• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RUTHANWine, CrossOver, Cedega- paříme a pracujeme na Linuxu bez omezení

Modelova situace: stejna hra - port pro windows vs. port pro linux. Co vam jde rychleji ? (nepocitam emulatory)

8 hlasy od 8 respondentů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 0.0% / 0 hlasů
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 25.0% / 2 hlasy
    • 50.0% / 4 hlasy

Wokna mají spoustu nevýhod, ale dle některých názorů (i mého) to co je skutečně táhne, a v čem mají navrh nad Linuxem jsou právě a hlavně počítačové hry. Emulace her je ta nejnáročnější, díky spoustě technických hacků a neustálému vývoji spousty uzavřených knihoven.
    Hledejme tedy společně cesty, jak zprovoznit staré i nové hry na Linuxu a abychom se pomalu vymanili ze spárů M$.
    Pokud vkládáte logy, taky je vkládejte jako jako linky na soubory, deseti stránkový výpis se sem moc nehodí..
    Hádky jsou zde možné až vítané, ale prosil bych trochu esenciální empatie pro názory jiných..

Nějak sem tu, žel nabyl dojmu, že Linux je stejně jako Mac pomalu náboženství a jeho uživatelů, zvlášť letitý velmi neradi přiznávají jeho chyby, což je věc se kterou uživatele Windows nemají problém. Tohle je umocňuje názor, že Linux je pro systém pro elitáře, z když je někdo elitář, tak ať si pomůže sám, že :)

[ Ubuntu Linux a distribuce z nej odvozene ]
    root.cz - Pokud tohle budete cist dostatecne dlouho, tak vas jednou zkonvertujou.. Mensi IT bulvar, nez na jinych ceskejch webech, ale sem tam jen snadny odflaknuty 2 vety v novince.
    rozbalit záhlaví
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Voze a koze, možná jen nechápeš, že debata neni statická a pokud s něčím souhlasím, tak už na to nereaguju a nevazuju dále, dalším dotazem..
    Ten matlab ti samozřejmě věřim, zajímá mě poněkud více..

Obnova - podle mě si neodvěděl, na ty softy co se instalujou mimo ten balíčkovací systém, neřikej mi, že tyhle se obnovily.

MR_DAN: Jenže to určitě pořád píšeš jen o tom, co tam nacpeš přes balíčkovací systém. Leda, že by Linux měl něco jako wokenní přidat program přes ovládací panely a přitom si vše zalogoval a byl schopen ty soubory nějak dohledat.. Protože tohle se dle mého odhady standartně u nějakýho *.sh skriptu neděje, ale nahraje se kdovíkam kdovíco..
    Normal user - já s tebou v podstatě souhlasim - nicméně jde o to, že Linux pořád je na tom s ovladačema ještě hůř než wokna, kam když se něco nenajde při startu, tak to přidáš děsně snadno.. Stáhneš soubor a dáš next-next. V Linuxu následujou v podstatě horší problémy. A taky bych si dovolil tvrdit, že ty kromě těch nejčastějších ovladačů jsou ty pro linux celkově chudší a pomalejší.. ve woknech člověk s ovladačem dostane pěkne wizzard v Linuxu aby zase zešedivěl u nějakejch konfiguráků.

MICTECH: To nevíš, že bůh stvořil svět jedním příkazem na jednu řádku se supper efektivní slyntaxí :)

RCR:
    No já mam nakonec pocit, že PC je spíš rozvijí, jelikož máme ty netbooky má to kilo a už tolik nebolí je nosit.. Teď sem si koupil mobil za 4k a neumí to naprosto nic, naproti tomu tady máme ty iPhony, který už se míst přibližují kompu. Máme HTPC místo telefizí a DVD přehrávačů, filmy stahujeme z netu a nechodíme do půjčoven. Už i na těch mobilech máme wifi, windows mobile a internet. Prostě míra kompatibility vzrůstá a dobrý mít domácí centum, kde se dá všechno na těch malejch krámech naklikat přes klávesnici a myš.
    No nemám pocit, že bych se zrovna tady choval jako geek spíš nakonak, mam pocit, že tu bojuju s pár Linuxovými elitáři :) Já fakt jen nesnášim, když se dělají věci, který jsou dělat jednoduše složitě a nezajímá mě to se sou hlavou dokážu udělat i složitě.. sou energii můžu využít líp, navíc krávě dobrá technologie přívětivě zabalená ruleje, akorat se výrobek hodí, tak někam do výzkumáku..

Mimochodem, mám pocit z většinu Linuxovejch programů, že jsou tak 10 let zpátky v ergonomii, prostě uživatelsky nepříjemný.. Přijde mi to jako klasický příklad genilní aplikace, která mí jako první položku v menu EXit a někde úplně dole New Projekt.

Wokna - podle mě je to naprosto jednoduchý používáš soft, co ti při instalaci nevynadá, že neni na tvůj OS, ale prostě to skusí třeba to bude fungovat, ale nikdo nezaplatil testování na tvym OS, bez kterýho pořádnej vývoj prostě probíhat nemůže.. Je to jako práce s exotickym prohlížečem můžeš mít štěstí, ale nemusíš.
    Životnost - no viděl sem spoustu počítačů, řešených systémem Next-Next, prostě naistalovaný úplný blbosti, i tak byl pak problém spíše v tom, že všude byly menu jak kráva a došlo místo na disku, všude samý adresáře..
    Nicméně, tohle nejsou velký problémy, velký problémy jsou viry, prostě sebelepší antivirus něco pustít, pak máš třeba komp s 10 procenty výkonu. Samozřejmě zavirovanost násobně zvyšuje pirátství, který je na woknech větší, než na Linuxu, bez něj i ty wokna mohou být hoodně čistý Uživatele jsou líny, hledat legální variantu toho co potřebují - tady balíčkovací systém vítězí, ale ono by šlo něco takového udělat i bez podpory MS, kdyby si někdo z toho udělal job.

Vytrvale tvrdim, ze wokna jsou za penize a opensource za znalosti - ano vyzaduje to v nekterych specifickych okamzicich pouziti hlavy. - v tom máš, žel pravdu, takže asi linux nikdy nebude pro běžný uživatele

Debian - tak proč, teda nepostavili to Ubuntu na nějaký jiný distribuci, kde se v těch lozích hrabe míň / vůbec?

Vista a XP nekompatibilita tiskáren - ano je to hloupý, ale naštěstí jsou to nezní případů.. Windows mám právě kvůli zpětné kompatibilitě rád.. Jak dobře je na tom Linux se rád dozvim.

Obnova - tohle mi zní jako výmluva, nejde nám o žádné rozlišování, ale kompletní znovu obnovení funkčního systému ve všemi nainstalovaný aplikacemi, proto se s tím ve Woknech mrvim 14 dní, samotnej customizovanej OS a ovladače, taky umim za den a dost aplikací přes pěkny silent instalátory..

Rozumnět systému - podle mě tohle je pohádka, protože pak by člověk musel studovat zdrojáky každýho programu či OS a to je prostě utopie.
    Nejlepší pracovní prostředí - jestli žiješ na cmd, tak je Linux lepší, ale jinak podle mě pracovní pohodlí a ergonomie woken je daleko lepší než u Linuxu, doufám že nebude argumentovat virtuálními plochami a podobně, protože to wokna umí taky.

TREFIS: To je naprosto běžná věc, že soft toho umí víc než uživatelů. OppenOffice asi stačí pokud jsou plně kompatibilní s MS Office a mají sloušnou ergonomii..
    TREFIS
    TREFIS --- ---
    MR_DAN: naprosto souhlas.... v mem okoli ne-IT lidi, kteri nejsou notoricti parani her vsem linux postacuje a pochvaluji si ho a ja taky, protoze jim to nemusim porad preinstalovavat :)

Ale zajimave je, ze pred mou osvetou si kazdy z nich myslel, ze linux neni pro ne a ze je to neco jen pro vyvolene ITaky. Ted si jen pochvaluji,jak je to jednoduche.

To same s OpenOffice a MS Office. Nechapu jak vsichni proti OO zbroji a rikaji, ze to nic neumi. Pritom to ve vetsine pripadu presahuje jejich znalosti a potreby.

RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: Uz asi pred dvema, trema lety jsem vyslovil tezi, ze PC opousti vysluni jedinecnosti a bude postupne z vetsiny domacnosti vytlaceno PDAcky (ci smartphony), settopboxy a konzolemi. Ja v tom vidim sama pozitiva - diky tomu se z PC muze stat spolehliva platforma, pac se to prestane sekat jak u Bati cvicky.
    Dukazu o tom, ze se ma teze postupne vyplnuje vidim vcelku dost. Zbav se dojmu, ze kazdej clovek kolem tebe je stejnej geek jako ty a hned pochopis, co se ti snazi rada lidi vysvetlit.

RUTHAN: Ano, vim, ze windows jsou udrzitelne i 10 let provozu, ale to je presne ta skupina tech nicnechtejicich uzivatelu, navic bezpecne pripojenych k netu ci uplne bez nej. Netusim jak je mozne, ze jsi najednou po skonceni podpory zacal mit nejake problemy - to by nutne muselo znamenat, ze posledni update obsahoval nejake chyby, ktere ten system na konci jeho zivotniho cyklu dojebou, coz povazuji za krajne nepravdepodobne.
    Problem woken je v tom, ze jakmile se v nich zacnej nejak vrtat a instalovat do nich soft od kdekoho, jdou do kopru a overena zivotnost je skutecne kolem jednoho kalendarniho roku, coz je velmi malo.
    Beznej uzivatel se ve svym systemu nevrta, takze mu funguje sam a zadny logy neni treba zkoumat. Minimalne o Mandrive to muzu jednoznacne rici z vlastni zkusenosti. Pokud si poridis debian, tak se holt ocekava, ze vis co delas, kdyz se v tom rejpes. Vytrvale tvrdim, ze wokna jsou za penize a opensource za znalosti - ano vyzaduje to v nekterych specifickych okamzicich pouziti hlavy. U zavrenyho softu mas obvykle velmi ostrou hranici toho, co muzes a co nemuzes a kdyz potrebujes neco, co nemuzes, tak je to problem - viz Vista a starsi tiskarny HP, to je proste konecna a neexistuje jediny racionalni duvod, proc by tomu tak melo byt. Z visty nevytisknes ani na sitove vysdilenou tiskarnu u kolegy s XPcky, proste proto, ze ji ta vista neumi. Takze si dodelas na nejakym linuxu postcriptovej printserver a obejdes problem, nebo koupis novou tiskarnu - proste bud znalosti a nebo penize...

Stran migrace systemu: odlisuj jasne nastaveni systemu (+sluzeb) a aplikaci, to jsou dva svety, ktere spolu maji v dusledku pramalo spolecneho. System se konfiguruje v /etc + nektere doinstalovane softy mimo balickovac nekdy maji sve konfigy v /usr/local ci /opt - podle toho, kam sis je nacpal. Nastaveni aplikaci je obvykle v ~/.aplikace a mas pravdu, ze cast jemu odpovidajicich informaci mas ve widlich v Doc&Set.

Jinak k zahlavi ti reknu asi tolik - jsem neuveritelne linej clovek a jsem ochoten pro svou lennost ledacos udelat - takze jsem z woken presel na linux. Ma posledni widle byla NT4, do kterych jsem naportoval v rozporu s nazorem MS DirectX 6.1 a paril pod nimi veci, ktere tam fungovat nemely. Jo, dostal jsem se za vyse zminenou hranici mozneho, chtel jsem mit jeden system na praci i zabavu a wokna mi to proste nedaly, tak jsem emigroval koncem 90. na ledacos. Mel jsem (a stale mam) radu macintoshu, do matury (2000) jsem veskerou kancl praci delal na 9" cb monitoru macika z roku 1986 - proc? Protoze to bylo to nejlepsi kancl prostredi, ktere jsem mel k dispozici. Ani wokna, ani OS/2, ale ani linux mi tou dobou nedokazaly nabidnout vic, mel jsem ruzna pentia (K6, Cx 6x86...), 48MB ram, 27GB disk a 14" barevny monitor, tedy relativne dost slusny stroj na tu dobu a fakt, ze jsem si jej poridil za svoje jako student. Jako nejrozumnejsi user platforma mi tehdy na PCku rozhodne prisly OS/2. Ale protoze jsem geek, vybral jsem si linux, kterej mi dal vic moznosti poznat jak ten komp funguje, nekam se posunout. Dneska je to jednoznacne o tom, ze drtiva vetsina kancl krys zvyklejch na linux ma mnohem vetsi problemy zvykat si na prikori woken nez obracene. Jo nektery konkretni softy pusobi problemy, ale to uz nema nic spolecnyho s vlastnostma toho systemu jao takovyho.
    Obecne musim rict, ze jsem v podstate nenarazil na zadny prostredi, ktery by nebylo lepsi nez wokna a ver, ze jsem jich videl vic jak deset.
    MICTECH
    MICTECH --- ---
    nechce to tady prejmenovat na "jak prejit z windows na linux jednim prikazem?" :)
    MR_DAN
    MR_DAN --- ---
    RUTHAN: veskery nastaveni vsech aplikaci, window manageru apod mas na /home samostatny partitione, kterou nemazes. pokud si delas vlastni skripty a nahravas je do /usr/bin, tak mas urcite i skript, ktery ti je tam po instalaci rozkopiruje
    zalohovane /etc obnovis jednim prikazem, seznam vsech nainstalovanych aplikaci exportujes jednim prikazem, importujes jednim prikazem, repozitare aktualizujes jednim prikazem, nainstalujes jednim prikazem (nebo se to vsechno da zdlouhave klikat mysi)
    vlastne z te max hodiny jeste 90% casu cucis na progressbary.. :-)

RUTHAN: "Ty tvoje rodiče, jsou pravděpodobně jen důkazem toho co sem napsal, méně problémů a méně muziky, jsou lidi, kterým prostě ten Internet a Oppenoffice, Video stačí a ano takový mohou být s Linuxem naprosto spokojení."
    tyjo, ale tohle je nejsirsi skupina uzivatelu, stejne tak ty holky s rozjebanejma widlema, staci se podivat, co maj nainstalovany za programy a je to net, mail, icq/skype, winamp, bsplayer, office, torrenty, irfan view ... nic, co by nemelo linuxovou alternativu
    akorat jedna "pulka" tyhle skupiny si mysli, ze jim linux nestaci, protoze je v tom utuzuji zkusenejsi windowsaci
    KAERO
    KAERO --- ---
    RUTHAN: co bych rozvadel, posledne kdyz jsem to delal, jsem si exportoval seznam nainstalovaneho softu, pak jsem 5 hodin hral s partitionama (zbavoval jsem se winu), no a samotna instalace, nahrati exportovaneho seznamu baliku a upgrady bylo za hodinu. Vzhledem k tomu, ze jsem si nesmazal home, tak mi zustaly vsehny nastaveni vsech programu.

No a jestli mi neveris ohledne vypoctu, tak si to zkus sam - dam ti win matlab, linux matlab, a priklad na reseni. ve winech nespoctes, pod linuxem jo. to same pro comsol.
    (jo a uvedomujes si ze ja o voze a ty o koze - jsem psal o problemech pameti, a ty o rychlosti. tu jde videt, ze jsi strasne nepozorny a povrchni)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    RCR: No já z těch Windows 95+ jinou zkušenost, ano občas bylo nutno restartovat explorer, ale to zabralo 10 sekund a pak všechno jelo. Problém byl akorát v ovladačích a známých problémech s IRQ a přidáváním HW, ale podle přinejhoršim řešila oprava instalace, kterou zvládla i opice na nějaké skutečně těžké problémy sem nenarazil do doby nástupy XP, kdy se vývojáři na tyhle starý systémy vykašlali a netestovali a MS skončil podporu.

Logy - nějak nevěřím tomu, že běžnej uživatel bude zkoumat logy, které jsou psané programátorštinou, samé podivné kódy a čísla chyb, kterým aby člověk zase jen dál looglil a aby něco vyřešil musí se naučit, ještě tohle a tamto a vznikne nekonečnej řětěz návazností..

Spyware - zdroje mimo MS, OS by měl být univerzální platforma, né jen pro něco co dostane nálepku od jeho autora.

Má zkušenost s funkčností aplikací Windows vs. Linux je opačná, pod Windows vše chodí, protože je to primární platforma a zaplatí se testování, který je dneska už dražší než vývoj. Kdyžto linux žádnou tak kvalitní podporu nemá, žije až na komerční distribuce spíše z mimo darů. Má typická zkušenost, je že v nějakém wizzardu / aplikaci sice něco naklikám, ale výsledek se neuloží tam kam má.
    Je to až smešné občas si řikám, že se po mě pomalu chce, abych byl vdečná, že samozřejmé věci fungují a to nejde o nic spešl, ale o softy z balíčkovacího systému.

KAERO: Ještě k těm výpočtum, to tohle by mě zajímalo, jestli je to neni jen nějaká leganda, jako třeba to, že díky super rychlýmu Linuxu budou nativní hry rychlejší než na woknech.. Já sem vždycky doufal, že Linux bude dobrej s více paticovými systémy a že díky tomu se využije plná síla všech procesorů, což je na Woknech nikdy moc nestává. Nicméně nevi, jestli je to pravda.. A jestli je to vůbec věc OS (čili zrychlejí libovolné aplikace) a nebo musí bejt spešl napsaná aplikace, a ten Oráč pak běží stejně dobře na Solarhnisu jako Windows.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    KAERO: Tak tohle nějak rozveď, nějak se mi nechce věřit, že by ten Linux jel do hodiny, dyť přece můžu mít nainstalovaných moc balíčků, které rozhazují soubory po celym disku, můžu mít i spousty softů, mimo balíčky, které spustí pod sudem nějaký skript a zapisující kdovíkam kdoví co..
    Vim, že nějaký nastavení je přímo v homu, ale zdá se mi to asi tak ekvivaletní s tim co maj Wokna v Documents and Settings, čili pro nějakou obnovu systému nepoužitělné..
    Pokud tahle magie jde, tak by mě zajímalo jak funguje, protože to by znamenalo monitorovat každý zápis na disk.
    QUICK
    QUICK --- ---
    RUTHAN: popr. si u takovych aplikaci muzes vytvorit vlastni balicek a tak pomoci komunite :))
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    QUICK: Chápu, ale je poměrně dost aplikací se kterými se neotěžují a většinou nenahraditelné věci a i ten váš bfu, prostě pracuje v divném oboru, má divné záliby, studuje divný obor, tak pár takových aplikací potřebuje..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    LET_ME_BE: No tak těch nekvalitních portů je pořád daleko více ve směru z PC ven, opačně se nedaří Resident Evil a pár dalších her. Třeba si myslim, že komplikovanějí hry jako Oblivion či Fallout 3 či střílečky jako Far Cry 2 mají pořád kvalitnější gameplay než jinde.
    Co se týče marketingového tlaku ten tu byl vždycky, čili nic nového a za 5 let se budu zase říkat, že PC končí, nioc nového někomu se to hodí.
    RCR
    RCR --- ---
    RUTHAN: To je zvlastni, ja od woken utek koncem 90. let prave proto, ze na nich bylo vsechno problem a jakmile do toho clovek sahnul, tak se to rozbilo, protoze k tomu nebyla poradna dokumentace a dostupne informace byly casto protikladne.
    Linux ma naproti tomu tu vyhodu, ze je neuveritelne ukecanej a vcelku dobre dokumentovanej. Takze jestli jsi nadprumer, tak si proste procti neco o tom, jak to cele funguje a predevsim cti logy! Logy jsou to, co je na unixovejch systemech (obecne, ne nutne uplne ve vsem a vsude) o dost lepsi nez na widlich, jen je otrava je zkoumat :)
    Podle meho nazoru je problem v te verzi nvidia ovladace. Takze ti doporucim:
    - odebrat veskere nvidia baliky
    - podivat se zminovanym uname na stavajici verzi jadra a doinstalovat k nemu odpovidajici headers balicek
    - nainstalovat nvidia driver verze 96

RUTHAN: Na jedny strane rikas, ze spyware je stale drzejsi (instalujes do woken kokotiny mimo zdroje doporucene MS) a na druhy mas dojem, ze linux ma vydrzet totez zachazeni? Ber to tak, ze na linuxu mas radove sirsi portfolio opravdu odzkousenejch apliakci, ktery chodej a maj obvykle rychly bugfixy. Kdyz jsou mezi nima nejaky rozpory, system ti to rekne a zepta se te, co s tim ma delat - wokna se te zeptaji na to, zda maji pri instalaci prepsat knihovnu a nereknou, ze je tam od toho ci onoho, co uz davno nepouzivas nebo naopak od klicove aplikace, kterou si nesmis dovolit slozit.
    Jakmile do toho zacnes cpat veci zvenku, tak pochopitelne musis pocitat s moznymi problemy a uskalimi, ktera znatelne omezis tim, ze nebudes pracovat na uzivatele root.
    Navic ubuntu/debian je asi nejsirsi projekt a je skutecne jen mziive procento otevreneho softu, ktery by pro ne nemel sve deb balicky v pricetnem stavu.
    QUICK
    QUICK --- ---
    RUTHAN: jen bych reagoval na posledni odstavec o baliccich. Autori softwaru nedelaji balicky, ale balicky vytvari az komunita lidi kolem te urcite distribuce.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    RUTHAN: Podivej se na aktualni produkci. Drtiva vetsina jsou budto multiplatformni zalezitosti nebo porty z konzoli (a kdyz uz chci hrat nejakou hru tak rozhodne nebudu hrat nejaky nepovedeny port). Ano jsou tady vyjimky, ale treba i Valve se tlaci na Xbox.

Dokonce i nezavisla tvorba (at uz casual nebo hard-core) se pomalu tlaci na konzole.

Proste z PC se stava druha liga.
    KAERO
    KAERO --- ---
    RUTHAN: tos imho nepochopil. tu hodinu reinstallu myslel i s aplikacema. Do hodiny dokazes s linuxem dostat stav jako predtim, nez ses rozhodl reinstall. nastaveni systemu, nainstalovani aplikaci, nastaveni aplikaci, proste komplet.

btw me video a internet nestaci, potrebuju i pocitat (maple, comsol, matlab). No a proc si pokazde sezenu linux verzi (na skole a v praci jsou jenom win verze, ale jsou, tak to nepocitam jako kradez)? protoze uz jsem se nekolikrat dostal do problemu ze pod winama to proste program nespocital (out of memory a podobne hefty). ale pod linuxem (stejny kompl) jo. proste linux ma lepsi spravu pameti, atd.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MR_DAN: Tu první větu sem nikdy netvrdil, tohle je jen ukázka, mezní hodnoty, když je fakt daří..

Odborníci, hodina reinstal - tohle je možná ten filosfickej problém, Linuxáři chápou ten svůj systém jako nějakou svatini, jako něco víc jsou s tím dost směšní, když to pro Woknaře je OS je platforma pro aplikace, které tvoří jádra uživatelského prostředí až s nimi přichází ta kvalita. Já osobně na instalování všech utilit, který mi pomáhaj v rámci a ulehčujou život a na jejich nakonfigurování potřebuju 14 dní.. Jako né, že bych nebyl schopen existovat s holym systémem, ale tahle časová investice se vráci.. Samozřejmě se dá vždycky udělat a obnovit image, ale komu se jí chce dělat každej tejden..

Windows dokáže nainstalovat kde kdo a to je jedině dobře jediný na co lidi nadávají jsou ovladače, protože to chce po nich CD, ale to je jen problém v tom, že MS je línej vydat každejch 6 měsíců service pack jen s novými ovladači..
    Ty tvoje rodiče, jsou pravděpodobně jen důkazem toho co sem napsal, méně problémů a méně muziky, jsou lidi, kterým prostě ten Internet a Oppenoffice, Video stačí a ano takový mohou být s Linuxem naprosto spokojení.
    K těm virum, tohle strašně snadný tvrdit když tu nebyla doba, kdy linux mělo 95 uživatelů a všichni hackeři se soustředili jen na něj. Možná přijde doba, kdy ve woknech bude v základu super paranoidní antivir a antispyware, tyhle problémy nebudou, ale budou jiné horší.. Běda lidem, kterým vládne bezpečnost, že ..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Omlouvám se moc práce, práce i noci a ještě nemoc a celkový otrávení, mi bránili odpovědět dřív..

QUICK: No ty 2 roky to dřív vydrželo, ale teďka už to samozřejmě bude zase o kus kratší, protože spajzware je čím dál tím drzejší.
    Samozřejmě, bezpečnost je problém Windows, ale pak ono je to něco za něco a navíc je možnost si tam aspoň částečně nechat potvrzovat každou blbost

LET_ME_BE: PC hraní bude pořád žít s timhle se strašilo nevim kolikrát, navíc hry na konzole se stejně píší na PC a dneska už existuje dost multiplatformích middlewarů.. Ikdyž se PC hry možná tolik neprodávaj, tak základna co se týče majitelů je největší.. A ikdyž né, že bych je měl rád, ale jsou tu lidi jako prasátko Gabe (Valve) se svým steamem, který PC potlačí, tak jak jiní velikáni tlačí svý konzole.. Jsou tu hry od Blizny a dalších PC online je styl her, kde má PC nejlepší ovládání, jsou tu emulátory, moddifikace atd.. Prostě PC opět bude slavit renezanci, ikdyž nesouhlasim, že by bylo v krizi..

K tomu složení distribuce - no tohle je blbý, ale člověk hledá v balíčích a když nenajde, tak mu nic jiného nezbývá.. a běžnej uživatel nemá čas pročítat nějaký sh skripty, aby se děsil kam to co nahraje. Nicméně i tenhle způsob neni špatnej na woknech funguje, dost aplikací se dá psát, tak že neinstalují nic mimo svou složku.
    Problém je jidne v diversitě distribucí a v nějakejch rádoby univerzálních balíčích, autoři se musí naučit a udělat balíčky pro jednotlivý distribuce, stejně jako pro jednotlivý verze Woken..
    KAERO
    KAERO --- ---
    LET_ME_BE: spis jsem zvedavy. znamy povidal ze mu to fungovalo, ale na winehq pisou ze to nejede, tak se ptam.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    KAERO: Btw, pokud je to neco co ma krabicovou verzi, tak si radsi kup tu, vetsinou se u nas prodava cca. za 50% ceny na steamu.
    LET_ME_BE
    LET_ME_BE --- ---
    KAERO: Ja to kupoval pres Firefox. Proc to chces kupovat primo pres to GUI?
    KAERO
    KAERO --- ---
    aby to tu nebylo offtopic, kupoval si nekdo pres steam pod winem hru a fungovalo mu to (ne hra, kupovani)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam