• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    HONCKA: Mnoho sw ekosystémů se aktivně brání migraci. Jak tam píši žádná migrace není bezbolestná, ale jsou horší a lepší.

Naštěstí to hodně rozbíjejí AI agenti. Dřív třeba dostat z Confluence markdown byl boj, ale dnes už to API umí, protože to chtějí konzuovat agenti.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    HONCKA: V takom kde mas dobre definovane vystupne rozhrania, a idealne kompatibilitu s inym systemom, takze mozes migrovat. V skratke, tam kde sa dodrzuju standardy. (napr. si predstav ze by tvoj pocitac vedel komunikovat iba s pocitacmi od rovnakeho vyrobcu ako mas ty... Ono najhorsie je, ze to dnes uz ani nie je tak bizarna predstava, ako par rokov dozadu)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: v kterém ekosystému nejsi locknutý? Každá migrace je neskutečný časový opruz a je jedno jestli je to win-linux nebo linux-win nebo whatever. Pak je to o tom jaký data má smysl zachraňovat resp zachraňovat v produkční formě a ne jako archiv a na čem nemá smysl ztrácet čas
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    KEDRIGERN: ok, pridam dalsi - akorat 1) i 2) jsou soucast rizik v podstate kazdeho IT systemu a jeho analyzy (zadarmo lze nahradit libovolnou castkou), tedy ty neziskovky neumi ridit rizika a zaroven obecne nelze rict, ze opensource je nahrada/reseni (z milionu ruznych duvodu, coz je jina diskuse a to opensource pouzivam roky i v korporatnim prostredi) :)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Trochu jsem se tohodle hnidopišství bál. Za m je opravdu podstatné:

1) Zadarmo dnes neznamená zadarmo za rok
    2) Když jsem locknutý do ekosystému, tak moc nemám možnosti - přijít o data, platit víc, mít jen část dat...

A přiznám se, že jsem nezkoumal jak složité jsou osobní migrace na nextcloudu. Ale určitě jsou proveditelnější než u MS.
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    HONCKA: aha, tak to je samozrejme spatne, ale to je tim padem jina kauza nez prezentuje tady mistr Profant
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HONCKA: to asi ano.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LEON_KOWALSKI: psal jsem kdyby k tomu přístupovali stejně, jediný rozdíl by byl v příčině
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MICKK: Toto sa ti samozrejme moze stat aj ked si platiaci zakaznik, proste pride mail ze od dalsieho obdobia (roku, mesiacu, whatever) platis x krat tolko, a navyse sa meni dalsich y veci v tvoj neprospech, a hotovo.

Plus u obrov ala M$ a google je ten mechanizmus prespekulovany, takze ta poriadne sosnu za vykopirovanie dat mimo "ekosystem", ak ti ho vobec dovolia.
    MICKK
    MICKK --- ---
    LEON_KOWALSKI: takže ne
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MICKK: Nevím. Jak u koho. My máme servery u nás v serverovně v rackové skříni. Část jsme si koupili, část je dar. OS Proxmox VE a na tom linuxové virtuální servery. NASy máme vlastní Synology. Ještě něco?
    MICKK
    MICKK --- ---
    LEON_KOWALSKI: ten bude zadarmo?
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    MICKK: Na vlastním serveru. Už jsem to specifikoval.
    MICKK
    MICKK --- ---
    LEON_KOWALSKI: Ale to není ekvivalent, MS jim to nabízel zadarmo. Tohle je ekvivalent, že ti někdo nabízí Nextcloud u sebe zadarmo a potom ti řekne, že buďto budeš platit nebo to za rok vypne. A ty nic neděláš.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    LEON_KOWALSKI: Aha, teď to vidím - nenapsal jsem to přímo. Takže - myslel jsem na vlastním serveru. Serverech.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    LEON_KOWALSKI: ale Kedrigern tu psal v tom originalnim postu o ruznych nextcloud providerech. Na to jsem odkazoval - selfhosting je jina hra. Mozna to nebylo zrejmy
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    ZAPPO: Psal jsem na vlastním serveru.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    LEON_KOWALSKI: v tom pripade co tu ale resime to neni pravda.
    Pokud budu mit svoje data u Nextcloud service providera a on mi bude nejakou dobu rikat, ze zavre kram (z jakehokoliv duvodu) nebo ze proste hodne zdrazi a ja se rozhodnu to ignorovat a cumet do zdi, tak ve vysledku mi ta data taky smaze a budu mit po zizalkach uplne ale uplne stejne.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    HONCKA: Ne tak docela. Když máš data u sebe na cloudu, například Nextcloud, Synology, ownCloud, server se sambou, tak o data můžeš přijít protože seš kopyto co nezálohuje, ale ne proto, že se provider rozhodne změnit podmínky a licence. Navíc na MS365 tenantovi není záloha služba zdarma. Takže zase - musíš si pořídit separátní řešení na zálohy.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    LUCKYBSD: ono jde spíš o to, že v tom informačním mailu jim oznámil že ty data tam zůstanou do konce roku ale smazal jim je v červenci
    LUCKYBSD
    LUCKYBSD --- ---
    KEDRIGERN:
    "Microsoft dříve poskytoval neziskovým organizacím zdarma licence Microsoft 365 Business Premium a Office 365 E1. V roce 2025 oznámil jejich ukončení. Organizace měly přejít na jinou bezplatnou nebo placenou variantu. Přechod ale nebyl automatický a bylo nutné ho provést ručně."

A jsme za pulkou roku 2026, zjevne jim ty data byly sumak. Pokud nemaj moznost na jinou licenci zdarma, tak koupit si licenci na m365 trva kolik? Minutu dve? Rucni migrace hodina i s kavici, spis min 🤷‍♂️ boure ve sklenici vody
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KEDRIGERN: Data se dělí na zálohovaná a ztracená. Podstatný pešek leží na těch organizacích, kdyby je o ně nepřipravil ms tak by je dřív nebo později o ně připravilo něco jiného. Kdyby jeli na nějakým opensource onpremise řešení a přistupovali k němu stejným způsobem, tak by si moc nepomohli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam