• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANWine, CrossOver, Cedega- paříme a pracujeme na Linuxu bez omezení

Modelova situace: stejna hra - port pro windows vs. port pro linux. Co vam jde rychleji ? (nepocitam emulatory)

8 hlasy od 8 respondentů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 50.0% / 4 hlasy

Wokna mají spoustu nevýhod, ale dle některých názorů (i mého) to co je skutečně táhne, a v čem mají navrh nad Linuxem jsou právě a hlavně počítačové hry. Emulace her je ta nejnáročnější, díky spoustě technických hacků a neustálému vývoji spousty uzavřených knihoven.
    Hledejme tedy společně cesty, jak zprovoznit staré i nové hry na Linuxu a abychom se pomalu vymanili ze spárů M$.
    Pokud vkládáte logy, taky je vkládejte jako jako linky na soubory, deseti stránkový výpis se sem moc nehodí..
    Hádky jsou zde možné až vítané, ale prosil bych trochu esenciální empatie pro názory jiných..

Nějak sem tu, žel nabyl dojmu, že Linux je stejně jako Mac pomalu náboženství a jeho uživatelů, zvlášť letitý velmi neradi přiznávají jeho chyby, což je věc se kterou uživatele Windows nemají problém. Tohle je umocňuje názor, že Linux je pro systém pro elitáře, z když je někdo elitář, tak ať si pomůže sám, že :)

[ Ubuntu Linux a distribuce z nej odvozene ]
    root.cz - Pokud tohle budete cist dostatecne dlouho, tak vas jednou zkonvertujou.. Mensi IT bulvar, nez na jinych ceskejch webech, ale sem tam jen snadny odflaknuty 2 vety v novince.
    rozbalit záhlaví
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    KAERO: Ale houbelec, podporuji, jenom musi pouzit Legacy ovladace, v tech navodech to je vzdy dukladne popsane. V OpenSuSe se to instaluje jednim kliknutim.
    KAERO
    KAERO --- ---
    QUICK: zaspal... sleduju diskuzi pravidelne a uz taky presne nevim v cem je problem, ale mam dojem ze RUTHAN ma proste starou grafiku kterou uz nove ovladace nvidii nepodporuji. ale presto do toho vrta a nevim proc.

RUTHAN - kdysi jsem si taky kompiloval nvidiacke ovladace, system jsem si nerozbil, ale k cemu to bylo dobre? musel jsem prekompilovat pri kazdem novem jadre, pri kazdem novem ovladaci, a hlavne za nejakou dobu ten ovladac byl stejne jako balik v distribuci. Takze zadna etra vyhra.
    QUICK
    QUICK --- ---
    Jinak jsem neprocital celou diskuzi, ale v cem je vlastne problem?

Pokud tvoje karta je na seznamu http://us.download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/169.12/README/appendix-a.html

pouzij navod https://help.ubuntu.com/community/BinaryDriverHowto/Nvidia#seealso

pokud ne pouzij navod https://help.ubuntu.com/community/NvidiaManual

Nebo jsem neco zaspal? :)
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    RUTHAN: Prosimte, za 5 let nebude herni platformou ani Windows.

Blbuvzdorne je napriklad OpenSuSe, nicmene pokud do toho budes manualne instalovat balicky a sw z webu tak dostanes kazdou distribuci na kolena uplne stejne rychle.
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN:
    VIděl sem pár rodin, který dostali Linux versus moc který Wokna, na Wokech byly spokojený, jednou za 2 roky je to přinejhoršim přeinstalovalo, ale rodina měla co chtěla.. S Linuxem byly tak na netu, napsali si pár dokumentů, pustili si mp3 zklamaně si stěžovali, že nešly / hry / některý video a počítač nebyl zdaleka tak používanej, už jen protože nemohl poradit každej Franta od vedle.

Ale to je samozrejme, ze to tak dopada. Ve Windows se pouziva spousta technologii, ke kterym neni dokumentace (od HW po SW). Takze se spousta let zjistuje, jak co funguje a tim padem to trva.. Dneska uz je to alespon trosku v pohode :)
    QUICK
    QUICK --- ---
    RUTHAN: Uz jsem videl spoustu domacich pocitacu s windows, ale na pohadku, ze se to musi max jednou za dva roky preinstalovat neverim :))
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN:
    Tady pisou jakekoliv jadro od 2.4.7.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Ale bude, tohle je filosoficý problém, tohle je jako tvrdit, že našich silnicích všichni budou jezdit max. 90, to je pustá v praxi ignorovaná teorie.

Něco mi nechodí, budu se to snažit vyřešit, sem domácí uživatel, nebudu si volat admina za litr na hodinu a v rámci firem je to něco jiného, ale tam se i uživatel hodnej a radši se v tom nehrabe, aby nebyl kravál..

VIděl sem pár rodin, který dostali Linux versus moc který Wokna, na Wokech byly spokojený, jednou za 2 roky je to přinejhoršim přeinstalovalo, ale rodina měla co chtěla.. S Linuxem byly tak na netu, napsali si pár dokumentů, pustili si mp3 zklamaně si stěžovali, že nešly / hry / některý video a počítač nebyl zdaleka tak používanej, už jen protože nemohl poradit každej Franta od vedle.

Přeinstalaci nevidim jako řešení, já mam třeba už asi 6 let jedny skoro denně používaný Wokna se spoustů softů, umim se postarat o systém. Pokud se mi Linux na můj vkus snadno rozsype, tak to bych nedělal nic jinýho než reinstaloval, čili buď tu věc opravim a nějak tu složitost překousnu s tím, že jde o vyjímku a pak jak sem napsal zase pár let čekání, kdy někdo udělá ten lidský "systém".
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LET_ME_BE: I Windowsy snadno složíš, když si skusíš moc hloubkovou psychologii v registrech..
    Já to rýpání nějak nemiluju, vlastně testuju Linux jako herní platformu, jelikož hry jsou můj hlavní obor, ikdyž se živim pár posledních let něčim jinym. Nicméně můj scope je jasnej, jde mi o to, odhadnout, jestli do 5 let se může Linux nějak masověji rozšířit mezi uživatele (čili jde o blbuvzdornost) a bude použitelný jako herní platforma.
    Pak mě baví blbnout s tim aby nějaká hra chodila, ale to už je neni na úrovni kernelu, ale Wine..

Jakou z těch blbuvzdornejch distribucí bys mi doporučil, měl sem pocit, že právě v tomhle směru je nejdál Ubuntu..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SKIM: Tohle je sice hezký (tomu rozumim), ale je to jen půlka pravdy - vim co mam v menu.1st. Teď ještě potřebuju vědět, jaký jádro bych měl mít pro tu a tu distribuci (čili si vlastně ověřim, že tam nějakou vykopávku co bych neměl)?
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: "Jenze uzivatel se vždycky bude vrtat v systému, aby dosáhnoul tomu co chce, nezávisle na svých schopnostech, jiné cesty není.."
    "Jenze ten system mě nedal jinou šanci tou svou pofidérní funkčností.."

ne, UZIVATEL se v systemu hrabat nebude. v systemu se bude hrabat admin/vyvojar a nebo rejpal, kterej se snazi proniknout trochu pod poklicku...ale kdyz uz jses ten rejpal, tak neotravuj s trapnejma dotazama a rid se tim, co ti lidi radi, napriklad UZ SE NA TO VY*ER A UDELEJ NOVOU INSTALACI .. kdyz sis to pohnojil a nerozumis tomu, tak to stejne sam nespravis..
    a nesvadej to na zadnou pofiderni funkcnost systemu, to sis zpusobil sam svejma neodbornejma zasahama a jestli to odmitas uznat, tak se vrat k widlim, usetris spoustu dusevni energie, nejen svoji
    SKIM
    SKIM --- ---
    LET_ME_BE:
    Uzasne doporuceni, tohle si vyvesim na nastenku demence.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    RUTHAN: Linux neni Windows. Kdyz budes Linux pouzivat stylem Windows (t.j. budu se v tom rypat dokud to neposeru) tak si rovnou nainstaluj Windows a na Linux se vykasli.

O spoustu veci se stara distribuce a to prave proto aby ses v tom nemusel rypat. V momente kdy se v tom zacnes rypat a jit proti tomu co ti nabizi distribuce, tak si velmi brzo poseres system (napriklad rucni instalace Nvidia ovladacu je fakt uzasny napad).

Btw. doporucuji prejit na nejakou RPM distribuci, ty jsou mnohem vic idiot-proof (debian/ubuntu se docela blbe dostava z rozsypaneho stavu).
    SKIM
    SKIM --- ---
    Jinak cislovani balicku v Debianu:
    linux-image - nazev
    2.6.26 - verze jadra
    2 - revize baliku
    686 - platforma

linux-headers mam tim padem:
    linux-headers-2.6.26-2-686

Uz chapu k cemu muzes chtit ty headers: Ke kompilovani toho nvidia driveru.
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN:
    Ja nemam ani potrebu se hadat, ani potrebu ti rikat neco o tvych schopnostech. Ale skoro vubec nerozumim tvemu problemu? Ja ti muzu vysvetlit, jak co funguje (ostatne si to muzes zjistit sam), ale musim vedet co mam vysvetlit.

Ja mam treba Debian:
    kiss:~> uname -a
    Linux kiss 2.6.26-2-686 #1 SMP Thu May 28 15:39:35 UTC 2009 i686 GNU/Linux

kiss:~> dpkg -S /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686
    linux-image-2.6.26-2-686: /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686

kiss:~> cat /boot/grub/menu.lst | grep -A 1 -B 2 vmlinuz-2.6.26-2-686
    title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686
    root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/sda1 ro
    initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686
    --
    title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.26-2-686 (single-user mode)
    root (hd0,0)
    kernel /boot/vmlinuz-2.6.26-2-686 root=/dev/sda1 ro single
    initrd /boot/initrd.img-2.6.26-2-686

Rozumis tomuhle co jsem napsal?
    1) Jadro na kterem bezim je 2.6.26-2-686
    2) V Debianu je to balik se jmenem 'linux-image-2.6.-26-2-686'
    3) Spoustim ho tim prvnim zaznamem v menu.lst

Takze vis, jake jadro bezis, viz v kterem baliku je, vis jak ho zavadis.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SKIM: Jenze ten system mě nedal jinou šanci tou svou pofidérní funkčností.. Myslim si, že sem co se týče schopností, tak sem zhlediska počítačové gramotnosti nadprůměr a co se týče KvíKvé taky, takže jestli i tak je linux příliš komplikovanej, tak ho zase na pár let uspím, jako pro normální lidi neužitelnej systém, co jen krade čas.
    Tyhle zážitky typu všechno je problém, mě nebaví, u Woken to jde i bez toho, tak by mělo i jinde. Lidské distribuce - možná tak pokud člověk na nic raději nesahá, aby se ten krásnej hrad z písku nerozpad.

Možná se tu pohádáme, ale sem zvyklej psát co si myslim.

K tomu uname, sem se sice dogooglil, ale to číslo co to vypsalo sem našel v balíčkovacím systému jen jako kernel generic.. ale balíky s názevem headers měli různý jiný čísla jen né to co vypsal ten příkaz.. A samozřejmě nevim podle jaký filosofie je to čísluje a jestli potřebuju stejný jen několik prvních čísel a nebo úplně všechny.

Ještě k tomu menu.1st sem nechtěl přijít o nastavení dualbootu, tak sem ho nenechával upgradovat nic o tom, že pak bych mohl mít problém se nikde nevypsalo.
    SKIM
    SKIM --- ---
    RUTHAN:
    Tak pokud se v tom chces vrtat, tak by ses to mel naucit.

linux-headers nejsou pro vlastni beh systemu treba.

Zato v /boot/grub/menu.lst bys mel mit odkaz na to spravne jadro, ktere chces volat. Muzes si zkontrolovat (`uname -a`), jake jadro mas pustene.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Jenze uzivatel se vždycky bude vrtat v systému, aby dosáhnoul tomu co chce, nezávisle na svých schopnostech, jiné cesty není..
    KAERO
    KAERO --- ---
    RUTHAN: booze, ja mam dojem ze jsi zmotal milion veci dohromady a na to kolik o linuxu vis, tak se moc vrtas v systemu a kazis si ho. Ale ja jsem ted opily, tak mozna kecam hlouposti.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak mě napad jeden z možných zdrojů, mých problémů, když upgraduju, tak se mě to vždycky ptá jestli chci měnit obash menu.1st od Grubu, kde jestli se nepletu je i cesta na konkrétní image kernelů..
    Protože ta ENVY mi futr píše tu hlášku, že nemám hlavičky ke kernelu, ikdyž sem nainstaloval snad všechny linux-headers, který byly mezi balíky..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Kdybyste měli jó náladu, tak vám klidně dám přístup na mojí popelnici přes vzdálenou plochu a přes nějakej messanger / telefon to můžete řešit, méně teoreticky..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam