• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    MARCENZO
    MARCENZO --- ---
    MISON: a vybranou?
    TARI
    TARI --- ---
    CORNELA: no, gynekologie se od chirurgie oddělila až ve 20. století
    MISON
    MISON --- ---
    MARCENZO: jeste zadnou ;)
    MARCENZO
    MARCENZO --- ---
    a jakou mate specializaci vy?
    MISON
    MISON --- ---
    OSCURO: no na kardiochirurgii plati obzvlast ;) kdyz nastoupis po skole na kardiochire v IKEMu bude ti to trvat 10 let minimalne
    OSCURO
    OSCURO --- ---
    MISON: Myslim ze ta posledni veta plati na veskerou medicinu, ne jen chirurgii :-)
    MISON
    MISON --- ---
    MARCENZO: tak realny je vsechno, ale co bys s tou atestaci z interny i z chirurgie delal ? Jestli te laka kardiochira, tak do toho jdi. Imho otazka nezni jestli to ma budoucnost. Podle me je bez debaty, ze jeste min. 50 let se bypassy a vymeny chlopni delat budou i touhle klasickou cestou. + je tady operace nadoru, plastika tech chlopni, cevni chirurgie karotid, aorty, disekci a aneurysmat. Jasne, ze se cela rada tech veci dela i cestou invazivni kardiologie, ale ne vzdycky se to tak udelat da. Pokud pujdes delat dokonce detskou kardiochiru, tak tam jeste mnohem dyl (imho) nehrozi, ze by se operace vrozenejch vad zacali delat jinou nez klasickou chir. cestou. Otazka spis zni, jestli na to mas trpelivost. Budes atestovat 7-10 let a nez se k necemu poradnymu dostanes, tak dusevne vykrvacis ;)
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    INFLIXIMAB: U nas mame hrudni chirurgii, akurat se dam delaji i brisni operace
    MARCENZO
    MARCENZO --- ---
    a je vubec realny mit atestaci z interny i z chirurgie?
    MISON
    MISON --- ---
    Jestli te laka kardiochirurgie, jdi do toho a jdi delat detskou kardiochiru.
    MISON
    MISON --- ---
    Nemyslim si, ze nebudou bypassy potreba ;) vseobecna chirurgie aka brisni toho ma imho porad dost :)
    MARCENZO
    MARCENZO --- ---
    nejde o to, ze by delali srdecni bypassy internisti, ale ze idealne uz zadny bypassy nebudou potreba. je mi jasny, ze to tak ruzovy nebude, ale speje to k tomu.. s tim prednostou jsem to napsal blbe, rikal neco ve smyslu, ze obecna chirurgie uz dneska neni co bejvala. tim jak se oddelily subspecializace jako urologie, neuro, gynekologie, kardio, plicni, ortopedie, traumacka a podobne, tak z obecny toho moc nezbylo.
    MISON
    MISON --- ---
    MARCENZO: prednosta brisni chirurgie si stezuje na co ? co mu podle nej vzaly specializovany obory ? to mu jako vadi, ze se endoskopicky zavadej stenty do zlucovodu, vyndavaj sutry, berou polypy a ze se da stejnou metodou i stavet krvaceni ? ;)
    MISON
    MISON --- ---
    MARCENZO: nebal bych se, ze zacnou kardiologove delat v nejblizsich 100 letech srdecni bypassy .. denni chleba kardiochirurgu nejsou jenom vymeny mitralnich chlopni
    MARCENZO
    MARCENZO --- ---
    Rikaj to od ty doby co zaznamenala invazivni kardiologie takovej pokrok. Je mi jasny, ze ten obor neskonci nasledujici roky, spis jestli uz neni moc oklestenej. Nas prednosta brisni chirurgie si na neco takovyho stezuje. Rikal, ze obecny chirurgii vzaly ultraspecializovany kliniky tolik prace, ze na ne zbylo jen to "nejhorsi".. Muj ideal by prave bylo kardiochirurgie + invazivni kardio, jenze pokud to spravne chapu, tak bych musel mit atestaci i z interny..
    INFLIXIMAB
    INFLIXIMAB --- ---
    MARCENZO: Otázkou je, co si představuješ pod pojmem budoucnost...v patanat se asi jen tak hnedle převratný objev neudělá, přesto patologové práci furt mít budou... myslím, že kardiochira má ještě hodně před sebou, jak ve vývoji a zdokonalování nových (endovaskulárních) metod,tak v kvantitě práce.
    To mě vede k otázce: máte ve špitálech Spec. Hrudní chíru? Plíce, mediastinum bez kardio zákroků?
    QUIXDE
    QUIXDE --- ---
    MARCENZO: Zrovna ve stredu jsem byla na krasny besede o kardiologii jako takove, vcetne kardiochirurgie, a ackoliv me tento obor nikdy nelakal, myslim si, ze ma co nabidnout i nadale, protoze preci jen, KVS choroby a jine KVS patologie byly, jsou a budou, a porad se budou vymyslet nove a nove postupy jak zlepsit lidem zivot.
    MISON
    MISON --- ---
    MARCENZO: proc myslis, ze by nemel budoucnost ? resp. proc to lidi rikaj ?
    MARCENZO
    MARCENZO --- ---
    zdravím! Zajímalo by mě, jak vidíte budoucnost kardiochirurgie. Jsem ve čtvrťáku a dost mě to láká, ale naopak slýchám, že ten obor už nemá moc budoucnost. Máte nějaký zkušenosti?
    STARAKRYSA
    STARAKRYSA --- ---
    OTOME: hele vysla nova vyhlaska ohledne vzdelavani lekaru, bude myslim platit nekdy tusim od konce tohodle mesice..jinak co se tyce praktiku pro decka, je to problem, je jich kurevskej nedostatek ale mista pro absolventy prakticky nejsou. jinak se doporucuje spis zacit na pediatrii (ne praktickym pro decka) a pak si udelat nastavbu...je to delsi ale treba pak z praktickyho deckyho se nedaj delat moc nastavby na jiny obory, kdezto z klasicky pediatrie jo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam