• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    FLAVIGNY: moc děkuji :)
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    ANICASE: Já myslím že to bude “kvalitou” těch škol. V SR jsem studovala medicínu a měli jsme stejně teorie než v ČR, takže tím to nebude.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANICASE: asi to už není na tenhle formát diskuze, ale CBM fakt není o tom začít praxí a učit se za pochodu teorii. Důležité je samozřejmě zaměření se na kompetence (čili nejen znalosti, ale i dovednosti a postoje), které jsou pro daný obor klíčové. Ovšem cesty k jejich získání mohou být různé - ať už tou praxí jako takovou nebo nějakými více "školními" metodami - třeba simulace, nácvik situací (vedení rozhovorů nebo co já vím, co potřebujete).
    Docela zajímavý může být pohled na profil absolventa konkrétního oboru (měl by být součástí např. akreditace) a potom porovnání, kde se studenti ty dané kompetence (protože o nich v tom profilu je řeč) mají v průběhu studia naučit.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANICASE: předesílám, že mnoho nevím o studiu medicíny, ale CBM jsem se zabývala v oblasti sociální práce. Svým způsobem ty obory ovšem mají dost styčných bodů.
    Mé chápání je takové, že CBM se nejdřív začal praktikovat v postgraduálním vzdělávání a zavádění absolventů do praxe. Tam je asi zjevnější, že se hodí soustředit se na definování výstupních kompetencí a nikoliv na bazírování na "nalití" nějakého obsahu do hlav vzdělávaných. Samozřejmě nejde jen definovat kýžené kompetence a nechat studenty, ať k nim nějak dojdou sami (např. pokusy na pacientech). Ta cesta musí být také nějak regulovaná, a součástí by měl být také nějaký efektivní systém provázení tím studiem či mentoringu, jakkoli se tomu řekne. Právě proto, aby se maximalizovala efektivita průchodu studiem, tj. k dosažení kýžených kompetencí, a přitom se minimalizovala rizika (např. škody na pacientech).
    No a postupně se došlo k tomu, že je možné toto celé spustit i na úroveň pregraduálního vzdělávání. Ale jak říkám, nejsem si jistá, jak moc masivně rozšířené to na západě je.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANICASE: klíčem je možná CBME (Competency Based Medical Education). Nevím, nakolik je to v reálu rozšířené, ale buzzword to určitě je. Stručný popis třeba zde: http://imj.ie/competency-based-medical-education/
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    DIABOLUS: nejsem odbornik na viry, ale dle teto dost obsahle kvalitni review se zda, ze norovirus bez problemu preziva ve vhodnem prostredi neomezene dlouho...
    https://cmr.asm.org/content/28/1/134
    (hledej slovo "environment").
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se tu nenajde někdo přes viry. Jde mi konkrétně o norovirus jak dlouho přežije venku. Nikde tuto informaci nemůžu najít i když už jsem narazila i na příručku praktické epidemiologie.

Děkuji za odpověď.
    EDUN
    EDUN --- ---
    KAISERIN: dám vědět zitra ráno....zavolám sestricce jak pochodila na burze a pak Tvé napady:). Díky za ne.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    EDUN: Tak asi nejlepsi bude kontaktovat konkretni pojistovnu nebo SUKL? Aby ti rekli, jak mate co nejefektivneji postupovat :)
    EDUN
    EDUN --- ---
    KAISERIN: měsíc snad dame v rámci půjčení z oddělení...doufám...bupropion neni úplně časte antidepresivum...A zrovna tohle neni případ, kde bych chtěla zaměňovat...A vidět se v 18. v Po v práci:)
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    EDUN: Jediny problem byl, ze se na to cekalo treba mesic (zalezelo na leku a na pojistovne) a parkrat se nam stalo, ze nam to neschvalili, treba kdyz tam prisel novy revizak, ktery tu indikaci neznal.
    EDUN
    EDUN --- ---
    KAISERIN:
    Ahoj.
    Pomohla. Nedochází mi stále, že mám back up...To půjde. :)
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    EDUN: ja nejsem psychiatr, ale resili jsme napr. propranolol pro deti nebo Valcyte sirup, ktery taky v CR nebyl dostupny. Jedina moznost byla pres pojistovnu. Myslim, ze lekarna to objednala ze zahranici a pojistovna to musela schvalit. Uprimne postup uplne nevim, protoze mame na to pani na klinice, ktery jsme jen odevzdali papiry. Takze jsem ti asi moc nepomohla :D
    EDUN
    EDUN --- ---
    MOODYCAT: jakože jsem psychiatr. A nedávno kvůli malému odbytu omezili produkci. A tím padem do naseho malého rybnicku nedovazeji.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    EDUN: Jakoze neni dostupny na predpis nebo jak to myslis?
    EDUN
    EDUN --- ---
    Ahoj,
    prosím asi spis nekdo z psychiatru - nějaký tip, kde a jak sehnat v tuhle chvili bupropion?...
    Ted mi sestra ( protože jsem na paragrafu , jinak bych hledala sama ) prozkoumáva nasi PN jestli se nenajde prebytecny, ale pokud se nenajde..
    Dekuji předem
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    MOODYCAT: Nevím jak u interny, ale neměl by se pak o ten půlrok zkrátit vlastní specializovaný výcvik? aspoň u AIM to tak má být.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Prave jsem tak zbezne koukala na novy vzdelavaci programy 2018 a to si delaji prdel? Interni kmen trvajici 30 mesicu? A asi tisic jinejch veci?
    Jsem docela stastna, ze jedu podle roku 2015...
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    381007: a samozrejme ze i mikrovlnky a vlastne cokoli vlastniho si chces zapojit na pracovisti (v nemocnici) do site, by melo byt kontrolovano. v tomhle se fabrika od nemocnice, ordinace podle me nelisi.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    381007: z vlastni praxe vidam napriklad na tech tonometrech vzdy nejakou "ofiko" nalepku potvrzujici kalibraci s datum dalsi kontroly - analogicky jakymkoli jinym meridlum pouzivanym mimo medicinu. ze zakona musi ten servis provadet jak nemocnice tak i praktik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam