• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAlékaři, medici a jiná havěť
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANICASE: předesílám, že mnoho nevím o studiu medicíny, ale CBM jsem se zabývala v oblasti sociální práce. Svým způsobem ty obory ovšem mají dost styčných bodů.
    Mé chápání je takové, že CBM se nejdřív začal praktikovat v postgraduálním vzdělávání a zavádění absolventů do praxe. Tam je asi zjevnější, že se hodí soustředit se na definování výstupních kompetencí a nikoliv na bazírování na "nalití" nějakého obsahu do hlav vzdělávaných. Samozřejmě nejde jen definovat kýžené kompetence a nechat studenty, ať k nim nějak dojdou sami (např. pokusy na pacientech). Ta cesta musí být také nějak regulovaná, a součástí by měl být také nějaký efektivní systém provázení tím studiem či mentoringu, jakkoli se tomu řekne. Právě proto, aby se maximalizovala efektivita průchodu studiem, tj. k dosažení kýžených kompetencí, a přitom se minimalizovala rizika (např. škody na pacientech).
    No a postupně se došlo k tomu, že je možné toto celé spustit i na úroveň pregraduálního vzdělávání. Ale jak říkám, nejsem si jistá, jak moc masivně rozšířené to na západě je.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ANICASE: klíčem je možná CBME (Competency Based Medical Education). Nevím, nakolik je to v reálu rozšířené, ale buzzword to určitě je. Stručný popis třeba zde: http://imj.ie/competency-based-medical-education/
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    DIABOLUS: nejsem odbornik na viry, ale dle teto dost obsahle kvalitni review se zda, ze norovirus bez problemu preziva ve vhodnem prostredi neomezene dlouho...
    https://cmr.asm.org/content/28/1/134
    (hledej slovo "environment").
    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se tu nenajde někdo přes viry. Jde mi konkrétně o norovirus jak dlouho přežije venku. Nikde tuto informaci nemůžu najít i když už jsem narazila i na příručku praktické epidemiologie.

Děkuji za odpověď.
    EDUN
    EDUN --- ---
    KAISERIN: dám vědět zitra ráno....zavolám sestricce jak pochodila na burze a pak Tvé napady:). Díky za ne.
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    EDUN: Tak asi nejlepsi bude kontaktovat konkretni pojistovnu nebo SUKL? Aby ti rekli, jak mate co nejefektivneji postupovat :)
    EDUN
    EDUN --- ---
    KAISERIN: měsíc snad dame v rámci půjčení z oddělení...doufám...bupropion neni úplně časte antidepresivum...A zrovna tohle neni případ, kde bych chtěla zaměňovat...A vidět se v 18. v Po v práci:)
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    EDUN: Jediny problem byl, ze se na to cekalo treba mesic (zalezelo na leku a na pojistovne) a parkrat se nam stalo, ze nam to neschvalili, treba kdyz tam prisel novy revizak, ktery tu indikaci neznal.
    EDUN
    EDUN --- ---
    KAISERIN:
    Ahoj.
    Pomohla. Nedochází mi stále, že mám back up...To půjde. :)
    KAISERIN
    KAISERIN --- ---
    EDUN: ja nejsem psychiatr, ale resili jsme napr. propranolol pro deti nebo Valcyte sirup, ktery taky v CR nebyl dostupny. Jedina moznost byla pres pojistovnu. Myslim, ze lekarna to objednala ze zahranici a pojistovna to musela schvalit. Uprimne postup uplne nevim, protoze mame na to pani na klinice, ktery jsme jen odevzdali papiry. Takze jsem ti asi moc nepomohla :D
    EDUN
    EDUN --- ---
    MOODYCAT: jakože jsem psychiatr. A nedávno kvůli malému odbytu omezili produkci. A tím padem do naseho malého rybnicku nedovazeji.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    EDUN: Jakoze neni dostupny na predpis nebo jak to myslis?
    EDUN
    EDUN --- ---
    Ahoj,
    prosím asi spis nekdo z psychiatru - nějaký tip, kde a jak sehnat v tuhle chvili bupropion?...
    Ted mi sestra ( protože jsem na paragrafu , jinak bych hledala sama ) prozkoumáva nasi PN jestli se nenajde prebytecny, ale pokud se nenajde..
    Dekuji předem
    CRUSHEER
    CRUSHEER --- ---
    MOODYCAT: Nevím jak u interny, ale neměl by se pak o ten půlrok zkrátit vlastní specializovaný výcvik? aspoň u AIM to tak má být.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Prave jsem tak zbezne koukala na novy vzdelavaci programy 2018 a to si delaji prdel? Interni kmen trvajici 30 mesicu? A asi tisic jinejch veci?
    Jsem docela stastna, ze jedu podle roku 2015...
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    381007: a samozrejme ze i mikrovlnky a vlastne cokoli vlastniho si chces zapojit na pracovisti (v nemocnici) do site, by melo byt kontrolovano. v tomhle se fabrika od nemocnice, ordinace podle me nelisi.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    381007: z vlastni praxe vidam napriklad na tech tonometrech vzdy nejakou "ofiko" nalepku potvrzujici kalibraci s datum dalsi kontroly - analogicky jakymkoli jinym meridlum pouzivanym mimo medicinu. ze zakona musi ten servis provadet jak nemocnice tak i praktik.
    FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    381007: podminky udrzby jsou v tomto zakone jmenovany
    Sbírka zákonů a Sbírka mezinárodních smluv - Ministerstvo vnitra České republiky
    https://aplikace.mvcr.cz/...onu/SearchResult.aspx?q=268/2014&typeLaw=zakon&what=Cislo_zakona_smlouvy
    viz tento printscreen (promin, nechce se mi to cele cist a dokud budu pracovat, jak ty pises ve "velke nemocnici", nechci se o temito technikaliemi moc zaobirat:))

381007
    381007 --- ---
    FLAVIGNY: Moc díky za informaci. Jestli to chápu, registrovaný (ten tonometr) musí být při uvedení na trh výrobcem (jako nový artikl na trhu, ne každé konkrétní zařízení podle výrobního čísla).

Je ale někde (např. v zákoně, závazné vyhlášce, atp...) uvedeno např.: Tonometr v ordinaci praktického lékaře, obsluha je povinna provozovat kontrolu funkčnosti zařízení a jeho částí na denní bázi (dle návodu k údržbě). Periodická kontrola funkčnosti, servis, seřízení u výrobce zařízení každých 12 měsíců. Kalibrace přístroje předpisu č.XXX u akreditované firmy nutná každých 6 měsíců (po kalibraci musí být přístroj označen kalibrační známkou). Výměna manžety každých 24 měsíců... Jsou lékaři něčím takovým zatíženi? Ve fabrice to bylo i na mikrovlnné trouby...

Když v továrně nebudu mít zkalibrované měřidlo, můžu vyrobit maximálně zmetek a dostanu pokutu od vedoucího. Řezník pokud nemá na váze cejch dostane maximálně při kontrole flastr od ČOIky. Když nemám platnou revizi na hasičáku, dostanu při kontrole flastr od hasičů... Jako živnostník s výrobní firmou vím, jaká je to všechno buzerace, ale nemít jediný z těch papírů o kontrolách a revizích úplně všeho a přijít nějaký průser tak jdu sedět... Fakt nejsem rýpal, ale jde o život a zdraví...

Má například obvoďák, nebo gyndař z malého města (ne velké nemocnice, kde se to asi řeší centrálně přes nějaké metrologické oddělení) povinnost pravidelných kontrol vybavení, má povinnost posílat přístroje na kalibraci? Kdo kontroluje dodržování tohoto nařízení? Mám jako pacient možnost se nějak bránit? Můžu požádat o doložení kalibrace? Mohu pro ověření výsledků někde zapůjčit cejchovaný přístroj s platnou revizí? Mohu vyžádat pro kontrolu ambulantní měření?

Já jsem relativně zdravý člověk, ale neumím si představit ten šílený průser, kdyby u pacientky v rizikovém těhotenství vlivem nesprávné diagnózy (kvůli vadnému přístroji, což nemusí být jen tonometr ale i další diagnostické přístroje) došlo ke zbytečnému užívání léků, na základě čehož by třeba potratila...

FLAVIGNY
    FLAVIGNY --- ---
    381007: https://www.niszp.cz/cs
    zde najdes odpoved na sve otazky.
    tonometr napr musi byt registrovan jako zdravotnicky prostredek, cimz podleha nezbytnosti vykonavat pravidelne kontroly a kalibrace.
    mereni tlaku u lekare, ale i v domacich podminkach muze byt zatizeno celou radou chyb a nepresnosti. v pripade pochyb se nabizi tzv. 24h ambulantni mereni (pristroj meri cely den, po 30min, i noc, po 1h, automaticky), ktere je "nejobjektivnejsi".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam