FLAVIGNY: Moc díky za informaci. Jestli to chápu, registrovaný (ten tonometr) musí být při uvedení na trh výrobcem (jako nový artikl na trhu, ne každé konkrétní zařízení podle výrobního čísla).
Je ale někde (např. v zákoně, závazné vyhlášce, atp...) uvedeno např.: Tonometr v ordinaci praktického lékaře, obsluha je povinna provozovat kontrolu funkčnosti zařízení a jeho částí na denní bázi (dle návodu k údržbě). Periodická kontrola funkčnosti, servis, seřízení u výrobce zařízení každých 12 měsíců. Kalibrace přístroje předpisu č.XXX u akreditované firmy nutná každých 6 měsíců (po kalibraci musí být přístroj označen kalibrační známkou). Výměna manžety každých 24 měsíců... Jsou lékaři něčím takovým zatíženi? Ve fabrice to bylo i na mikrovlnné trouby...
Když v továrně nebudu mít zkalibrované měřidlo, můžu vyrobit maximálně zmetek a dostanu pokutu od vedoucího. Řezník pokud nemá na váze cejch dostane maximálně při kontrole flastr od ČOIky. Když nemám platnou revizi na hasičáku, dostanu při kontrole flastr od hasičů... Jako živnostník s výrobní firmou vím, jaká je to všechno buzerace, ale nemít jediný z těch papírů o kontrolách a revizích úplně všeho a přijít nějaký průser tak jdu sedět... Fakt nejsem rýpal, ale jde o život a zdraví...
Má například obvoďák, nebo gyndař z malého města (ne velké nemocnice, kde se to asi řeší centrálně přes nějaké metrologické oddělení) povinnost pravidelných kontrol vybavení, má povinnost posílat přístroje na kalibraci? Kdo kontroluje dodržování tohoto nařízení? Mám jako pacient možnost se nějak bránit? Můžu požádat o doložení kalibrace? Mohu pro ověření výsledků někde zapůjčit cejchovaný přístroj s platnou revizí? Mohu vyžádat pro kontrolu ambulantní měření?
Já jsem relativně zdravý člověk, ale neumím si představit ten šílený průser, kdyby u pacientky v rizikovém těhotenství vlivem nesprávné diagnózy (kvůli vadnému přístroji, což nemusí být jen tonometr ale i další diagnostické přístroje) došlo ke zbytečnému užívání léků, na základě čehož by třeba potratila...