• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    "Nová" politická strana... Dobrá, špatná?



    Volby do krajských zastupitelstev 2012

    rozbalit záhlaví
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THE_MIRACLE: tak bude ohodnocen. nebo te spis zajima ten pripad kdy pracuje pod spatnym sefem? spatny sef prece dovede vypudit i dobre ohodnoceneho.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    THE_MIRACLE: Stezuj si u jeho nadrizeneho. To bys mel v soukromem sektoru o dost tezsi.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    _BENNY: promin, ale precetl sis to cele? tva odpoved je pro pripad, ze malo maka, ok... co druhy pripad?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THE_MIRACLE: na druhou stranu je to fer vuci tomu, kdo se bude na takove misto hlasit misto nej, bude mladsi a bude schopnejsi.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    _BENNY: To samozrejme neni. Souhlasim. Jen je dost nefer nekomu, kdo bere treba 25000,- dat najednou 15000,-. Jiste, muze to byt proto, ze spatne maka, ale taky to muze byt o ne dobrem vztahu se sefem apod.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    THE_MIRACLE: ale vzdyt lidi z podstatne casti nekvalitni prave diky temto navrhum ostrouhaji. bude to mnohem spravedlivejsi, nez soucasny stav, kdy se honoruje pocet odslouzenych let. co je to probuh za parametr? ona je snad odbornost a kvalita nejak primo umerna poctu odpracovanych let? pokud ano, neni nic jednodussiho, nez na ta dulezita mista dosadit ty nejstarsi lidi (idealne duchodce pred smrti) a vsechny mlade povyhazet a zadne nove nenabirat a budeme mit nejkvalitnejsi statni aparat na svete. ale to je samozrejme nesmysl, zadna takova umera tam neni.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    HARALD: uvidíme, třeba máte pravdu, ale pro mě jakékoliv snížení v sektoru, kde chybí lide (policice), nebo jsou z podstatné části nekvalitní (podstatná část je imho i 10, 20 %) není dobrá. Řadový hasič má dnes za 10x24hod. 22000,- čistého. Se vším všudy. 240 hodin v práci, noci se platí jen jako pohotovost. Připadá vám to adekvátní, aby bral příští rok 19500,-?
    DRUSS
    DRUSS --- ---
    HARALD: Osobní ohodnocení se dá domluvit k platu, mám to tak...
    HARALD
    HARALD --- ---
    THE_MIRACLE: v zásadě jak píše Fionor. Způsob stanovení osobního ohodnocení je věc, o které jsem slyšel rozporuplné informace. Někdo mi říkal, že je to nenároková složka jako prémie, z jiných zdrojů mám, že to je složka domlouvanáá k platu individuálně ale na delší dobu. Musím zjistit.

    Nicméně v tuto chvíli není hotový návrh. Diskutuje se o něm a to i za účasti odborů. Debatuje se o to, jak celý systém nastavit. Vláda říká, že se mají platy mezi státními zaměstnanci lišit a že tam má být výzmanější výkonová šložka. Odbory říkají, žeč hlavním kritériem má být jak dlouho se člověk na dané pozici vyskytuje.

    Mě osobně je bližší vládní postoj, což ovšem neznamená, že s konkrétními parametry musím souhlasit.

    Nicméně jak jsem ukázal níže, ta hesla na tvém plakátku (THE_MIRACLE) nejsou pravdivá. nejedná se o pád střední třídy, ale navýšení výkonové složky. To, že někdo přijde až o 16 000 korun je jen nepravděpodobný teoretický konstrukt. Drastické snížení platů není vůbec plošné a je mnohem méně drastické než to, co minulý a tento rok potkalo sektor soukromý.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    HARALD: kdo bude rozhodovat o to os. ohodnoceni?
    HARALD
    HARALD --- ---
    Největší lež dnešních odborářských demonstrací je "snížení platů o 10%". Jak přiznala šéfka odborů ve zdravotnictví (jméno nedám dohromady bez hledání) v rozhovoru na Radiožurnálu, tak kvůli těm 10% by odbory do těchto akcí nešly a že by je i podpořily výměnou za to, že se nezmění systém tarifních platů.

    V současnosti jsou ve státní správě (kam patří i hasiči a pod.) platové tabulky, kde na základě pozice a vzdělání a několika dalších parametrů, je zaměstnanec zařazen do tzv. platové třídy a tím je "nadosmrti" určen jeho základní plat. První zvýšení po dejme tomu 2 letech, pak po pěti letech a tak dále. Po třiceti letech na té samé židli se základní plat tohoto zaměstnance zvedne zhruba na dvojnásobek. Vedle toho existuje tzv. osobní ohodnocení, které ale dnes hraje ve většině případů minimální roli, četl jsem, že činí kolem 10%.

    Podstatou vládního návrhu jsou dvě změny. První a v současnosti odbory zamlčovanou změnou (která jim však nejvíc vadí), je změna systému tabulkových platů. Místo sady tabulek, které říkají, kolik zaměstananec na dané pozici dostane za tři, pět, deset, třicet let, má vzniknout tabulka jediná, která říká, že základní plat by měli mít všichni v dané třídě stejný.Zbývající peněžní prostředky se mají přelít do osobních ohodnocení. Druhou změnou je, že celkový objem prostředků na mzdy se má snížit o 10%.
    Tyto změny ale vůbec nemusí znamenat, že se plat dotyčným sníží. K tomu, aby zůstal plat více méně stejný, stačí, aby bylo propuštěno 10% státních zaměstnanců. Je mi jasné, že to není aplikovatelné úplně všude, ale jak mám zprávy z úřadů, tak v některých by na chodu nijak neuškodilo, kdyby se propustila třetina zaměstnanců. I u policie a hasičů se dají škrtat úřednická místa. Jenom ředitelství policie má stovky civilních zaměstnanců a vážně pochybuji, že jsou efektivní tak, že by nešlo škrtat.
    V reálu propouštění pokryje asi částku menší než 10%. Ale tím, že se výrazně navýší osobní složka, tak schopní zaměstnanci mohou dostat přidáno a ti, kdo o peníze přijdou, budou ti méně schopní, nadšení či ochotní.

    Jak tedy vznikl ten pořád opakovaný příběh o zdravotní sestře, která přijde až o 14 tisíc korun? Vezmete sestru, která je na své pozici už 30 let a má jakožto velmi výkonná maximální osobní ohodnocení. Tato sestra přijde o část základního platu, ke kterým přišla 30 roky ve své pozici a najednou se změní v neochotrnou megeru, která má nulové osobní ohodnocení. A voila.... rodíl činí 14 tisíc korun. Ovšem pokud je to tak schopná sestra, že dostávala maximální osobní ohodnocení, tak není důvod, aby s novým systémem nedostávala opět maximální ohodnocení, což v reálu nejspíš znamená, že se jí celkový plat zvedne. To už ovšem jako titulek do novin nezní tak lákavě.
    FIN
    FIN --- ---
    CROSS: jaké nepostradatelnosti? co správně dělat s novými zákony a předpisy a nástroji většinou nevědí a nebohý občan si to musí zjišťovat sám a po vlastní ose.
    CROSS
    CROSS --- ---
    FIONOR: kdyby si byl totiz urednik vedom sve odbornosti a nepostradatelnosti, ani by ho nenapadlo stavkovat.
    FIN
    FIN --- ---
    možná je velikou chybou, že existuje kategorie "státní zaměstnanec", do níž spadají úplně všichni...
    v nemocnici, kam chodím a kde mám svého základního "obecného" lékaře i pár specialistů, sleduji věčně vytížené a makající lidi. na mnoha úřadech, kam jako živnostník kvůli stále se objevujícím byrokratickým pakárnám chodím poslední roky čím dál tím častěji, sleduji tak blahovolný ospalý klid, že si občas říkám, že se snad stanu úředníkem. jmenovitě jeden úřad, kam chodit skutečně musím, má přes týden otevřena jen "podací okénka" a zbytek, celá budova, slouží veřejnosti dva(!) dny v týdnu během dne přes pracovní dobu(!). a vždycky, když se tam vyskytnu a procházím kancly za někým až dozadu, vidím tu pohodičku, ten klídek, ta přáníčka, ty klípečky na monitorech... joj. za 14 čistýho pořád beru. míval jsem známou na ministerstvu zdravotnictví. ve čtvrtek odpoledne to tam vypadalo jako uprostřed soboty. a tak dále.
    nepochybuji, že potřebujeme víc doktorů a učitelů a že by zasloužili zvýšit. a nepochybuji, že by se baj voko dala vyrazit 1/3 státního byrokratického personálu - zejména na ministerstvech a velkých centrálních úřadech, lokální úřadečky své 2 - 3 zaměstnance asi vážně potřebují - a hned by bylo na mzdy pro zbytek, práce pro zbytek i něco ušetřeno.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    bylo legracni poslouchat Tejce. pry ze neni mozne se na statni zamestnance divat tak, ze si to tam jenom odsedavaji. prece taky ziskavaji odbornost atd. A PRESNE TOHLE je pro nej duvod, proc lidi odmenovat nikoliv za odbornost, ale za odsezeni si to. joo, kdepak jsou vsechny ty chytre hlavy??
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Až si všechny tupý hlavy uvědomí...

    Jako nevím, ale mám z tebe pocit, že ty asi moc pracant nejsi. Chápu, že jestli se jedním z těch úředníků, kteří nic nedělají, tak jsi asi spokojen... nějakých 10 % tě nerozhází. Ale nemůžeš podle sebe soudit ostatní. Jsem přesvědčen, že minimálně 70 % státních zaměstnanců maká mnohem víc, než v soukr. sektoru. Navíc mají zodpovědnější práci než spousta z nás. Já jsem ze soukromé firmy utekl, protože mi ta práce prostě přišla zbytečná. I přesto si myslím, že většina lékařů, učitelů, hasičů, jsou důležitější, než já. Já ctím pravidlo, že každý by měl být za odvedenou práci spravedlivě ohodnocen. U nás tomu tak není. A ještě horší je, že šetřit na ostatních chtějí ti, kteří se na tom, že je teď toto nutné podíleli. A ty je tady za to ještě chválíš. K tomu není moc co dodat.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    THE_MIRACLE: Já dodneška nevim z jaký mzdy to pujde dolu superhrubý, hrubý, čistý ?)))? V nejlepšim případě to u mně bude kolem 1700,-.
    .....kdy prestaneme byt sobeckym narodem? Až si všechny tupý hlavy uvědomí že nikdy nic nebylo, neni a nebude zadarmo ! A když se má šetřit, tak prostě šetří všichni !! A že odsezenejch 35 let v kanclu nejni žádnej zdroj hodnot a důvod pro zvyšování gáží !!!
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    A víte co je na tom nejsmutnější? Že těmito necitlivými kroky si strany jako TOP09, ODS apod. akorát srazí volební potenciál. Za 4 roky vyhraje zas ČSSD a nebude se vůbec čemu divit. Jestli tahle vláda spustí nějakou reformu, ČSSD ji třeba stopne a budeme tam co jsme. Ve finále se neušetří nic a bude jen blbá nálada, vysoká nezaměstnanost apod. Kdyby na to strany které jsou u moci šli citlivěji, možná mohli fakt něco dokázat.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: hele, i kdybys měl pravdu a bylo to jen těch 10 %, nevím kolik bereš ty, ale pro někoho, kdo má 14000,- je 10 % sakra dost. Já to naštěstí řešit nemusím, máme obrovskou kliku, že jsme v.v.i., ale tak sakra kdy prestaneme byt sobeckym narodem? Nehlede na to, ze tohle vazne zhorsi sluzby pro nas pro vsechny a nedelejme si iluze, ze by byly neco extra uz ted.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    THE_MIRACLE: Přesně tlumočíš kecy odborářskejch bossů, POZOR ABYSTE ZA ROK NECHODILY DOMU MÍSTO S PENĚZMA S NATURÁLIEMA, bože, bože ((((.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: Tak uvidíme za rok, no... třeba budeš koukat o kolik přijdeš...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    hehe, zaslechl jsem argument, ze zrovna tihle statni zamestnanci (hasici, policiste, vojaci atd) pry statu vydelavaji penize (a ted ti chudaci o ne maji sami prijit). zase si nekdo plete vytvareni hodnot s fasovanim onuce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam