysi jsem planoval jedno sidliste pro asi 120 bytu, v malym mestecku mezi Zürichem a Bernem. Furt jsem premejslel, proc tam ten developer chce stavet, chcipnul tam pes. Sice tam bylo nadrazi, ale stavely tam jenom lokalky. No, potom mi to doslo: pri jednom pohovoru mi prozradil, ze diky insider informaci vi, ze od pristiho roku tam bude stavet intercity vlak :-) Cena toho pozemku (a samozrejme v urcitym pomeru i tech bytu na nem) se znekolikanasobila prakticky pres noc. Vyhodne bydlet muzes jenom tam, odkud budto jedes autem, nebo to trva hodiny.