• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ERIDANISlévárenství
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: takhle je to myslím přehlednější :)) sem to napsal jak schizofrenik :))))
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    HEALA: Pokud tě zmátl složitý výklad - jsou dva druhy perlitu dělené podle struktury
    - lamelární - vzniká přirozenou cestou při normálním tuhnutí,
    - perlit globulární (též zrnitý) a ten vzniká pouze pomoci žíhání - to je to slovo které si hledala - sferoidizační žíhání (možná i žíhání na měkko, ale to nevím).

Jinak pěkný podrobný výklad ti podal kolega:)

Na co to bohajeho máš? To řešíš předmět, kterým při terapii můžeš praštit pacienta, bo co?:o
    PALACH
    PALACH --- ---
    SHEALA: Perlit tam je pořád, jen jiný tvar. Vznikají jednak čistá Feritická zrna a zrna lamelárního perlitu - jenže perli je jen zase ferit a cementit. Ty lamely se rozpustí (vznikly díky jemně rychlejšímu ochlazování - ne tak aby se to zakalilo) a na místech kde byly, zbydou chomáčky oblastí s perlitem, ale už to není střídání lamel Ferit a cementit, ale drobné chumáčky cementitu v perlitu (při vyšších koncentraci uhlíku naopak). Jelikož tam nejsou lamely, pozmění se vlastnosti a taky se to jinak pojmenuje, aby v tom byl lepší bordel. Taky se mu říká zrnitý (globulární) perlit a jde právě o účel žíhání na měkko.
    Nevím jak moc podrobně to potřebuješ, tak si napiš a já se klidně rozepíšu;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PALACH: tyjo, dik :-) jo takze ten perlit tam je ale neni lamelovel? nebo perlit je jen to "lamelove" kdyz uz to neni lamelove, nemuze to byt perlit ?
    PALACH
    PALACH --- ---
    SHEALA: má to znamenat, že původně vzniklý lamelární perlit (při prvotním ochalzování oceli - Perlit = Ferit (=intersticiální tuhý roztok uhlíku v železe alfa (tj žlelzos bcc mřížkou a mag. vlastnostmi) + cementit (Fe3C) - a je opravdou ve formě lamel vedle sebe) se při žíhání na měkko (tvůj případ) přemění na globulární (to je slovo, které potřebuješ) perlit, tedy již není ve formě lamel, ale kuliček (feritu a cementitu). Ocel je tak hlavně houževnatější (méně křehká), ale méně tvrdší.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jo nalezeno, vyzihana na mekko
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jakoze pokud to dobre chapu neni plne vykalena.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    sorry za crossposting
    existuje nejaky cesky vyraz pro "spheroidised", ma to byt urcity stav ktereho ma dosahnout ocel hodim kontext

METALLURGICAL STRUCTURE
    Microstructure: The steel shall be supplied in the fully spheroidised annealed condition and show no Lamellar Pearlite.
    Carbide Segregation: Shall be measured in accordance with SEP 1520 - 78 and be 6.3 max
    Grain Size: The steel shall be fine grained with a grain size of 8 max. taken in accordance with Jernkontoret fracture sample.

Nejak se prohrabavam wikinou a tak trochu mi je jasny jak by ta ocel mela vypadat, ale neznam ceskou terminologii slevacu :D
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: tobě taky :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: tož hodně štěstí:D
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: já dokončil dnes, ale zitra (dneska) jdu na zkoušku, takže se tu ještě zapotím :) Každopádně to zitra pěkně zakončím, nejlépe čtenářem někde na stole :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: právě... taky jsem si říkala, že si v tom můžu něco zopakovat, co jsem zapoměla:)
    Ale kdo ví, zda se dohrabu k těm státnicím, zatím ještě není dopsáno...
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: tomu říkám přehled mého oboru v kostce :)) možná se bude hodit k obhajobě, jako takové rychle navšesivzpomenutí :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    takový základ metalurgie - http://www.tfirt.net/2sem/nauka%20o%20materialu/cele%20prednasky%201-12.pdf
    celkem hezky přehledně udělané
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SAJFA: Jo a ještě je dobré vědět, jak udělat vtok.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SAJFA: čoveče, podle toho co popisuješ děláš přesně ty věci, které tě k cíli dovedou mnohem složitější a delší dobou, než ...:))

Jak ti říkám, raději tě vezmu někam, kde to má smysl řešit. Klasická hlína na keramiku je málo prodyšná a nehodí se k tomu. I ta šamotka je málo. Potřebuješ snížit podíl vyplavitelných látek a zvýšit podíl ostřiva. To by mohly být ty střepy, ale to taky nebrat, protože jde o to mít už samotné zrno určité hrubosti.
    Pokud chceš kolenoidní variantu, pooužívá se antuka a sádra. Smýcháš sádru s antukou myslím 3:5 - s přibívajícími obali více antuky a hrubější zrnitost. Do toho smýchaného naliješ vodu. U třetí vrstvy omotáš drátem. Bacha na tloušťku, rádo to praská. Někdy místo drátu můžeš použít pletivo. Vosk se vytavuje ve vodní lázni. ten pak krásně sebereš z vrchu lázně. Před litím musí být forma opravdu dokonale vysušená, ideálně vyžíhaná. Tam se musí pomalu stoupat s teplotou.

Ta tloušťka stěny je těch 8? I těch osm je celkem dost, ale ok, ještě se do nějak dá zvládnout, já však doporučuji 5 mm. Vzniká pak méně vad. Vosk je mi celkem putna, včelí má akorát lepší plasticitu, takže na umělecké předměty ideal. V uměleckém slévárenství se většinou míchá včelí s parafínem, aby vytvořili ideální kombinaci vlastností i cenovou relaci.

Takže pokusím se tedy vymyslet datum a uděláme exkurzi:)
    SAJFA
    SAJFA --- ---
    Tak jsem včera pár hodin v keramice zkoušel různé formy... Zkusil jsem čistě obtisk modelu do hlíy, ale výsledek nic moc - "kupodivu" se obtisk hafo defomuje při vyndavání modelu z hlíny. Taky jsem jeden model zkusil obalit šamotovou hlínou a zkusím jestli to vydrží a nepopraská. Mám i jeden model zavřený v té láhvi. Napadlo mě, že já nepotřebju ten vosk mít ve formě celou dobu sušení, se pokusím ho roztavit a vylít z měkké formy v uzavřeném prostoru s vysokou vlhkostí. A pak formu klasicky vysuším. Za týden až ty formy vyschnou do nich vliju olovo a kouknu jaké jsou výsledky :-)

K tomu vrstvení obalů jsem se sice nedostal, ale donesl jsem si nějáké keramické střepy a budu přes týdem drtit a sít různé hrubosti :-)

Dosavadní modely jsou ze 100% parafínu. jelikož se jedná o malé modely jsou celé vyplněné. Poslední dobou si však říkám, jestli by nebylo lepší přejít na včelí vosk.
    Rozměry 40x25x8 mm.

Ono by asi určitě bylo ideální, abych zkoušel postupně od nejjednodušších po nejsložitější, ale obávám se, že bych se k tomu co chci nedostal. Proto volím raději variantu "hup do toho, však ono to něják dopadne" :-)

Do toho muzea bych velmi rád zašel, primitivní je přesně to co hledám :-))
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: když bude šikovný, tak by to šlo :)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: tady jde o to, aby to byl schopen nějak zbastlit na koleni.
    SAJFA: A vůbec. Nejdřív by sis měl vyzkoušet udělat nějakou normální tavbu, aby ses seznámil s tím, co to zhruba obnáší a potom se pouštět do složitých věcí. Zjistíš tak různé detaily, které jsou pro chod důležité, které mají vyznamný vliv.

Taky mi popiš, jak budeš dělat voskový model, jaké jsou jeho parametry, především tloušťka stěny. Jestli by si chtěl, vzala bych tě do technického muzea do slévárny, aby sis okouknul a třeba i vyzkoušel, co se jak dělá. Sice to tam je takové primitivnější, ale získala jsem tam hodně zkušeností. TAk až bych měla čas, tak se můžeme domluvit.
    PALACH
    PALACH --- ---
    SAJFA: dle toho co je to za kov, šlo by si představil indukční ohřev, který by držel by teplotu nad liquidem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam