• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    diskuse pro lékaře stávající i budoucí, o jejich uplatnění apod. Zkušenosti s jednotlivými pracovišti, šéfy, vzděláváním a vůbec samé slasti oboru.
    rozbalit záhlaví
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: klinika vs. oblastní nemocnice, co je lepší?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: klinika je prece zaklad mediny! nebo jsem zase desne naivni? :o))
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MODE3: ja na PhD sel hlavne proto, ze chci kombinovat vedu s praxi. Je to tezke, ale ne nerealne. Prijimacky na PhD problematicke nejsou.
    Atestace se muze posunout dale a vetsinou se tak deje ale mam i kolegy co zvladli udelat PhD a atestuji v nejrychlejsim "terminu". Splneni PhD zalezi hodne na tom v jake oborove rade (predmetu) PhD clovek je, jsou v tom velike rozdily. A s uvazkem jsem mel stesti, ale neni to pravidlo a uvazky 0,1 jsou caste - minimalne prvni rok. Po prvnim roce se vetsinou vyhrabou dalsi kousky uvazku ci granty a se sluzbami se to nejak poslepuje na nejake penize k ziti.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: máš pravdu u mých spolužáků zvítězil fakt, že jako PhD. zůstanou na klinice. Přitom si myslím není o co stát, dělají podřadnou práci a k ničemu se nedostanou.
    MODE3
    MODE3 --- ---
    OSCURO:
    a jak to tedy s phd. na uk vypada? :)
    je to porad na ty 0,1 uvazky? a jak je to vlastne s atetaci? neposouva se to kvuli tomu nahodou? a jak jsou tam vlastne narocne zkousky? :-)

mozna se pletu, ale myslim, ze docela dost lidi jde na to phd ne proto, aby delali vedu, ale proto, aby delali medicinu v praze/brne/jinde ve velkym meste...
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: já jsem se nějak rozhodla už dávno, a další praxe jen potvrzují mé rozhodnutí, že není špatné, takže mě už zviklá asi máloco..snad:-))
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: Sefovani mam dokonce troji :-) Jsem PhD na UK, v ramci toho nyni na stazi v Nemecku. A jelikoz jsem v Nemecku zapusobil poslali me sem dodelat jeden projekt a neco se od Francouzu naucit.
    Tudiz mam nyni troji rizeni a je to leckdy na hlavu
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TARI: jojo znam, tudle jsem se takhle bala, ze budu 'muset' bejt dermato a ted nedavno zas cardiologue, pac proste vyborny staze, na koznim jsme meli fakt prima sevku, proste jak by si clovek pral pozdejc bejt a fungovat ale nakonec mne nezvrtla :o) chci byt porad rodinny lekar :)
    Vyslapanejma cestama se jde lepe, ale zas ja jsem dost tvrdohlava :))

OSCURO: ceci explique ce-là :) takze to mas pres nejake dvoji sefovani?? Nebo sefova uci na UK a jeste tady?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    GRETKA: Nejvice prace ted delam v laborce v Cordeliers v INSERMu. V Neckeru jsem se byl podivat, byl tam nejaky seminar a abych toho tu poznal dost tak sefova sidli v HEGP, kam jsem se uz take byl podivat.

MODE3: sice v ramci sveho PhD jezdim kde se da abych nabral zkusenosti v mistech kde opravdu neco delaji a slusne publikuji, ale oficialne delam PhD v cesku na UK
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: měli jsme jeden seminář, který se zabýval tím, co dělat po škole..no a přednášející si pro zpestření pozval člověk, co dělá ve Švédsku doktora asi tři roky..vesměs dost pozitivní
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    MODE3: jo a ne :) Sama jsem na male fakulte, kde je nas par (+/- 120 na rocnik), takze se vsici spise dobre zname, a az na vyjimky se k sobe lidi chovaji fakt hezky a dost si pomahaji, zase nemame jako fakulta zadne valne vysledky pri tech statnicich :)) respektive par lidi se vyloupne hodne vysoko, ale valna vetsina jich zustane vzadu... oni ani profesori nejsou zadni inkvizitori, zase az na vyjimky, spis se pestuje ta lidska stranka veci, proste trochu dost netradicni fakulta v pristehovatelske ctvrti, mne se tu rozhodne moc libi, dobre zapadam :o)
    A jak to rikali v tom dokumentu, o tom zahranici, ze seniori se snazi o to aby mladi lekari uspeli, tak to presne z te me skoly cisi, ze si preji aby jsme byli dobri doktori, rozumej naslouchali pacientum a praktikovali co nejvice kliniku, a az pote je vysledek pri statnicich...
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: měla jsem špatné zkušenosti se šéfem, ale přestěhovala jsem se a pokračuju dál jako neurolog.
    baví mě, protože diagnostika je občas jako detektivka, uplatním se jako psycholog a nedělám moc nepříjemných výkonů jako třeba na interně nebo chirurgii.
    Jestli chceš můžem probrat nějaká neurologická místa, od spolužáků mám různé informace. Já jsem po škole začínala netradičně v ambulanci.
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GRETKA:
    tak ten vas system je docela "hustota" :) vim ze tak podobne je to v USA.
    to musi byt mezi studenty i docela rivalita, ne?

jake mate zkusenosti vubec s hledanim mist v cesku? a je tady nekdo na PhD, myslim v cesku :)?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    OSCURO: kde? :) Necker?

GATTA_NERA: jinak co se tyce prace pro farmaceuticke firmy, tak samo zkusenost nemam, ale dost nam tu povidaji co s nasim diplomem muzem delat za ruznou praci a o zamestnani u farmaceuticky firmy se mluvi takhle:
    - zacina se od piky (chce to umet mluvit anglicky, a vzdelat se hodne ve statistikach)
    - da se postoupit hoodne vysoko, az na reditele tudiz platove podminky okej
    - velke minus je kdyz te vyhodi, jakoze jim to celkem nedela problem a pote naskocit opet do klinickeho zivota neni az tak snadne, ale ani nemozne.
    No ale to nejspis vsechno vis :o)

TARI: tak to vubec neznam :))
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    ja o tom prave taky docela uvazuju...
    a co ze chces jit od toho?
    TARI
    TARI --- ---
    GRETKA: velmi je v kurzu Švédsko..
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MODE3: neurologie mě baví, vlastně jsem ji chtěla dělat už na gymplu :)
    MODE3
    MODE3 --- ---
    GATTA_NERA:
    a jaka je neurologie? bavi(la) / nebavi(la)?
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    Dekuji Gatta_Nera za reklamu na tohle forum v Medicine, diky niz jsem ho objevil.

Touhle dobou jsem tri mesice v Parizi na stazi kvuli PhD a pote nastupuji na detskou kliniku do Heidelbergu jako sekundar, takze pote muzu sdelit co to obnasi tam pracovat.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    GATTA_NERA: ono to zas az tak zle neni, vse je relativni; daji se najit ruzne taktiky jak z toho vyjit "neporazen(a)"
    - hodne srotit, dopadnout dobre, moct si opravdu vybrat coz je cca do 1 500 (az do 2 500 podle specializace) z tech cca 7 000 lidi co ty statnice pisou.
    - na tri az pet let odjet daleko od rodiny, kvuli atestaci a pak se vratit; s tim, ze todle neni uplne jasny jak dopadne, taky jsem si myslela, ze se po studiich vratim do Cech, ted uz to vidim dost jinak... :oD
    - nebo slevit na specializaci..... coz je asi nejhorsi reseni.
    Jenze si to chce uvedomit, ze velka cast mediku vlastne nevi co chce delat... s tim, ze clovek ma pravo zmenit obor, ale jen na ten co jeste byl ve vyberu, kdyz si on vybiral, tudiz se vracime k bodu jedna, chce to proste srotit :O)

Jak jsem se dostala do fr :))) za prve jsem sem strasne chtela!!! nasla si fakultu a pak uz se to nejak zaridilo ;) Potkala sveho mileho a prestehovala se k nemu :)
    A taky to chce vedet, ze ve Francii, kdyz se clovek v maturitni rocniku prihlasi na fakultu (ne na vysokou skolu, tady je to desny rozdil) tak ho museji vzit! Maturita = vstupenka na fakultu. Ne jako v CR kde jsou prijimacky. Tady jsou prijimacky jen na vysoke skoly, a lidi se na ne 2-3 roky pripravuji...
    Medina se studuje na fakultach, tudiz se to chce zapsat v maturitnim rocniku jako v CR a pote projit sitem prvaku, to je prvni srovnani do rady a berou cca 6-10% lidi, s tim, ze clovek ma pravo jednou opakovat tendle prvni rocnik.
    Tudiz zapsat se na fakultu nebyl problem, ale prvak jsem dala az po druhe.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    GRETKA: systém udělování míst ve Francii ti vůbec nezávidím. Něco podobného mají vojenští lékaři u v ČR, spousta z nich dostane umístěnku do místa nebo oboru, který nechtěli.
    A jak jsi se dostala do FR?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam