• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    "Nová" politická strana... Dobrá, špatná?



    Volby do krajských zastupitelstev 2012

    rozbalit záhlaví
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SKIM: o slozitosti systemu se nebavim. Resime tu to, ze nas stat nema dostatek prostredku, proto rusi stravenky aspol. Oproti tomu toleruje cinnosti, ktere jej sidi mnohem vice. Nekteri pravicovi volici jsou velmi vtipni. Na jednu stranu si stezuji, jake maji nekteri oproti nim vyhody (vsichni si mame byt rovni - komunismus) a na druhou stranu obhajuji svoje klicky, ze jsou zcela legitimni a v demokraticke spolecnosti na ne maji pravo... Humorne.

    Hele, ja nikomu nezazlyvam, ze se v zakone mire snazi zakon co nejvice ochcat. Ja to dokonce chapu. Jen mi vadi, kdyz se pak pan ministr snazi snizi rozpocet tak, ze proste seskrta to, co se skrta nejsnadneji misto toho aby resil kde se da skutecne usporit. A pak tu jeste ctu na nej ody. Pak se nedivim, ze jsme tam, kde jsme.

    Ja jsem ochotnej urvat si neco ze standardu, pro dobro budoucich generaci, ale za predpokladu, ze uvidim, ze to ma smysl. Ale kdyz vidim, ze se krade ve velkem dal, tak budu bojovat o kazdy halir. Kor kdyz vidim, ze se setri na lidech, kteri toho pro stat delaji nejvic. Ja statni dluh nezavinil. Ja ne a myslim si, nebo spise doufam, ze nikdo z vas taky ne. Tak nevim, proc bychom meli neco platit.
    SKIM
    SKIM --- ---
    THE_MIRACLE: Přemýšlel jsi někdy nad složitostí daných pravidel?

    Stravenky - Jsou výjimka - tzn. zesložiťují systém.

    Švarc systém - Naprosto přirozená věc - pohyb osob v práci. - tzn. Zákaz této možnosti zesložiťuje systém.
    SKIM
    SKIM --- ---
    GREATDRAKE:
    To, že to někdo myslel dobře a spackal je _horší_ než to, že někdo udělal kus práce a u toho si přihrál malou domů. Proto pokud už je třeba volit, je docela jasno.

    S tímhle zásadně nesouhlasím. To, že se věci zpackají je běžná a nutná věc k tomu se něco naučit. Eliminovat to jde třeba tím, že existuje tým lidí. Dále si myslím, že „... a u toho si přihrál malou domů“ je neobhajitelné. Nejsme v pozici, že to musí dělat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO:
    a) schodkový rozpočet může být pro mnohé velmi výhodný - zejména v době hojnosti, proto nemusí být politicky průchozí prosazovat rozpočet vyrovnaný či přebytkový.

    b) Moc nejenže korumpuje, ale hlavně přitahuje korumpovatelné. Jistě, že bych chtěl čestné a schopné politiky, ale neidealizuji si svět tím, že bych předpokládal, že je takových přehršel. Není. Na druhou stranu chápu, že při současné složitosti řízení veřejného uspořádání, toto někdo dedikovaný prostě dělat musí. Je mi mnohem milejší, když v politice potkám ne-zcela-čestné politiky, kteří věcem rozumí, nechovají se jako dětinská bandička na pískovišti (ahoj VV), chápou složitost světa a chovají se podle toho - nežli tam potkávat bandu čestných diletantů, za které se musím stydět. To, že to někdo myslel dobře a spackal je _horší_ než to, že někdo udělal kus práce a u toho si přihrál malou domů. Proto pokud už je třeba volit, je docela jasno.

    Podle toho, co vím od kamaráda dlouhdobě pracujícího na ministerstvu financí, je zrovna Kalousek docela férový chlap, který nepodrazí podřízeného jen proto aby si vylepšil PR, neváhá si sprostě zanadávat když je to třeba, věcem rozumí a změny, které iniciuje jdou velmi rozumným směrem. Ne vždy s nimi souhlasím, ale je znát, že jsou promyšlené a konzistentní.
    Ač se přiznám, že o jeho minulých kauzách moc nevím, tak - když to srovnám třeba s tím, co odvádí současný ministr školství - jsem velmi rád, že je tam, kde je - i kdyby měl doma sestavených deset pandurů, které po součástkách odnosil z MV.

    FLUMO
    FLUMO --- ---
    FIONOR: ted uz vim proc hulvatsky (a chapu/odpoustim). zkusis mi jeste odpovedet na otazku?

    GREATDRAKE: ale udrzovat alespon trochu vyrovnany rozpocet (kdyz uz ne sporit) v dobe hojnosti neni preci nic absolutniho nebo nedosazitelneho. pokud si rezignoval dozadovat po volenych zastupcich mravnost (ale ja bych rekl spis odpovednost), pak tebe a ostatni podobne uvazujici volice nechapu. Pro me je to vec cislo jedna a kalousek u me skoncil jako nevolitelny jiz pred lety jeste pod KDU-CSL lidovec s prvni kauzou.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: Politika je umění možného, ne umění mravného, ne umění dobrého a ne umění dosahovat absolutna. Hlasovat pro nejlepší ze špatných možností - pokud dobré nejsou politicky průchozí je přesně to, co od dobrého politika, placeného z mých daní chci.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    FIONOR: diky za nazor, byt trosku hulvatsky psany.
    Ono to prave nebyla mala skupina, jinak by preci takovy rozpocet nebyl schvalen. To nebyl jen Kalousek, ale i ostatni lide z TOPky a jinych stran. Akorat me urazila predvolebni kampan TOP09 ve svetle hlasovani jejich clenu. Me naopak prijde pokrytecke si dnes stavet image na rozpoctove odpovednosti, kdyz jeste pred par lety jsem rozpoctove odpovedny nebyl - myslim, ze to neomlouva ani krize (beru to podle sveho domaciho rozpoctu). Povez: Koho bys chtel tedy obvinovat z dluhu (aby to nebylo pokrytecke), nez ministry, kteri schvalovali dany rozpocet. Ostatne neschopnost urcit odpovednost za rozhodnuti se zda byt v ceske statni sprave vubec problematicke.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Jeden z podstatných důvodů osekávání výjimek (u daní z příjmu, stravenek, dph...) je u Kalouska často ventilovaná strategická snaha snížit možnosti dělat z toho politikum.

    Dokud existuje několik tuctů daňových výjimek na roztodivné věci - je daleko více průchozí snaha přidat další v okamžiku kdy se vyskytne nějaká dostatečně silná nátlaková skupina. Zkuste si představit situaci, kdy je na všechno stejná daň DPH (snad i nastatne) a přijdou dopráci s tím, že na jejich permanentky pro rodinné příslušníky má být DPH o 10% nižší (a jako jediní ve státě budou mít tuto výhodu).

    Což je imho daleko důležitější strategický postup nežli nějaké drobné plusy pro rozpočet.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: fascinuje mě, jak jedeš tu linii o obírání státu. Stát neni žádná magická entita, existující vně občanů. Stát je instituce, která umožňuje použít určité mechanismy na přerozdělování od jedněch ke druhým. Když to přesáhne únosnou mez, stejně jako když institucionální zásahy do tržních mechanismů (třeba do trhu práce), není naprosto divu, že si jednotlivci hledají cesty, jak se tomu vyhnout, nebo alespoň dopady přerozdělování a zmíněných zásahů omezit.

    Stát "tratí" - jak to nazýváš - především na tom, co vydává, ne na tom, co vybere či nevybere. Jinak řečeno, jsou-li daně příliš vysoké, nikdo je nechce platit. Pokud omezíš pracovní trh vysokými daněmi (nebo tím, čemu říkáš odvody za zaměstnance), tak prostě nebudou vznikat pracovní příležitosti, případně to lidi budou obcházet.

    Ve skutečnosti je to stát, zastoupený vládnoucí elitou, která obírá daňové poplatníky ve jménu přerozdělování... de facto si politici kupují podporu jedněch za peníze druhých.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    zpetne: jak jste stravili skutecnost, ze kalousek nekolik let po sobe hlasoval pro schodkovy rozpocet a pak pred volbami rozeslal slozenky obcanum s tim, ze se objevil dluh a jeho strana situaci zachrani? ja povazuju vysledek za vrchol zmanipulovatelnosti volicu. Ostatne ted kdyz se zvedaji preference CSSD, tak uvazuju ze si skaknu pro antidepresiva. Nebylo tech pravo-levych vymen od revoluce malo? Koukal jsem na home, ze jsou zde spis volic TOP09, jak jste se s (pro stat velmi drahym) Kalouskovym pusobenim na ministerstvu obrany vyporadali?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ale tak zas se ted hezky projevuje, jak si kazdy hajime "to sve". To, co uzivam ja (cim obiram stat) je v poradku, ale to co uziva ten druhy je spatne...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Ty tvdis toto: FIONOR: . Tzn. az budes delat na ZL, ty se tak chovat nebudes? Budes priznavat skutecne vydelane penize (nebudes si umele snizovat zisk shanenim uctenek za benzin apod.) a nebudes si platit minimalni soc a zdrav? Pak klobouk dolu, budes asi jedinej v tomto state. Ja to i chapu, ze to tak zivnostnici delaji, kdyz to jde. Ze se kazdej snazi byt pokud mozno ve ztrate, nebo kolem nuly, hlavne aby platil co nejmin. Ale prave na tomto stat trati.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PJGEPR: No ja spis myslel takove ty vyjjimky typu bonusy za zamestnavani postizenych, starsich rocniku apod. Stravenky jsou logicke proto, ze jde o "dotaci" fyziologicke potreby. Nevim, mne to prijde jako takovy opak ke spotrebni dani. Ale jak rikam, kdyz uvidim, ze neni hnuti, pak si myslim, ze objetovani stravenek se oduvodnit da. Jen me to stve zase vzhledem k tomu, ze to odnesou zamestnaci, kteri maji zamestnavatele, ktery jim chce nejakym zpusobem prilepsit.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: Evidentne nechapes, proc ti muze zamestnavatel na ZL dat vic... Prave proto, ze za tebe nemusi delat odvody, vis? Takze nejen, ze ty si budes umele snizovat vydelek, abys platil co nejmensi dan z prijmu, ale budes i posilat minimum na zdravotko a socko...
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    THE_MIRACLE: prosimte co je logickeho na nedaneni stravenek?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: aha, takze SS je dle tebe legalni vyhodou pro zamestnance a zamestnavatele, ktera osrava stat v obrovskych castkach. Naproti tomu stravenky jsou spatne. Fajn dedukce.

    Samozrejme, pokud by platy v soukr. a statnim sektoru byly srovnatelne, pak at klidne stravenky nejsou. Pokud tomu tak neni, nedivim se, ze lide o ne bojuji jak o zivot, pac je to treba 1000,-/mes. navic k platu cisteho. To je asi stejne vtipne, jako kdyz mi tu nekteri na podzim rikali, ze v soukr. sektoru se strhavalo vic, nez 10 %, tak at atatnaci neskuhraj. Jenze ty platy v soukr. sektoru byly i po tech skrtech o dost vyssi, nez ve statnim pred skrty (prosim a nekvakejte tu o tom, ze si to statnaci nezaslouzi, to je uplne jina pisnicka).
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PJGEPR: tomuto neverim... logicke vyjimky by mely zustat, stejne jako by se vek odchodu do duchodu nemel neustale zvysovat, ale nastavit na rozumnou mez. Fakt mi prijde najivni, jak muze teto vlade a obvzlaste nekterym lidem v ni jeste nekdo duverovat.
    PJGEPR
    PJGEPR --- ---
    THE_MIRACLE: on nešahá jen na stravenky, ty jsou zase jen mediálním reprezentantem daňové reformy, prostě to chce oškubat o výjimky, výjimky z výjimek a výjimky z výjimek z výjimek

    schwarzsystem nebude treba pokud bude pro zamestnavatele jednodussi prijmout/propustit (ne)potrebneho zamestnance ... dokud to je takovyhle "voser", neprijima vubec, pripadne to resi pres ZL ...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: Vis co by me zajimalo? Proc Kalousek saha na stravenky? Proc se treba nepostavi do ilegality swartzsystem? Vim, ze to tak je, ale typicky cesky, ze se to da ochcat.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FIONOR: Souhlasím, ale otázka je, kde tohle začalo... Já osobně se domnívám, že u těch velkých podvodů...
    SKIM
    SKIM --- ---
    THE_MIRACLE: Neměl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam