• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ERIDANISlévárenství
    Technologie výroby modelů, forem a jader, způsoby tavení a tavící agregáty, vytloukání z forem a cizelování, povrchová úprava, montáž. Prostě cokoliv, co se oboru slévárenství týká - od technologie, přes výrobu v továrnách, až po umělecké slévárenství. Můžete zde prezentovat svoje výtvory, nápady, rady, postřehy, připomínky:)
    Předem upozorňuji, že se neostýchám mazat.
    rozbalit záhlaví
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: Nene, Božského Karla jsme neměli :)) Já měl být hlavně odpoledne na jednu. Prezentaci jsem dodělal ve dvě a že si to tam půjdu někde zkoušet už v deset. Každopádně to šlo tak rychlo, že jsem šel už v 11 a obhajoval jsem zpatra :D ale aspoň sem to měl rychle za sebou :))
    Jinak Stránský je vždy hodný, on je má rád když tomu lidé rozumí :)) Největší sviňák je Foret, ale s tím se nedá nic dělat..
    Jak se tak dívu na čas, asi už si někde v hospě :) tak gratuluju ;))
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: Ani nevím, zda dneska usnu. Jsem až odpoledne, to jsou ty správná muka:)
    A jak to u vás probíhalo? Měli ste Stránského v komisi? Byl hodný?
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: na žal ani nemysli, viď se zítra v hospodě jako oslavenec a bude to tak ;)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: To ano, to za každé situace. Zapíjet žal, nebo slavit úspěch...
    PALACH
    PALACH --- ---
    ERIDANI: spíše se pak rozsekneš v hospodě ty :))
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: Díky, mne to sem tam chytá, ale vesměs dobré:) Zítra se to rozsekne.
    PALACH
    PALACH --- ---
    SHEALA: a ta sferoidizace musí nutně souviset se vznikem kulovitého cementitu z původně destičkového. Myslel jsem že je tam obsah menší než 0,8%C. Při obsahu nad tuto hranici (přesněji nějak 0,725%) a již vyniká cementit. Navíc při popouštění v oblasti 200-400 může docházet k vyloučenní cementitu na hranicích zrn a způsobit tak nízkoteplotní popouštěcí křehkost (rázový interkrystalický lom), proto to pop. bylo na 200°C, aby k tomu nedošlo, ale houževnatost se zvýšila.

    Takže bych tam hodil že je tam struktura zrnitého perlitu a plně kulovitého cementitu.

    No a to je prvotní stav oceli po vyrobení a žíhání.

    Pak je možné tu ocel tepelně zpracovat a to je to zušlechtění na tom test piece.


    ERIDANI: takže zitra jdeš na obhajobu+státnice?? tak to přeji hodně štěstí !! já byl nervózní jak hárající fenka :)))
    PALACH
    PALACH --- ---
    Tu normu jsem taky nakonec našel :))
    Jinak, Kalení= austenitizace-tedy ohřev na austenitizační teplotu a z ní prudké ochlazení pod teplotu Ms (Martenzit start) aby vznikla tato struktura. Jelikož tam rostou ty jehlice martenzitu, původní austenit někde mezi nimi zbude a nazývá se zbytkový austenit (Az) - jenže mi ho tam chceme co nejméně a to je důvod, proč se dělá popouštění - jednak se může dojít ke změně Az na bainit (čímž se snižují zbytková pnutí vzniklé vlivem tetragonálního martenzitu při kalení, což není difúzní přemena a probíhá až rychlostí šíření zvuku v kovu), ale to až nad teplotu 200°C, ale taky se mění tetragonální martenzit na kubický, jelikož popouštění je již difúzní přeměna s výdrží (3h) a uhlík který byl při kalení uvězněn v tetragonálním martenzitu má nyní možnost difundovat pryč a tetragonální martenzit se mění na kubický, čímž sice klesají pevnostní charakteristiky které zde byly vlivem intersticiálního vytvrzení přesyceného uhlíku, ale na druhou stranu vzniká z tetr. martenzitu i méně stabilní epsilon karbid (nemá celočíselnou stechiometrii) který vytvrzuje po hranicích zrn a celková tvrdost tak klesá jen mírně. Účelem je zvýšení houževnatosti, k čemuž dochází přeměnou tetr. na kubický martenzit a při teplotě popouštění nad 200°C i přeměnou Az na bainit.
    Zušlechtění je u kalených ocelí potřebná jako jako sůl, bez ní by byly velmi náchylné na vznik trhlin apod. vlivem vnitřích napětí po kalení.

    ERIDANI: No právě v úterý jsem tam skončil, to by mělo vysvětlovat tu dlouhou absenci zde :))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    No co sem hledala ohledne ty J.normy tak je to fakt norna :-)
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: Ty poslóchej:) Už jsi Ing., nebo Bc.? Nebo jak to je? Seš asi na materiálovém, že?
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    PALACH: Austenitizace není kalení, to jí to pěkně moltáš! Žíhání je to.
    S tou teplotou 20°C také nic není psané, to bych raději do toho nemotala. Je to prostě ochlazeno na teplotu 200°C a nic víc. S tím olejem, že nevíří, to jó, to bych věřila, to se mi zdá být dobrým vysvětlením:)
    Jinak to ochlazení na pokojovou teplotu a následovné ohřívání na vyšší teploty(200°C) má co dělt s jinou výslednou strukturou. Není to v textu = nedělá se ve skutečnosti.

    Jo, myslela jsem modifikaci grafitu hořčíkem, jen jsem to blbě napsala:)) Už ze všeho začínám magořit. Pondělí za dveřmi a já se začánám víc a víc bát.

    Co se týká normy, mrkni se na tento článek - http://www.starahut.com/AT/at16/03%20K%20novým%20nálezům%20na%20Horské%20Kvildě.pdf
    V odstavci "Metodika rozborů" je takový malý důkaz o tom, že takto pojmenovaná norma existuje.
    PALACH
    PALACH --- ---
    SHEALA: každý přece dělá něco ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PALACH: nic se nedeje :-) kazdopadne, mam teorii ze na nyxu je fakt vsechno, ale ze tu budu i odbornici na slevarenstvi bych necekala :D
    PALACH
    PALACH --- ---
    SHEALA: nevím jak moc norma, těžko říct, nejspíš nějaká firemní záležitost.. s maximální velikostí zrna 8 dle standardů lomových vzorků asociace Jernkontoret (=Asociace švédských výrobců oceli). O normě může jít pro tu firmu jako samotnou, ale jako EN (nadnárodní), ČSN (česká), ISO (nadnárodní), DIN (německá) to nemusí být.
    ERIDANI: myslíš asi modifikaci grafitu Hořčíkem ;))
    SHEALA: reakce na zpevnění ( - tohle překládat je utrpění, jelikož česky to zní docela divně :) : doslovný překlad je hodně krkolomný, napsal bych to cca takto (to co je v závorkách samozřejmě ne ;) :
    Testovní vzorek válcového tvaru dlouhý 250mm o průměru 30mm podstoupil tepelné zpracování zušlechtěním (zušlechtění=kalení+popouštění, a pod to jen dvě odrážky pro kalení a pro popouštění). Kalení: 30min výdrž při teplotě austenitizace 830°C, ochlazení do ustáleného olejové lázně (non acelerated bude nejspíš, že je ten olej ustálený, tedy se nemíchá apod. aby odvod tepla nebyl moc rychlý - to by se mohlo zrovna kalit do vody. Jo a ochlazuje se na až na teplotu toho oleje = 20°C , těch 200°C patří další části tepelného zpracování=popouštění).
    Nízkoteplotní popouštění po dobu 3 hodin na teplotě 200°C.

    Sry že jsem nepsal dřív, ale slavil jsem :))) Kdyby něco, tak piš.
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    Zkus něco najít tu - http://ime.fme.vutbr.cz/vyukals.html

    Řeknu ti že nevím, ale furt si myslím, že to má co dělat s tím popouštěním. Prostě se to má dělat pomalu. To by chtělo někoho, kdo se v tom kalení vyzná. Ani v naší drahocené učebnici metalurgie oceli to není popsané, jaké oleje se používají.

    Jo a možníá si projdi toto. Tam by mohlo něco být - http://scholar.google.cz/scholar?q=popou%C5%A1t%C4%9Bc%C3%AD+olej&hl=cs&btnG=Hledat
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jo jeste co je ten non accelerated oil, resp jak se to preklada ? :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    :DDD
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: Pokud to překládáš takto, tak se s ní bucni ty:))))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Oki kdyz mi to nevezmou, pak te prastim pomalu popoustenou a na mekko kalenou tyci, jo ? :-)))
    ERIDANI
    ERIDANI --- ---
    SHEALA: Tak pak poreferuj, jak moc blbě radíme:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    vsechno mozny, navody ke grilu, stavebni pricky, dokundamentaci k informacnim systemum ... vsechno krome smluv. Na to je potreba soudni razitko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam