EL_TOPO: Ač jsem vedl nějaké NIMBY občanské protesty, tak NIMBY je docela mor. Resp. potřebujeme se posunout do kultivovaného dialogu. Prvotní projekt lidi může vyděsit, může mít realné problémy apod. Ale výsledek má být diskuse a aktualizace projektu, nikoliv zastavení všeho. Můj oblíbený příklad je okolí metra Kobylisy, kde bydlím. Je tu mnoho miniaturních řadových domků. Na místech, kde by s klidem mohlo být 5 pater je jedno. Naprosto v okolí stanice metra. Fakt zbytečné. Utilizujme infrastrukturu, kterou máme.
Mimojiné učme se pracovat s majiteli. Lidé, co ty domy vlastní asi nemají prostředky pro development. Ale mohlo by s nimi spolupracovat město apod.
XCHAOS: Tvoje "developerskáí lobby" je fakt nebezpečný směr. Za prvé si myslím, že to není pravda. Za druhé prostě mluvíš jen statisticky bez jakýhkoliv podkladů. Spousta lidí si z toho pak odnese naprosto chybné závěry a ty tomu fakt napomáháš. Developer je liný a neschopný. Nějací miniaturní Piráti ho nezajímají. Má perfektní kontakty v ODS, ANO, TOPce. O všem důležitém rozhoduje zastupitelstvo a ODSANO si to prosadí své kšefty bez ohledu na koalici. Piráti pro ně fungují spíš jako novináři - je třeba říci příběh, které je složité rozporovat, ale nejde úplně ignorovat.
Upřímně IT lobby jsme také nezajímali, protože jsme nemohli vše změnit najednou. A dost jsme je překvapili tím, že jsme opravdu zřídili DIA (tam jsem dostal z ICTU výhružky fyzickou likvidací) a překopáním DSŘ, kde mizel ohromný penězovod. A to nejen při tvorbě, ale hlavně při dlouhodobé maintainance - to by je bolelo víc. A až v ten moment to začali řešit. A viditelně to nebyl problém. Petr Fiala ukázal naprostou zkorumpovanost, ale nikoho to netrápilo, ODS nepadly preference... příště mohou zas.