• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    "Nová" politická strana... Dobrá, špatná?



    Volby do krajských zastupitelstev 2012

    rozbalit záhlaví
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    THE_MIRACLE: par lidi, pry se skubaly uz pri testech na figurinach
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FLUMO: nezabil se nahodou nekdo na tech padacich, ktere MO koupilo od firmy, ktera v te dobe jeste ani nemela ICO?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO:
    ad a)
    existuje hned několik důvodů - vyšší utrácení státu, pokud je cílené do produkční sféry, může zvednout výkon ekonomiky (a nejen krátkodobě), dobrým příkladem je třeba zadlužení státu pro účely budování infrastruktury. Stejně tak směřování peněz do systému zdravotnictví a školství je strategické rozhodnutí směřující zvýšení produktivity práce v dlouhodobém horizontu.
    Zkráceně - pokud stát má nevyrovnaný rozpočet z důvodu "investiční půjčky" může to být nejen v pořádku, ale i velmi dobře z určitého pohledu.

    Méně populární je, když si stát půjčuje aby "uživil své hladové krky" ale i to má své jisté oprávnění a zastánce. Není dost dobře výhodné dělat velké sociální skoky v oblastech důchodů, nezaměstnanosti a podpoře nejnižších sociálních skupin, protože nárůst chudoby a rozbíjení "sociálního smíru" vede k nárůstu nezaměstnanosti a v dlouhodobém měřítku často i k poklesu produktivity.

    Tzn. pokud třeba ČSSD neviděla nic špatného na schodkovém rozpočtu, tak si to bez problémů dokázala ekonomicky zdůvodnit a rozdíl je pak často již výhradně ideologický - protože ve výsledku závisí na příliš mnoha makroekonomických ukazatelích, než aby šlo nějakým snadným porovnáním rozhodnout, kdo má teda pravdu.


    ad b) Hele, já jsem dalek toho, abych dělal soudy podle toho, co si přečtu v novinách :) Zní to možná absurdně, ale beru je spíše jako indikátory toho, kde je něco v nepořádku, nežli jako můj vlastní soudní aparát, který mi předloží zpracovaný případ i s jemně podstrčeným rozuzlením. Tzn. Grosse, Vondru, Ratha i další soudím spíše podle toho jak pracují a jak se lidsky případně k těm novinám staví. Konec konců, "pamatujte na Maine!".
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    FLUMO: aby ses mel od ceho odpichnout.

    MO - rok 1993-1998:
    modernizace 353 tanků T-72 za 19 miliard (modernizovano 30 vozidel)
    informacni system od EDS (informacni system zakoupen a shledan jako nevyhovujici)
    padaky (nefunkcni)
    vrtulniky Sokol (nepouzitelne, nejsou nasazovany)
    Zeman&Zeman (rozmazla media, firma vytunelovana a ukoncena)
    stabni system
    tech zakazek, ktere probehly behem jeho pusobeni na postu ekonomickeho namestka (u nas je to clovek s velkou pravomoci) byly snad stovky. media rozmazla jen nektere.

    letadla CASA (nevyhovujici, nebyly nasazeny) dodal Omnipol, kde ma Kalousek dobre vztahy.

    2002: IDOS

    to jen namatkou si vzpomenu, urcite me doplnite
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SKIM: doporucuji tedy zrusit i spotrebni dan, protoze proc mam byt diskriminovan oproti lidem co piji vodu, kdyz mam radsi vodku? BOZE!!! Pochopte, ze ten stat tu od toho je, aby se podilel na rizeni te bandy lidi, co v nem zije. Ze proste pro stat je logicky vyhodne, aby lidi meli pokud mozno kde bydlet (proto ma podporovat stavebni sporeni a hypoteky), aby se zamestnavali i starsi rocniky, postizeni atd. atd. Naopak se ma snazit regulovat spotrebu alkoholu, cigaret apod. Pokud se vam to nelibi, tak ten stat zrusme a zijme si jak chceme. Ale jak nekdo muze nekoho obdivovat za to, ze umi skrtat v rozpoctu a tim usetrit, to proste nepochopim. To totiz zvladne kazdej. Ale vymyslet variantu, jak usetrit a pritom podporovat rozvoj, to je umeni. Jenomze to je pro pana ministra moc prace a dle meho nazoru na to ani inteligenci "hrabat hrabat hrabat" nestaci.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SKIM: Takže si budeme všichni rovni.... co mi to sakra připomíná?
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    GREATDRAKE:
    a) muzes mi to prosim te vysvetlit, pro ktere obcany je vyhodny schodek?
    b) nepochybuji o tom, ze kalousek je inteligentni clovek. Ale prosim neobhajuj jej pomoci VV. VV byly sympaticke pred lety, kdyz bojovaly proti korupci v nekterych castech Prahy. Ale po jistych personalnich zmenach se staly nevolitelne, tj. i v techto volbach byli pro me nevolitelni. Ale ne proto, ze by byli diletanti, ale prave kvuli temto novym lidem, kteri az tak cestni nejsou. I Kalousek kdysi v politice zacinal a jiste nevedel vse. Tento tvuj argument "diletantstvi" proti zvoleni noveho cloveka do parlamentu povazuji za chybny, protoze vylucuje jakoukoli zmenu, ke kterym samozrejme dochazi.

    Me jako volice vubec nezajima zda Kalousek se chova k podrizenym tak ci onak. To ze nadava, povazuju nikoli za plus ale vyrazne minus, byt je i zde na nyxu nadavani velmi popularni, je to spis na ostudu.

    Nejvice si me ale udivil timto:
    Ač se přiznám, že o jeho minulých kauzách moc nevím
    Jak je mozne, ze clovek, ktery je mnohem vzdelanejsi nez ja (soudim, podle tvych postu jinde), je tak lhostejny, ze si nezjisti nic o praci cloveka, ktereho posle do parlamentu. ja se vubec nedivim, ze se zde tak placame od voleb k volbam, kdyz ani inteligence neni schopna odpovedne hlasovat. Odpovednosti myslim, ze nez nekoho zvolim, tak si o nem a jeho predesle praci neco zjistim.

    Zkus si alespon zpetne dohledat vsechny zakazky, ktere pan kalousek prosadil a hlavne se zamer na velikosti tech zakazek a to co se za ty penize skutecne udelalo. Tohle totiz uz zdaleka neni mala domu. Kdyz uz neni hnan k odpovednosti, rozhodne si nezaslouzil dalsi zvoleni preferencnimi hlasy stredocechu.

    SKIM: to rozlisujes naprosto spravne. Soud to dela take tak.
    SKIM
    SKIM --- ---
    THE_MIRACLE:
    ...
    Největším přínosem pro státní kasu pak má být právě postupné zrušení odpočtu na hypotéky (5 miliard pro státní kasu) a zrušení zvýhodnění stravenek a příspěvku na závodní stravování (5,2 miliardy).
    Je málo pravděpodobné, že by stát tyto peníze při zrušení konkrétní výjimky vybral celé, protože se příspěvek na stravování firmám nově prodraží (o 32 procent na odvodech) a zaměstnanci také (o daň z příjmu a pojistné).
    O peníze ale podle Kalouska nejde. "Parciální benefity jsou diskriminační pro ty, kteří je nemají. Jakákoli výjimka pro jednu skupinu znamená nevýhodu pro ostatní," konstatoval Kalousek.
    ...

    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/stravenky-a-rezijky-skonci-misto-nich-bude-pausal-navrhuje-kalousek-1if-/ekonomika.aspx?c=A110318_203324_ekonomika_vel
    HARALD
    HARALD --- ---
    THE_MIRACLE: Pokud se nebavis o slozitosti systemu, tak jen umyslne odmitas resit jednu z klicovych duvodu pro redukci vyjimek. To je jako kdybys resil hlad, ale odmital se bavit o jidle. Jinak viz GREATDRAKE.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    SKIM: o slozitosti systemu se nebavim. Resime tu to, ze nas stat nema dostatek prostredku, proto rusi stravenky aspol. Oproti tomu toleruje cinnosti, ktere jej sidi mnohem vice. Nekteri pravicovi volici jsou velmi vtipni. Na jednu stranu si stezuji, jake maji nekteri oproti nim vyhody (vsichni si mame byt rovni - komunismus) a na druhou stranu obhajuji svoje klicky, ze jsou zcela legitimni a v demokraticke spolecnosti na ne maji pravo... Humorne.

    Hele, ja nikomu nezazlyvam, ze se v zakone mire snazi zakon co nejvice ochcat. Ja to dokonce chapu. Jen mi vadi, kdyz se pak pan ministr snazi snizi rozpocet tak, ze proste seskrta to, co se skrta nejsnadneji misto toho aby resil kde se da skutecne usporit. A pak tu jeste ctu na nej ody. Pak se nedivim, ze jsme tam, kde jsme.

    Ja jsem ochotnej urvat si neco ze standardu, pro dobro budoucich generaci, ale za predpokladu, ze uvidim, ze to ma smysl. Ale kdyz vidim, ze se krade ve velkem dal, tak budu bojovat o kazdy halir. Kor kdyz vidim, ze se setri na lidech, kteri toho pro stat delaji nejvic. Ja statni dluh nezavinil. Ja ne a myslim si, nebo spise doufam, ze nikdo z vas taky ne. Tak nevim, proc bychom meli neco platit.
    SKIM
    SKIM --- ---
    GREATDRAKE: Co znamená win-win scénář?

    Je pravda, že se zaběhnutými pravidly je to skoro jedno. Klidně to zvedněme o 100 let. To už vyjde skoro na stejně. Stejně se toho nedožijeme.

    Spíše je otázka, jestli to celé je správně. A proč?
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SKIM: Naopak, toto se zaběhnutými pravidly nic moc nemění. Je to win-win scénář, tzn. otázka zní spíše "proč ne".
    SKIM
    SKIM --- ---
    Ohledně monopolu na hudební nahrávky: http://www.piratskenoviny.cz/?c_id=33261
    Myslím si, že prodlužování monopolu je právě zesložiťování systému (viz SKIM), tentokráte v režii TOP 09.

    Má někdo nějaký názor, proč tohle ANO?
    SKIM
    SKIM --- ---
    FIONOR: Já hlavně rozlišuji udělat věci schválně a neudělat je schválně.
    Pokud někdo bude packat věci schválně, tak je to na stejné úrovní jako si něco schválně ulít.

    Ovšem něco zpackat? Zpackat, i když to nechci zpackat?. To je úplně jiná kvalita. V zásadě by se dalo říct, že všechno je zpackané. Nebo není? Eliminovat to můžeš, ale zbytek je pouze o důvěře. Třeba voličů. Myslím si, že není problém, že se něco nepovede. Bylo by dobré, kdyby se to třeba přiznalo.
    SKIM
    SKIM --- ---
    THE_MIRACLE: Přemýšlel jsi někdy nad složitostí daných pravidel?

    Stravenky - Jsou výjimka - tzn. zesložiťují systém.

    Švarc systém - Naprosto přirozená věc - pohyb osob v práci. - tzn. Zákaz této možnosti zesložiťuje systém.
    SKIM
    SKIM --- ---
    GREATDRAKE:
    To, že to někdo myslel dobře a spackal je _horší_ než to, že někdo udělal kus práce a u toho si přihrál malou domů. Proto pokud už je třeba volit, je docela jasno.

    S tímhle zásadně nesouhlasím. To, že se věci zpackají je běžná a nutná věc k tomu se něco naučit. Eliminovat to jde třeba tím, že existuje tým lidí. Dále si myslím, že „... a u toho si přihrál malou domů“ je neobhajitelné. Nejsme v pozici, že to musí dělat.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO:
    a) schodkový rozpočet může být pro mnohé velmi výhodný - zejména v době hojnosti, proto nemusí být politicky průchozí prosazovat rozpočet vyrovnaný či přebytkový.

    b) Moc nejenže korumpuje, ale hlavně přitahuje korumpovatelné. Jistě, že bych chtěl čestné a schopné politiky, ale neidealizuji si svět tím, že bych předpokládal, že je takových přehršel. Není. Na druhou stranu chápu, že při současné složitosti řízení veřejného uspořádání, toto někdo dedikovaný prostě dělat musí. Je mi mnohem milejší, když v politice potkám ne-zcela-čestné politiky, kteří věcem rozumí, nechovají se jako dětinská bandička na pískovišti (ahoj VV), chápou složitost světa a chovají se podle toho - nežli tam potkávat bandu čestných diletantů, za které se musím stydět. To, že to někdo myslel dobře a spackal je _horší_ než to, že někdo udělal kus práce a u toho si přihrál malou domů. Proto pokud už je třeba volit, je docela jasno.

    Podle toho, co vím od kamaráda dlouhdobě pracujícího na ministerstvu financí, je zrovna Kalousek docela férový chlap, který nepodrazí podřízeného jen proto aby si vylepšil PR, neváhá si sprostě zanadávat když je to třeba, věcem rozumí a změny, které iniciuje jdou velmi rozumným směrem. Ne vždy s nimi souhlasím, ale je znát, že jsou promyšlené a konzistentní.
    Ač se přiznám, že o jeho minulých kauzách moc nevím, tak - když to srovnám třeba s tím, co odvádí současný ministr školství - jsem velmi rád, že je tam, kde je - i kdyby měl doma sestavených deset pandurů, které po součástkách odnosil z MV.

    FLUMO
    FLUMO --- ---
    FIONOR: ted uz vim proc hulvatsky (a chapu/odpoustim). zkusis mi jeste odpovedet na otazku?

    GREATDRAKE: ale udrzovat alespon trochu vyrovnany rozpocet (kdyz uz ne sporit) v dobe hojnosti neni preci nic absolutniho nebo nedosazitelneho. pokud si rezignoval dozadovat po volenych zastupcich mravnost (ale ja bych rekl spis odpovednost), pak tebe a ostatni podobne uvazujici volice nechapu. Pro me je to vec cislo jedna a kalousek u me skoncil jako nevolitelny jiz pred lety jeste pod KDU-CSL lidovec s prvni kauzou.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    FLUMO: Politika je umění možného, ne umění mravného, ne umění dobrého a ne umění dosahovat absolutna. Hlasovat pro nejlepší ze špatných možností - pokud dobré nejsou politicky průchozí je přesně to, co od dobrého politika, placeného z mých daní chci.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    FIONOR: diky za nazor, byt trosku hulvatsky psany.
    Ono to prave nebyla mala skupina, jinak by preci takovy rozpocet nebyl schvalen. To nebyl jen Kalousek, ale i ostatni lide z TOPky a jinych stran. Akorat me urazila predvolebni kampan TOP09 ve svetle hlasovani jejich clenu. Me naopak prijde pokrytecke si dnes stavet image na rozpoctove odpovednosti, kdyz jeste pred par lety jsem rozpoctove odpovedny nebyl - myslim, ze to neomlouva ani krize (beru to podle sveho domaciho rozpoctu). Povez: Koho bys chtel tedy obvinovat z dluhu (aby to nebylo pokrytecke), nez ministry, kteri schvalovali dany rozpocet. Ostatne neschopnost urcit odpovednost za rozhodnuti se zda byt v ceske statni sprave vubec problematicke.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Jeden z podstatných důvodů osekávání výjimek (u daní z příjmu, stravenek, dph...) je u Kalouska často ventilovaná strategická snaha snížit možnosti dělat z toho politikum.

    Dokud existuje několik tuctů daňových výjimek na roztodivné věci - je daleko více průchozí snaha přidat další v okamžiku kdy se vyskytne nějaká dostatečně silná nátlaková skupina. Zkuste si představit situaci, kdy je na všechno stejná daň DPH (snad i nastatne) a přijdou dopráci s tím, že na jejich permanentky pro rodinné příslušníky má být DPH o 10% nižší (a jako jediní ve státě budou mít tuto výhodu).

    Což je imho daleko důležitější strategický postup nežli nějaké drobné plusy pro rozpočet.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam