• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NIEKT0: zrovna u windows js problém aby komunikovali napřímo i mezi sebou, potřeboval jsem synátorovi přes LAN zkopírovat nějakou hru a myslel jsem že vyskočím z kůže :)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Mnoho sw ekosystémů se aktivně brání migraci. Jak tam píši žádná migrace není bezbolestná, ale jsou horší a lepší.

Naštěstí to hodně rozbíjejí AI agenti. Dřív třeba dostat z Confluence markdown byl boj, ale dnes už to API umí, protože to chtějí konzuovat agenti.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: V takom kde mas dobre definovane vystupne rozhrania, a idealne kompatibilitu s inym systemom, takze mozes migrovat. V skratke, tam kde sa dodrzuju standardy. (napr. si predstav ze by tvoj pocitac vedel komunikovat iba s pocitacmi od rovnakeho vyrobcu ako mas ty... Ono najhorsie je, ze to dnes uz ani nie je tak bizarna predstava, ako par rokov dozadu)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: v kterém ekosystému nejsi locknutý? Každá migrace je neskutečný časový opruz a je jedno jestli je to win-linux nebo linux-win nebo whatever. Pak je to o tom jaký data má smysl zachraňovat resp zachraňovat v produkční formě a ne jako archiv a na čem nemá smysl ztrácet čas
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    KEDRIGERN: ok, pridam dalsi - akorat 1) i 2) jsou soucast rizik v podstate kazdeho IT systemu a jeho analyzy (zadarmo lze nahradit libovolnou castkou), tedy ty neziskovky neumi ridit rizika a zaroven obecne nelze rict, ze opensource je nahrada/reseni (z milionu ruznych duvodu, coz je jina diskuse a to opensource pouzivam roky i v korporatnim prostredi) :)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Trochu jsem se tohodle hnidopišství bál. Za m je opravdu podstatné:

1) Zadarmo dnes neznamená zadarmo za rok
    2) Když jsem locknutý do ekosystému, tak moc nemám možnosti - přijít o data, platit víc, mít jen část dat...

A přiznám se, že jsem nezkoumal jak složité jsou osobní migrace na nextcloudu. Ale určitě jsou proveditelnější než u MS.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    HONCKA: aha, tak to je samozrejme spatne, ale to je tim padem jina kauza nez prezentuje tady mistr Profant
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HONCKA: to asi ano.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: psal jsem kdyby k tomu přístupovali stejně, jediný rozdíl by byl v příčině
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MICKK: Toto sa ti samozrejme moze stat aj ked si platiaci zakaznik, proste pride mail ze od dalsieho obdobia (roku, mesiacu, whatever) platis x krat tolko, a navyse sa meni dalsich y veci v tvoj neprospech, a hotovo.

Plus u obrov ala M$ a google je ten mechanizmus prespekulovany, takze ta poriadne sosnu za vykopirovanie dat mimo "ekosystem", ak ti ho vobec dovolia.
    MICKK
    MICKK --- ---
    LEON_KOWALSKI: takže ne
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MICKK: Nevím. Jak u koho. My máme servery u nás v serverovně v rackové skříni. Část jsme si koupili, část je dar. OS Proxmox VE a na tom linuxové virtuální servery. NASy máme vlastní Synology. Ještě něco?
    MICKK
    MICKK --- ---
    LEON_KOWALSKI: ten bude zadarmo?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MICKK: Na vlastním serveru. Už jsem to specifikoval.
    MICKK
    MICKK --- ---
    LEON_KOWALSKI: Ale to není ekvivalent, MS jim to nabízel zadarmo. Tohle je ekvivalent, že ti někdo nabízí Nextcloud u sebe zadarmo a potom ti řekne, že buďto budeš platit nebo to za rok vypne. A ty nic neděláš.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Aha, teď to vidím - nenapsal jsem to přímo. Takže - myslel jsem na vlastním serveru. Serverech.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    LEON_KOWALSKI: ale Kedrigern tu psal v tom originalnim postu o ruznych nextcloud providerech. Na to jsem odkazoval - selfhosting je jina hra. Mozna to nebylo zrejmy
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    ZAPPO: Psal jsem na vlastním serveru.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    LEON_KOWALSKI: v tom pripade co tu ale resime to neni pravda.
    Pokud budu mit svoje data u Nextcloud service providera a on mi bude nejakou dobu rikat, ze zavre kram (z jakehokoliv duvodu) nebo ze proste hodne zdrazi a ja se rozhodnu to ignorovat a cumet do zdi, tak ve vysledku mi ta data taky smaze a budu mit po zizalkach uplne ale uplne stejne.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HONCKA: Ne tak docela. Když máš data u sebe na cloudu, například Nextcloud, Synology, ownCloud, server se sambou, tak o data můžeš přijít protože seš kopyto co nezálohuje, ale ne proto, že se provider rozhodne změnit podmínky a licence. Navíc na MS365 tenantovi není záloha služba zdarma. Takže zase - musíš si pořídit separátní řešení na zálohy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam