CHIMAIRA606: Český skupiny nic moc, až na církev satanovu, která my přijde spíše k smíchu. Jinak Blasfemion a my. Na tak malou zemičku to je ale docela dost.
Já myslím že idea Simonovy bandy spočívala v Dagonovi a posléze faktu že Sumer byl v té době "první" civilizací a tak je dobrý nápad situovat Necronomicon tam. Vono je u N docela fuk co použiješ pokud to integruješ smysluplně tak můžeš použít prakticky cokoliv. Hlavní dík za to má fakt že HP redefinoval moderní horror / fantasy a tak od něj všichni chtě nechtě berou.
GAF: Jo taky považuju TiAmat tj matku života/ žebra za pozitivní entitu. Zabili jí manžela tak se nasrala. Ač mám EnKiho rád tady se projevil jako pěkná kurva. Obecně se mezi sumerology předpokládá že onen pokořitel maminky TiAmat není Marduk ale právě EnKi což by mi sedělo víc než nějakej ušmudlanej Marduk, bůh který byl propasován až na vrchol díky mocenskému vzestupu Babylonu.
Ona je Mezopotámie vážně zajímavá už jen jakožto srdce naší kultury. Bible je defakto překopírovaná mytologie Mezopotámie, ale tvrdit že byla první velkou kulturou je nesmysl už jen kvůli Yonaguni / Rlyehu.
Ještě k té integraci Atlantidy zrovna tohle propracovává do detailu právě Berti, aspoň tak se mi to jeví z jeho anglofrancohaitštinykterávůbecnejdepřeložit.
KlarashTona přímo nepřekládám, překládáme Ubbo Sathla a asi se pustím do překladu Seven Gases, pokud nebude zbytí. Na HPL už si znova netroufám to je nad má chapadla.
a ještě k těm knihám. Ono zrovna tyto kousky na netu najít nelze, a že jsem to zkoušel sakra pečlivě. Na google books něco je ale i tak to je jen zlomek. Kde koho napadne naskenovat RPG od CHaosium ale z jejich nonfictional je k sehnání jen Babies First Mythos. tady warezscéna těžce selhala