EL_TOPO: já jsem tu vznesl poměrně drsný obvinění o "developerský lobby". Samozřejmě, nejen v Pirátech, ale obecně v koalici na magistrátu, ve všech stranách. Mohu přinést pouze jediný důkaz: a to změnu koeficientů zastavěnosti v územním plánu. (Vím to díky tomu, že matka dělala celý život kariérního úřadníka na Útvaru hlavního architekta a později Útvaru pro Rozvoj města, předchůdce IPRu, dělala ateléiér životního prostředí a tohle zrovna sledovala)
Koeficient zastavěnosti se týká hlavně nově schvalovaných projektů a znamená to menší ochranu vnitrobloků a zahrad, méně zeleně. Developer dokáže zdůvodnit napůjčování si většího množství peněz, protože ve finále staví více metrů čtverečních při dané uliční čáře (ale ta uliční čára se tolik nevynucuje, např. na Břevnově aktuální projekt na Petynce stávající uliční čáru překročí hned o 2 patra....)
Prostě když mluvím o "developerské lobby", tak tím myslím velmi konkrétní tlak na velmi konkrétní čísla, ne nějaké zákulisní jednotlivosti. Samozřejmě, kdyby výsledkem bylo více dostupných bytů a méně dojíždění za prací autem ze středních Čech, bylo by to krásné, ale já si nemyslím, že to přímočaře spekuluje tímhle směrem. No a v městském organismu jsou investiční byty něco jako podkožní tuk... mít ho trochu je asi zdravé, ale pozor na obezitu...