• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    FRONEMA:
    to je asi pochopitelne ... pokud se znali jiz z drivejska a jsou stale dobri kamaradi, tak to moc prostoru necemu intimnejsimu urcite nedava (:
    ale ... ptal sem se take i proto, protoze by to napriklad pro me byl duvod rict (ci nad tim premyslet), ze sem otevreny prave i tomuto ... vztah ktery by byl naopak takhle uzavreny, by me prislo nejspis trosku lito (ci snad i zbytecne) vest ...
    ZORBOVA:
    nevim jestli divne...vnimam to cele jako jakysi proces utvareni nejen neceho, ale i sebe samotneho ... takze muze byt ve finale vlastne vse stale otevrene (.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    JUWELIUS: moji muzi jsou dobri kamaradi, a znali se driv nez ja je, dokonce me jeden druhemu predstavil :) travime cas dohromady, obcas nejaka akce, vikend, dovolena. nejake pokusy o sdileni prostoru probehly ale shodli jsme se na tom ze po parech nas to bavi vic :)
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    FRONEMA:
    a pokud se zeptam ciste prakticky ... jak spolu vychazeji oba Tvoji muzi ... znaji se? Pripadne se toleruji, nebo naopak podnikate veci, travite cas i kolektivne? Nebo .. a to popoustim fantazii ... sdilite spolecne i intimni prostor (respektive sou toho schopni oba dva bez problemu, predsudku?) ... dik
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    _BENNY: u me to rozhodne bylo tak trochu proti moji vuli. :) tedy ze jsem se zamilovala do druheho cloveka ale nechtela jsem opustit sveho muze... tak jsme to resili az jsme to vyresili takhle. polyamory nebylo mym cilem. a stejne jako si dovedu predstavit ze bych zase fungovala jen s jednim clovekem (smutna predstava samozrejme protoze by to znamenalo ze jsem o jednoho z mych muzu prisla, ale nemela bych potrebu hledat nekoho na jeho misto) tak si dovedu predstavit ze by mi zivot do cesty postavil nekoho dalsiho, u koho bych taky nemohla s cistym svedomim rict ze nejlepsi reseni je si ho nevsimat. Ale uprimne, byla bych radeji aby se to nestalo. uz ted je mi cas od casu fakt lito ze se nemuzu rozpulit abych mela vic casu, tak ve trech by to bylo jeste horsi. na druhou stranu bych vitala rozsireni "skupinky" dalsimi cleny nenapojenymi primo na me :)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    FRONEMA: ad [ FRONEMA @ Lidské vztahy z vnitřního ticha - průzkum otevřenosti a lásky, vzájemných bariér a naprogramování ]

ok, donutila jsi me se zeptat :) tys k polyamory dosla tak, zes mela potrebu provozovat vztah s vicero lidmi anebo to vyplynulo samo z toho, zes narazila na vic lidi se kterymi ti bylo fajn? jinymi slovy, v tvem pripade polyamory vychazi z vnitrni potreby nebo z vnejsich stimulu? popr. jsi ochotna jeste rady partneru rozsirit o treti a ctvrte a pate a n-te...? :)
    GAF
    GAF --- ---
    LYDI: já myslim, že je to dost jednoduchý a kde kdo se toho akorát bojí dotknout, aby to nějak nezaplašil.

Hele, mám zato, že jestli jeden neví co je to láska v určitý oblasti (třeba jak to teda má vypadat, když někdo někoho opravdově miluje) tak ať se zamyslí, o čem by řekl, že to někdo dělá s láskou. Nebo co dotyčný miluje (třeba zeleninovej salát nebo chodit večer v parku?) a jiný podobný. Voilá, to poskytne potřebnej náhled na to, jak to asi tak má vypadat, co se k tomu váže, co z toho vzniká a kdesi cosi.

PS: je míň koláčů, když je miluješ jíst? No je no... ale daj se dělat pořád nový a je to docela jednoduchý... nebo třeba je míň zábavy se psem, když miluješ si s nim hrát? No může se ti to omrzet, ale taky klidně toho může být víc a víc. A kdesi cosi.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    s velkou pompou a velkymi diky Mykovi:
    Polyamory - mnohočetné partnerské vztahy - Jak na žárlivost
    http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=20-jak-na-zarlivost
    MYKO
    MYKO --- ---
    MILLY: Bavime se o tomtez clanku? To co pises jsem tam ja nenasel. Kde pise, ze v erotickejch kontaktech jde jen o sex? (S tim co pises souhlasim, ale v clanku nenachazim rozpor.) A co se tyce konceptu "lepsi v posteli", tak o tom tam prece pise, ze je nesmyslnej, dve zkusenosti s ruznejma lidma nelze porovnavat na jedny skale, jsou to proste jiny zkusenosti.

Taky tam nikde nevidim, ze by ses mela "tvarit ze se nic nedeje a pak trpet", opakovane prece zduraznuje, ze mas vsechno resit s partnerem. I boj s tvoji (nebo vzajemnou) zarlivosti ma bejt branej jako spolecna vec. Pokud partner vi, ze mu ty veci tolerujes presto, ze je to pro tebe mega obtizny, bude si a) te mnohem vic vazit, ze neco takovyho delas b) snazit se vyvazit tvoje neprijemny pocity nejakym jinym zpusobem, tj. vynahradit ti to. (Pokud to neni blbec.)
    MILLY
    MILLY --- ---
    MYKO: Přečetla jsem si ten článek a musím říct, že nesouhlasím s některými věcmi, o kterých je tam řeč..- jakože třeba v případě erotických kontaktů jde jen o sex- nejde, protože takové zážitky vytvářejí blízkost, takže podle mě nejde o to, jak je kdo dobrej v posteli, ale jakej typ blízkýho vztahu mezi lidma pak může spíš vzniknout. (a že je pak někdy potřeba volit mezi vztahama s různejma lidma)
    A přecházení žárlivosti a snaha o sebevědomý postoj...- s tim ma takový zkušenosti, že se z toho můžu osypat, jen na to myslím.... Snažím se to spíš nedělat, než se tvářit, že se nic neděje a pak trpět. Protože to aktuálně změnit nedokážu- některý pocity v určitejch situacích. Připadá mi, že to rozpor- k proklamovaný důležitosti upřímnosti a sdělování svých pocitů, když jde o něco intenzivního.
    Podle mejch zkušeností mlčení a pokusy o překonávání bolestivých pocitů vedou k dlouhodobý bolesti, popř. i rozpadu vztahů a dalšímu utužování nepříjemných stavů mysli v souvislosti s jistými situacemi, osobami atd. (metodou asociací a kumulace zkušeností)
    CONTINUITY
    CONTINUITY --- ---
    SHEALA: čtu, naprosto boží knížka :)
    PUKU
    PUKU --- ---
    SHEALA:

Savage je příčetný úplně na všechno, to je první sloupkař o sexu a vztazích, se kterým skoro vždycky souhlasím.

Jinak v Americe je homofobie horší až neexistující podle konkrétního místa/státu/města. V Seattlu rozhodně ne, ten je velmi liberální. Ale jinak souhlas.
    MYKO
    MYKO --- ---
    FRONEMA: mas pravdu, je to typek :) Klidne ti to naformatuju jak budes chtit, domluvime v poste.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MYKO: super!
    ja mam pocit ze od franklina (nebo je to fakt ona?) se snad ani nemuzsime ptat na kazdy clanek zvlast. kazdopadne pokud bych to mela publikovat tak to potrebuju v nejakem jinem formatu. bud prosty text, nebo pokud bys umel texy a naformatoval to sam, tak bych ti rucicky utrhala :)
    MYKO
    MYKO --- ---
    http://www.oneironautilus.cz/pub/zarlivost.pdf

FRO: pokud to chces publikovat, budes se muset autorky zeptat sama, ja to neudelal ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    http://www.amazon.com/Sex-Dawn-Prehistoric-Origins-Sexuality/dp/0061707805
    znate, cetli jste nekdo? Nebo blog Dana Savage?
    Jestli je nekdo pricetnej expert na poly a nonmonogamni vztahy tak je to on.
    Osobne na nem obdivuju ze resi vsecko. Ne-monogamii. Gaye a lesby. BDSM a konsenzualitu.
    Hlavne ... tu konsenzualitu. V podstate cteni Dana Savage mi dalo vic nez vsechny ostani blogy. Nerikam ze je to ta jedina cesta, protoze on je taky lehce kulturne podminenej, American ze Seattlu, gay ve state kde je homofobie jeste na vetsi urovni nez u nas.
    http://www.thestranger.com/seattle/SavageLove?oid=11412386
    tohle je zrovna hezky predstaveni nekolika nemonogamnich paru.
    LYDI
    LYDI --- ---
    jj taky sem to tahkle vycetla, kdy sem to ted hledala ... indie, samoa, tam je to asi spis nez u inuitu-eskima (:
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TADEAS: Co je zajimavy, tak vetsina toho je v tropech, na ostrovech, kde lidi nemaji moc prace se shanenim obzivy, tak maji jine zabavky. Trochu neco jako bonobo vs. troglodyt ;-).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    MAKROUSEK: diky, na wiki je sekce noneuropean cultures, tak ji prozkoumam a dam podrobnejsi info. kdyz jsem se ptal naposledy profesora antropologie, tak uplne tak otevrenej model jako polyamory v zadny (tradicni) spolecnosti neznal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam