RUTHAN: Uz asi pred dvema, trema lety jsem vyslovil tezi, ze PC opousti vysluni jedinecnosti a bude postupne z vetsiny domacnosti vytlaceno PDAcky (ci smartphony), settopboxy a konzolemi. Ja v tom vidim sama pozitiva - diky tomu se z PC muze stat spolehliva platforma, pac se to prestane sekat jak u Bati cvicky.
Dukazu o tom, ze se ma teze postupne vyplnuje vidim vcelku dost. Zbav se dojmu, ze kazdej clovek kolem tebe je stejnej geek jako ty a hned pochopis, co se ti snazi rada lidi vysvetlit.
RUTHAN: Ano, vim, ze windows jsou udrzitelne i 10 let provozu, ale to je presne ta skupina tech nicnechtejicich uzivatelu, navic bezpecne pripojenych k netu ci uplne bez nej. Netusim jak je mozne, ze jsi najednou po skonceni podpory zacal mit nejake problemy - to by nutne muselo znamenat, ze posledni update obsahoval nejake chyby, ktere ten system na konci jeho zivotniho cyklu dojebou, coz povazuji za krajne nepravdepodobne.
Problem woken je v tom, ze jakmile se v nich zacnej nejak vrtat a instalovat do nich soft od kdekoho, jdou do kopru a overena zivotnost je skutecne kolem jednoho kalendarniho roku, coz je velmi malo.
Beznej uzivatel se ve svym systemu nevrta, takze mu funguje sam a zadny logy neni treba zkoumat. Minimalne o Mandrive to muzu jednoznacne rici z vlastni zkusenosti. Pokud si poridis debian, tak se holt ocekava, ze vis co delas, kdyz se v tom rejpes. Vytrvale tvrdim, ze wokna jsou za penize a opensource za znalosti - ano vyzaduje to v nekterych specifickych okamzicich pouziti hlavy. U zavrenyho softu mas obvykle velmi ostrou hranici toho, co muzes a co nemuzes a kdyz potrebujes neco, co nemuzes, tak je to problem - viz Vista a starsi tiskarny HP, to je proste konecna a neexistuje jediny racionalni duvod, proc by tomu tak melo byt. Z visty nevytisknes ani na sitove vysdilenou tiskarnu u kolegy s XPcky, proste proto, ze ji ta vista neumi. Takze si dodelas na nejakym linuxu postcriptovej printserver a obejdes problem, nebo koupis novou tiskarnu - proste bud znalosti a nebo penize...
Stran migrace systemu: odlisuj jasne nastaveni systemu (+sluzeb) a aplikaci, to jsou dva svety, ktere spolu maji v dusledku pramalo spolecneho. System se konfiguruje v /etc + nektere doinstalovane softy mimo balickovac nekdy maji sve konfigy v /usr/local ci /opt - podle toho, kam sis je nacpal. Nastaveni aplikaci je obvykle v ~/.aplikace a mas pravdu, ze cast jemu odpovidajicich informaci mas ve widlich v Doc&Set.
Jinak k zahlavi ti reknu asi tolik - jsem neuveritelne linej clovek a jsem ochoten pro svou lennost ledacos udelat - takze jsem z woken presel na linux. Ma posledni widle byla NT4, do kterych jsem naportoval v rozporu s nazorem MS DirectX 6.1 a paril pod nimi veci, ktere tam fungovat nemely. Jo, dostal jsem se za vyse zminenou hranici mozneho, chtel jsem mit jeden system na praci i zabavu a wokna mi to proste nedaly, tak jsem emigroval koncem 90. na ledacos. Mel jsem (a stale mam) radu macintoshu, do matury (2000) jsem veskerou kancl praci delal na 9" cb monitoru macika z roku 1986 - proc? Protoze to bylo to nejlepsi kancl prostredi, ktere jsem mel k dispozici. Ani wokna, ani OS/2, ale ani linux mi tou dobou nedokazaly nabidnout vic, mel jsem ruzna pentia (K6, Cx 6x86...), 48MB ram, 27GB disk a 14" barevny monitor, tedy relativne dost slusny stroj na tu dobu a fakt, ze jsem si jej poridil za svoje jako student. Jako nejrozumnejsi user platforma mi tehdy na PCku rozhodne prisly OS/2. Ale protoze jsem geek, vybral jsem si linux, kterej mi dal vic moznosti poznat jak ten komp funguje, nekam se posunout. Dneska je to jednoznacne o tom, ze drtiva vetsina kancl krys zvyklejch na linux ma mnohem vetsi problemy zvykat si na prikori woken nez obracene. Jo nektery konkretni softy pusobi problemy, ale to uz nema nic spolecnyho s vlastnostma toho systemu jao takovyho.
Obecne musim rict, ze jsem v podstate nenarazil na zadny prostredi, ktery by nebylo lepsi nez wokna a ver, ze jsem jich videl vic jak deset.