• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PJGEPRTOP09 - nová šance? 15,95 % - 2014 volby do EP
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    CROSS: Nejlepší způsob, jak se zbavit, jak píšeš, parazitů, je minimalizovat finanční toky ve veřejných rozpočtech. Kde se nepřerozděluje, tam se neni na čem přiživit.
    dnes asi jedina moznost v soucasnem stavu korupce. ale nemely by se taky soubezne snizovat dane a odvody? ale vizi TOP09: vybirat co nejvic penez od lidi a snizovat vyhody socialniho statu a kdyz jde o reseni naseho nejvetsiho problemu - korupci, tak napriklad zruseni akcii na nedorucitele odmitali, proc asi..
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: jak sis jistě povšimnul, za lemply považuju pracovníky s pravomocí zaměstnavatele v rozpočtovém sektoru (protože v soukromém osobní odpovědnost funguje o něco líp). Moji zmínění příbuzní v rozpočtovém sektoru nepůsobili a nepůsobí.

    Napsal jsem, že to to nejde vyřešit systémově, ne že to nejde vyřešit. Nikdo z českých ministrů nebo jejich náměstků žádnou osobní zodpovědnost nenese. Nejsou hodnoceni a odvoláváni podle svých výsledků, ale na základě politických dohod a obchodů (výjimky se najdou). Dokud bude panovat přesvědčení, že to má řešit "stát" nebo "vláda", nikdy se nic nevyřeší. Musí tam být osobní odpovědnost.

    Já se omezení příjmové stránky rozpočtu nebojím, naopak. Ale kolik stávkujících odborářů by vyměnilo větší flexibilitu trhu práce za tu krásnou perspektivu "stát se o nás postará"?

    Nejlepší způsob, jak se zbavit, jak píšeš, parazitů, je minimalizovat finanční toky ve veřejných rozpočtech. Kde se nepřerozděluje, tam se neni na čem přiživit. No a samozřejmě... osobní odpovědnost.

    Fakt si nedokážu představit, že bych se ve své práci flákal, a pak to spravil prostě tím, že zajdu se šéfem na pivo. Na druhou stranu, když můj zaměstnavatel přijde o část obratu, dejme tomu ztratíme klienta, naprosto nikdo se nepozastaví, když polovina firmy vyletí. Co budu dělat v šedesáti je můj problém. Ale srdnaté české odbory to vidí jinak.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    THE_MIRACLE: Do toho ty příšerný tunely, veřejný zakázky apod... To co by se na tomhle ušetřilo, to by zaplatilo ty lemry líný a zbylo by i na luxusní platy pro elitní pracovníky. A otázka je, proč má být za manažerská selhání počínaje ředitelem instituce (někdy i níže) a konče u ministra pykat řadoví třeba policista, který se snaží jen dělat svoji práci?
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    ALCATOR: presne v tomhle to je... co píšeš v poslední větě. protože ona se ta výkonost prostě měří blbě. A tudíž si i lidé neváží práce těch lidí tam, dokud jí nepotřebujou. Proto říkám, já chci kvalitní policisty, doktory, učitele, hasiče, úředníky. Toho docílíme jen tak, že budou mít dobré platy a samozřejmě dobré šefy, kteří případné flákače vyhází. Nevím, jestli by se uspořilo, ale rozhodně by systém lépe fungoval.

    PS: Kdyby někdo chtěl narážet na to, že jsem tu na podzim obhajoval tabulky apod., tak to bylo právě proto, že tento systém nefunguje a tudíž jejich zrušení/omezení povede k ještě většímu průseru, protože ty sice nemakáš, ale jsi vlezdoprdel, tak na tom budeš dobře, zatímco ty makáš jak barevnej, ale vobtáhnul si šéfovi ženu, tak budeš nadosmrti na základu.
    ALCATOR
    ALCATOR --- ---
    CROSS: Jestliže se to děje na významném procentu státních a samosprávních úřadů, tak je to systémový problém, protože očividně kvůli selhání systému jsou na pozici těch zaměstnavatelů ti lemplové.

    Přitom by člověk čekal, že to půjde poměrně snadno detekovat a řešit -- vždyť dnes veškeré žádosti o kdeco jdou do elektronických systémů, tak proč je takový problém spustit nějaký "dotaz" typu "Průměrná doba mezi podáním žádosti a jejím vyřízením", přepočítat to na občanozaměstnance, a jít po šéfech těch odborů, kde je ta doba nejvyšší?

    Firma, kde dělám já dělá IT support pro tisíce korporátních zákazníků. Tickety otvírají naši zaměstnanci, řeší naši zaměstnanci, komunikují naši zaměstnanci. Máme reporting, který sleduje dobu odezvy, počty re-assignmentů atd., a dáváme si pozor i na to, zda někdo nezkouší reporting "odrbat" tím, že by si například vyzobával tickety, které jsou "na pár kliknutí", a tím měl suprové výsledky.
    Proto mě fascinuje, že stát toto, zdá se, nehodlá dělat. Samozřejmě je tam ten problém, že občan za lepší než dobrou práci úřadu tomu úřadu nedá nic navíc, takže ten úřad vlastně "zbytečně spaluje energii navíc", ale minimálně by šlo sledovat, kdo je na chvostu.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CROSS: A ti Tvoji pribuzni... Povazujes je za lempli, nebo jen nasli uplatneni v blbem oboru, ktery je ale potreba?

    To je problém toho, že lidi (s pravomocí zaměstnavatele) se chovaj jako lemplové

    Naprostý souhlas... Kdo to může vyřešit? Nadřízený lidí s pravomocí zaměstnavatele ve státním. Kdo je nadřízeným? Ministři (resp. jejich náměstci). Tak jaktože nemůže?

    Tvé návrhy řešení kvituji s povděkem... tak by se to např dalo řešit, jenže tím zas omezíš příjmovou stránku rozpočtu - i když možná ne, protože se bude odvádět na hlavu míň, ale bude víc zaměstnaných.

    Prostě podle mě by lidi co dělat chtějí neměli být byti za to, že dělají práci, která je blbě placená. A pozor, pokud by byla blbě placená proto, že po ní není poptávka - dobře. Ale u nás je blbě placená, protože se na tom přiživuje spousta parazitů.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: sorry, ale to neni systémovej problém. To je problém toho, že lidi (s pravomocí zaměstnavatele) se chovaj jako lemplové. Upřímně řečeno - za systémovej problém se to považovat dá, ale nevyřeší to žádná vláda.

    Jinak abys nenabyl mylného dojmu, podobné případy mi nejsou neznámé, v podstatě ten samý problém s hledáním práce před šedesátkou řeší i moje matka, brácha má pro změnu ženu na mateřský a žije od výplaty k výplatě.

    Systémové řešení jak to vidím já: zjednodušit nabírání zaměstnanců a zlevnit ho, snížit odvody za zaměstnance, přinejhorším dočasně motivovat zaměstnavatele úlevama při zaměstnání lidí od určitýho věku, zjednodušit podnikání živnostníkům... Ano, uznávám, to už jsem v tom růžovým světě, ne v ČR.

    Obecně vzato, výdajovou stránkou státního rozpočtu tuto situaci nijak nezlepšíš.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    FLUMO: jasne, protoze je to jednoduche. Stejne jako je jednoduche priznat odmeny svym kamaradum a skrtat v rozpoctu vydaje. Na to nemusi byt clovek ani ekonom. Tak nejak si myslim, ze na to staci zvlastni skola.
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    THE_MIRACLE: u nas se vyhazovalo podle seznamu, o overovani zda misto je potreba nebo clovek dela dobre nebo ne si nech zdat :)
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    CROSS: Ty resis uplne neco jineho. Tohle na to prece nema vliv. Ta pracovnice muze mit klidne karieru jako hrom. Zacne jako prostitutka, pak bude delat maskerku a skonci v 45 jako tramvajacka... A v 58 ji reknou at si trhne.

    Ja jsem tady na nyxu cetl pribeh o matce jednoho id, ktere je prave nejak tesne pod 60, ma snad dve VS a umi tri jazyky a nemuze najit praci. A sla by delat klidne urednika ui za ty prachy, ale proste ji nikdo nechce. Dovedete si predstavit, jak by se takovy clovek snazil? Jak by to pro nas jako potencionalni klienty toho uradu bylo super, protoze tahle zenska by fakt makala? Misto ni tam jsou kozy bez vzdelani, obcas cerstve po mature, ktere stejne za rok dva frnkou a jdou delat podrzku nejakemu managerovi. Prace si nevazi, delaji hovno. To je to co ja porad rikam. Mne nevadi, ze se musi setrit, mne vadi to, ze se to dela tim nejpohodlnejsim zpusobem. Tady skrtneme, tady uberem, hlavne aby nam nahore zustalo na odmeny. Myslim si, ze kdyby se zkutecne resilo, kdo dela dobre a kdo ne a ti co delaji byli placeni srovnatelne se soukromym sektorem a ti co nedelaji byli odejiti, myslim, ze by se usetrilo (protoze by stacily treba 2/3 soucasneho stavu lidi), system by fungoval lip a rozhodne by byla vetsina spokojena. A pak ano, ti co by byli bez prace (protoze si ji nevazili a flakali se), tak ti by si ty problemy zaslouzili. Jenze to je bohuzel moc prace. Takze se plosne skrta a prodluzuje se vek odchodu do duchodu. Super. Zastavujeme ekonomiku, pripravujeme si socialni krizi a ti co makat nechteji se dale flakaji ve statnich sluzbach, protoze jim to malo za to pohodli staci.
    CROSS
    CROSS --- ---
    THE_MIRACLE: prosimtě kolik šedesátiletých přichází v poslední době z ničeho nic o práci a ocitá se nečekaně na hranici chudoby? Kde se to děje, a co s tim může vláda udělat? Oháníš se zkušenostma, ale přijde mi, že v růžovém světě na konci vesmíru žiješ sám.

    Ano, když po revoluci došlo ke strukturálním změnám, dejme tomu v těžbě surovin nebo v těžkým průmyslu, dejme tomu. Ale pokud někdo žije v představě, že práci, kterou dělal ve třiceti, bude dělat až do důchodu, je to jeho omyl. Jenomže k osobní zodpovědnosti za sebe sama nás soudruzi moc nevedli.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    GREATDRAKE: mne pripada, ze tady je to samej pubertak bez zivotnich zkusenosti. A nebo samej zbohatlik, kterej nikdy neresil zadny existencni problem. Pak ty vase nazory chapu. Ale nesouhlasim s nimi...
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    GREATDRAKE: Samozrejme mas pravdu. V idealnim ruzovem svete tam nekde na konci vesmiru. Ale tohle v 99% pripadnu nefunguje a clovek sam za to nemuze. Kdyz mas stesti a zdedis ve dvaceti barak a nemusis platit 30 let hypoteku a jsi inteligentni, tak si samozrejme v takovem pripade budes sporit na duchod. Jenze takovych lidi moc neni a tech parametru, co to ovlivnuji jsou miliony. Jiste, obcas si za to clovek muze sam - vyskakuje si, zije na vyskoe noze, pritom na to nema, ale tech moc neni. Rika se, ze mas mit rezervu minimalne dva platy, kdyz splacis nemovitost, tak i treba 6, nebo 12 platu. To se alespon trochu udelat da, ale planovat dopredu na 30 let? Prober se chlape. Peceny holuby nelitaj sami do huby.

    Ja mam pomerne slusnej plat. Fakt si neztezuju, jenze... Mam uver na byt, pritelkyni na materske a nenasetrime z platu skoro nic. A to si rozhodne nevyskakujeme. U more jsem byl naposledy pred peti lety, mame pravda dve, ale stara auta, chodime v hadrech prevazne ze sekacu atd. atd. Jiste, mohli bychom se uskromnit vic - jit do podnajmu, coz by mi mozna usporilo nejakych 5 tis. mesicne. Nejezdit autem - rekneme dalsi 3 tis/mes. Takze teoretiky bych si mohl sporit 8000,- na duchod, ale za dva lidi. Tzn. 4000,-. A nebo teda to udelat tak, ze deti by mohli mit pouze bohati? Tak to bych pak byl zvedavej, kdo by na ten duchod makal...
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    Normální, příčetný a zodpovědný člověk neber zaměstnání jako jistotu. Vždy je třeba předpokládat, že se něco může pokazit, mít připravené přííslušné eventuality, snažit se být na ty nejhorší z nich alespoň bazálně připraven. Chápe rizika věku, chápe možné riziko úrazu... prostě nežije v imaginární bublině "teď mám svý jistý". Která byla horko těžko udržitelná před šedesáti lety.

    Pokud někdo skončí v práci s "to jsem jako vole nečekal, a fakt nevím co budu dělat", tak si to zaslouží.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    PONCIK: ja bych ti pral jen na chvilku zazit ten pocit, kdy ti je 60, delas praci, ktera te bavi a jakz takz uzivi, ale jsi v podstate spokojenej. A najednou ti reknou, ze uz proste nemuzes tu praci zastavat, protoze neplnis zdravotnicke normy a ze jako vypoved, mozna odstupny, ale holt na pristich 5,10 let si najdi neco jineho... Co budes delat?

    (V uvahu berme fakt, že jsi člověk, terej v mladí bydlení nezdědil po rodičích, tzn. měl hypotéku a tudíž si i přes svou oduševnělost nemohl spořit 10000/měs. na důchod, aby ses na práci teď vykašlal a do 65,70 to doklepal z úspor.)
    FLUMO
    FLUMO --- ---
    GREATDRAKE: presne to me napadlo taky, jeste ted se mi otvira kudla v kapse, kdyz si vzpomenu, jak mi pri cisteni silnic odtahli auto bez nmrknuti oka a ted police rika ze jim zakon neumoznuje v podstate nic .. asi jiny metr.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Protože naši odporáři maj krev v očích a sliny u huby nenávistí ke všem, kdoo s nima netáhnou za jeden provaz a právě od nich se bojim při vyslovení jemný: táhněte s těma kraksnama do háje, jsou právě oni schopni fyzicky napadat(. A do toho soudný byť i policajti a odtahovky nepůjdou .
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    No. Blokáda hlavních tahů je na odtah naúčtovaný majiteli vozidla. Nerozumím tomu, proč je to trpěno.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Tak jsem zvědavej jestli pondělní stávku rudejch zrůd všichni přežijou ve zdraví, ty blokády hlavních tahů smrdí nejmíň špitálem (((.
    CROSS
    CROSS --- ---
    HARALD: To bezpochyby - nicmene je tezsi obvinovat z nespravedlivosti trh, nez obvinovat z nespravedlnosti stat. (Nastesti pro odborare ti muzou stavkovat proti obojimu.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam