PONCIK: nemám pocit že bych zahlédl v plejádě českých stran někoho, kdo by chápal ministrování kultury jako službu kultuře. Ono už to, že v politických stranách jaksi chybí lidé s kulturní povědomím, zato úzce profilových managerů je tam přehršle. Kvalitní management při vedení kulturní instituce či ministerstva je základním bodem, ale nikoliv jediným.
BTW, stačí si číst rétoriku: "Nekonkrétnost zadání a
nedostatečná váha hlasu ministerstva kultury při rozhodování, kdo vystřídá Milana Knížáka ve vedení NG, vede Bessera ke zvažování možnosti vypsat nové výběrové řízení. "Zaráží mě, že
pracovníci ministerstva, kteří jsou zodpovědní za Národní galerii, tedy příspěvkovou organizaci zřizovanou ministerstvem kultury, nebyli
členy výběrové komise s hlasy rozhodujícími. To je z mého pohledu velmi závažný prohřešek,"
.. takhle je jasně řečená centralizace moci nad institucemi, které mají být v rozhodování nezávislé a stavět na vlastních oborových expertízách... řeknu to jinak a jasněji, nejsem pro rušení příspěvkových organizací, ale pro jejich osvobozování, aby mohli být sami o sobě, nezávisle na politické situaci - což byl luxus Knížákův, jiné instituce ale padají s vládou, drhne se práce, projekty se zastavují, protože jsou propojené s vládou. Co Besser chce - je pokračovat v tomhle a říká to jasně: je potřeba zachoval klientelismus. V tomhle ale pokud vím hraje podobně i MŠ, kde zase chtějí přerozdělovát peníze na podpůrné programy né jak bylo původně na úrovní obcí, ale opět je vracet do MŠ a opět upevnit moc nad financemi.
a jedna stranou..
Rossler nakonec Bessera neuspokojil, důvody mně celkem zajímají.. ale je dobré si uvědomit že NG spravuje mnoho budov a je dost možný, že se hledá způsob jak některé budovy, vyvést ze státní správy a šikovně prodat.. Tohle je názor jednoho známého, přišel mi přitažený za vlasy ale Besserovy jednání tomu pěkně odpovídá.