• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    XLACHTANX
    XLACHTANX --- ---
    @PUKU Skvele video, hlavne od casti 3:30
    PUKU
    PUKU --- ---
    PUKU
    PUKU --- ---
    Osvěživé :)
    YouTube - POLYAMORY: Making Poly Love Work -- video.newsweek.com
    http://www.youtube.com/watch?v=VEaKU--BvVo&feature=channel
    TAR
    TAR --- ---

28.11.2010, Praha - Diskuze o představách a zkušenostech svobodné výchovy (Československá anarchistická federácia)
    http://www.csaf.cz/akcie.php?id=1647
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    Nový Prostor - Aktuální číslo 363 - "Volná láska" v prodeji
    http://www.novyprostor.cz/
    JEZINKA
    JEZINKA --- ---
    ha, nové číslo Nového Prostoru je o polyamorech a volné lásce :) doporučuju.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUKU
    PUKU --- ---
    *vypadly bolesti, blbosti, polyphilie. :)

FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    :-)
    PUKU
    PUKU --- ---
    Polyamory
    http://www.stevepavlina.com/blog/2009/01/polyamory/
    Tady v tom článku sekce o dětech. Toho "playboye" teď nenacházím, ale podívám se večer.

Tou intimitou nemyslím, když jsi s nimi, ale spíš tvůj vnitřní mentální prostor. Ty jsi spokojená, akorát, že tohle bude mít každý člověk jinak- právě pocitově. Rozumově dávám, ale vnitřní klid a ten pocit "jo, to je ono" se nedostaví. Taky záleží, jaký typ běžného života ti vyhovuje. Dokud se žije odděleně a "dochází", tak je to něco jiného než když utvoříš s někým rodinu i ve smyslu praktickém (např. bydlíme spolu). Pak těžko triádu oddělíš a stejně ta propojenost skrz tebe tam je, dynamika probíhá mezi všemi.

Popsat a opsat pocity je těžké, o tom žádná. A taky je to to skutečně intimní, něco s čím nakonec ani největší extroverti ven nelezou. Kždp je to ale to podstatné na vztazích.

"ta to prosazuje jak je to dobry, a pritom se stejne s partnerem rozesla -> polyamory nefunguje" No to může říct jenom pitomec. Buď jde někomu o to autenticky druhým něcí zprostředkovat, nebo "bojuje" za ideologii. V tom je dost velký rozdíl. A v prvním případě mi připadá nesmyslné nechat se odrazovat strachem z pitomců.

Já třeba konkrétně znám jednu rodinu, která polyamorně funguje. A přestože jsem se domnívala, že jim to fachčí naprosto fajnově, tak se mi jednou paní velmi rozplakala a vypadli z ní dost podstatné bolesti. A určitý její pocítový"odstup" od jejího partnera, který tohle uspořádání do jejího života přineslo, byl asi ten nejdůležitější. Přestože jiné aspekty ji naopak naplňují, tohle hluboce postrádá.

Rozhodopádně díky za diskuzi.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUKU: intimita ve skutecnosti neni problem, mam dva muze a intimitu mam s kazdym trochu jinou. neberu to tak ze paru jsme triada ale ze jsou to z meho pohledu dva pary. a lebedim si v tom velmi spokojene

ze by se dva partneri zamilovali do stejneho cloveka, to chce alespon dva bisexualy... to neni uplne tak trivialni... a navic proc to pozadovat?

musim rict ze nevim presne o kterem clanku mluvis, co kdybys vypastovala konkretne? staci par vet...

a nikdo nepise o svych pocitech imho ze dou duvodu. zaprve popsat sve pocity je neco velmi sloziteho. napsat to tak aby to lidi pochopili stejne jako to autor pise je jeste uplne jinej level, imho nedosazitelnej
    druha vec je, ze prestoze dotycni co pisou ty clanky budou asi hodne zkuseni tak imho stale nechteji byt vzory... lidi pak maji tendenci rikat "ta to prosazuje jak je to dobry, a pritom se stejne s partnerem rozesla -> polyamory nefunguje" tj. je to prilis velka zodpovednost vztahovat to na sebe.

zrovna ted jedna slecna chtela at si dopodrobna popisu nase vztahy, jak se to vyvijelo,jaka je kazdeho motivace atd. rikala jsem ji ze mi nevadi o tom mluvit ale ze to rozumne nejde. rekla jsem ji at mi podobne podrobne popise svuj vztah... samozrejme prisli jen tri kratke vety... lidi maji divne predstavy o tom co se da a neda psat...
    PUKU
    PUKU --- ---
    Ono to nemusí být jen o toleranci a o tlaku společnosti, ale i o nějakém řekněme vnitřním nastavení, které je těžké předrátkovat. A bdsm pozitivní "praktikant":) má ty drátky řekněme rozvolněněji pozapojované. (Ale stejně by mě zajímalo, jestli třeba občas nepostrádáš to intimní uzavření do dyády, které se někdy v páru pocitově/fyzicky/mentálně zadaří. Mě v takovém případě ruší až deptá, když v takovou chvíli byť jen vzdáleně disipuji energii k nějakému mému dalšímu partnerovi. Je mi přirozené si tu intimitu uzavřít a lebedit si v ní. Nabízí to zas jinou krásu/zkušenost než sdílet ji s více lidmi.)

Další věc, co mi úplně nesedí- nebývá to tak, že by se partneři oba zároveň zamilovali do dalších stejných lidí. A je něco jiného- někoho přijmout (protože s ním chce být můj partner), mít rád a milovat. Umím si představit život s více lidmi i třeba v komuně, ale mám dost problém si s někým opravdu bytostně porozumět- a to je to, co mi umožňuje vytvořit intimní prostor s někým dalším. Takových lidí moc za život nepotkáš (teda já nepotkala přesněji:)).

Na těch článcích mne zaujal- nikoliv na rukověti, ale na těch dvou ostatníc emerických- ten až agresivní tón a jistota, se kterou prosazují svoji vizi (tj "děti budou na tuty v pohodě, rády poznávají nové lidi") a v tom druhém případě značná neempatičnost vůči partnerkám. Moc nechápu, co to má s polyamory společného, když se mu ty holky mezi sebou vůbec rády nemají a on pravděpodobně s jinými mužskými protějšky také neposnídá:D. To mi spíš rezonuje na otevřený vztah a ještě spíš značně jednobarevně- na sex- orientovaný (viz ofiko "ta, co mi může říkat BF" a "ten vedlejší harémek". No pusina chlapec :D:D). A zajímavé mi přijde, že skoro nikdo nepíše o svých pocitech. Popisuje se v podstatě struktura a technika, ale o podstatě těch vztahů nic moc.
    MASOO
    MASOO --- ---
    proste ti, co to maji malicko jinak, proto se naucili byt tolerantnejsi
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MASOO: mozna je to taky trochu o tom...ale taky jsem slysela ze vetsi vyskyt poly lidi je treba mezi pohany.... ti taky musi byt pomerne otevreni..
    MASOO
    MASOO --- ---
    nebude to taky treba tim, ze vetsina lidi ma na to jasny nazor a ze mezi uchyly je precijen vic tolerantnich lidi?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    PUKU: mno, vsichni "polyamornici" ktere znam jsou BDSM pozitivni, ale pozor, nevyvozovat z toho zadne zavery, protoze vetsina mych znamych jsou uchylove :)

jinak to nijak vyznamnou roli nehraje...
    PUKU
    PUKU --- ---
    Děkuji za upřesňující, také souhlas s druhým. Můžu ještě optat, jestli v Čechách "polyamornící", které znáš, jsou všichni spojeni s BDSM, popřípadě jak významnou úlohu ve vztazích a každodennosti hraje?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam