• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JEZINKABusking ::::::: Pouliční hraní
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    REPLIKANT: to je moc hezký, že na nás apeluješ, kdybys buskerville v posledních třech letech sledoval, tak bys věděl, že takhle volná pravidla jsme nikdy neprosazovali a říkali jsme to komu jsme mohli. sepisovali jsme docela podrobné studie toho, jak by to mohlo v praze vypadat, základní model byla například regulace v německém mnichově. od radních tohle bylo usnadnění si práce.
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    YBUKO: V tom případě třetí pražská defefestrace za zvuků tlampačů!
    REPLIKANT
    REPLIKANT --- ---
    VITEX: To je tak, když se neudělají pořádná pravidla, ze strany propagátorů hraní na ulici, razí se slepá cesta, povolit povolit povolit, tak to může taky dopadnout tak, že odpůrci mají teď nahráno do karet, zcela právem, protože pro tu část spoluobčanů, kteří NIKDY nezažili volnou tvorbu na ulicích, je tahle sezóna doslova peklem, odezdi ke zdi. Apeluji na Baskerville ať připravý střízlivou "novelu", kde bude dostatečně podchycena pravidla a práva jak účinkujících, tak i nechtěných posluchačů z řad rezidentů v centru města (její obsah nečht rezonuje tady, na plénu diskuzním). Chápu že to není nic jednoduchého, ale asi to bude jediná možná cesta, pokud se tu zase nebudeme chtít rozčilovat, jak to magistrát všechno pohřbil a zakázal. Ono se není čemu divit, zastupitelé už z principu věci nejsou pouličními umělci, a pokud se nenajde někdo osvícený z jejich řad (což pochybuji), tak platí zlaté pravidlo, co si uvaříme, to si také sníme. Toť jenom úvaha, děkuji za pozornost a případnou konstruktivní debatu.

    (autor není aktivní busket, jenom příležitostný bubeník a perkusista v rámci svého volného času, pouze reflektující aktuální situaci na základě každodeního života v centru Prahy) :)
    VITEX
    VITEX --- ---
    Starosta Prahy 1: Pouličním umělcům jsme neměli ustupovat | Týden.cz
    http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/hudba/starosta-prahy-1-poulicnim-umelcum-jsme-nemeli-ustupovat_247242.html
    MILLY
    MILLY --- ---
    OMIKRONN: Jo, tenhle čtvrtek. .-)
    HAGGISH
    HAGGISH --- ---
    JEZINKA: děláme s Elí bubliny, přece! Škoda, že jste za náma nezvládli s Vojtou dojet:)
    OMIKRONN
    OMIKRONN --- ---
    MILLY: Jen bych si dovolil dodat, že se to má konat 6. září (neklame-li mě strýček gůgl)...:)
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    HAGGISH: ségra ty jsi začínající busker? jak to ? a na co hraješ nebo co budeš dělat?
    HAGGISH
    HAGGISH --- ---
    suproš.. tady je jeden link:
    HandPan.org • View topic - Where can I busk???
    http://www.handpan.org/forum/viewtopic.php?f=11&t=6346
    MILLY
    MILLY --- ---
    "Umění na ulici: busking"

    "Busking je umělecké pouliční vystoupení. Je to klasické „hraní do klobouku“, ale busker může stejně tak číst básně, dělat pantomimu, malovat nebo předvádět artistické vystoupení.
    Pouliční umění může města oživovat, dodávat jim atmosféru a zpříjemňovat pobyt v ulicích, stejně tak ale může být otravné, nevkusné a kýčovité.
    Zkusme se dobrat toho, co busking městům přináší, zda je žádoucí, a pokud ano, tak v jaké podobě.
    Hosté: Dalibor Zíta (Buskerville), Vítek Eliáš a zástupci hudební skupiny HFD."

    Dům čtení
    Ruská 192, Praha 10, od 18:00, vstup zdarma

    HAGGISH
    HAGGISH --- ---
    super by bylo, kdyby na busking.cz byla i diskuze buskování ve světě, kde by se aktualizovala pravidla o buskingu v jiných městech v Evropě. Nebo aspoň pár linků na jiné buskerské servery, které pragmaticky vysvětlují, jak to ve světě chodí! Jako začínající busker mám trochu problém se v tom vyznat (a google nepomohl:), ale ráda se přidám se svými zkušenostmi, pokud vytrvám..
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    TAP: jo, to jsme všichni zvědaví. a jak píše Tuleň - zkušenosti prosím házej na busking.cz
    TULEN
    TULEN --- ---
    TAP
    TAP --- ---
    včera supr busking na Celetný v Praze. po cca 10 minutách hraní přišli dva spektakulární typy z krámu s "My sister was in Prague and only thing she brought me is this lousy t-shirt" a snažili se nás přesvědčit, že jim berem kšeft, když lidi radši poslouchaj nás, místo toho, aby jim přišli do krámu. dohodli jsme se na kompromisu, dohrát set a přesunout se, ale gang bábuškoshopů se spiknul a všichni ohulili rádia do ulice tak, že nemělo cenu hrát, když jsme se neslyšeli navzájem. podobná epizoda o pár kroků dál, pani na nás vylítla z baráku, ještě než jsme začli hrát, že je tam obytná zóna a že se teda nechce hádat, ale že jim to vadí a proto to nemáme ani zkoušet a pochodili jsme až u Černé matky, kde jsme se pro sichr zeptali kubistický kavárny a hráli tak, že nám přinesli tác piv :)
    jsem zvědav, jestli magistrát ustojí nářky a obálky "pražanů" a busking zůstane i příští jaro povolen...
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ALUCARD153: me známí z francie dokonce doporučovali chodit za majitelema nebo obsluhou se zeptat, jestli tam můžem zahrát, prej mám vždycky říct, že hraju jazz, ať hraju cokoliv :) a pak začít, dát čtyři věci obejít pak s kloboukem všechny hosty a jít dál, ještě jsem tenhle postup nezkoušel, ale prý to funguje.
    TULEN
    TULEN --- ---
    ALUCARD153: me vyhnal majitel jednou, ale ten ocividne vstaval levou nohou ten den:]
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    TULEN: Já sem se celkem divil, oni nám dost často házeli právě i majitelé. A ani jednou nám to nezakázali, ale je pravda , že jsme se většinou ani neptali, ale na druhou stranu dokonce kvůli nám někteří vypnuli muziku co jim tam hrála. Celkově byly tak překvapivě přátelští.
    TULEN
    TULEN --- ---
    ALUCARD153: vystupovani u zahradek hospod a kavaren je podle je jeden z nejosvedcenejesich zpusobu, ktery funguje vsude. tim nejde moc zkazit.

    jediny obcas te vyhazujou majitele tech hospod protoze pripadne drobne ktery hodi tobe do klobouku mohli oni dostat jako dysko:]
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    Ty semafory jsou výdělečnější? Má to někdo ozkoušené? Je pravda, že je to poměrně krátké, takže se těch vystoupení dá udělat hafo, ale zas mě ti řidiči nepřipadli moc nadšení a to sem vyděl brutál mastiče tam vystupovat. My jsme s drahou na francouzské riviéře zavedli restaurační systém. Obvykle jsme si vybrali nějakou plnou zahrádku, tam dali 10 minut vystoupení a šlapalo to velmi dobře. Možná to bylo i tím, že tam všude bylo obrovské množství muzikantů a skoro žádní žongléři, tak jsme byly nevšední a navíc jsem tam byl s krásnou ženou, která mluví řečí jejich kmene, což je obrovský plus. Ale to byl jih Francie a turistické destinace.
    Už jsem přemýšlel, jak tento systém upravit na naše podmínky, ale na nic kloudného jsem nedošel. Se to možná časem vystříbří.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam