• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KAWALSKI: stačí :) chtěla bych pár zkušenosti. Předpokládám, že s manželem jsi déle správně?

Máte nějaké společne aktivity? Sport, dovolena, divadlo?

Jak to resis v rodině, respektive s vlastními rodiči? Jezdis k ním s manželem, se slečnou nebo oběma? Nebo je tím nezatěžujes?

V kolektivu přátel je to v pohodě, žiju bez embarga ...s rodinou mám trabl. Rodiče i prarodiče nejsou křesťani, ale stejně jsou řádné konzervy.
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    KETHAMINA: pokud ti staci manzel a k tomu vazny vztah se zenou, tak ano :-)
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    Máte někdo vztah partnersky s mužem i ženou zároveň?
    MILLY
    MILLY --- ---
    SUNNYRAIN: Mám zato, že je dobrý na začátku (a i pak v průběhu) vztahu definovat, jaký typy vztahů komu vyhovujou a na základě toho si i stanovit jednání- podle toho, co komu ještě nevadí a co už ano.
    Jo, člověk by třeba i bral nějakýho milence, ale pokud ví, že by to toho druhýho natolik bolelo, že by to byl pro něj důvod k rozchodu, třeba se vědomě a samostatně rozhodne si nikoho nenacházet. (je na každým, nakolik je pro něj co důležitý- jestli se rozhodne ohrožovat stávající vztah zkoušením něčeho, o čem dopředu ví, že by to jeho partnerovi vadilo natolik, že by to mohlo vést k jeho dlouhodobému utrpení a nakonec k rozchodu)
    Je strašně důležitá komunikace, tolerance, ale právě i poznávání, kde má kdo jaký hranice, za který z nějakých pocitových důvodů nedokáže jít- a ne proto, že by se chtěl chovat sobecky a svého partnera omezovat, ale protože ví předem, že by to pravděpodobně citově neustál. (určité překračování těch hranic)
    Když jde lidem o vztah, můžou se pokoušet svý hranice překračovat, ale když už to člověka ničí, tak jdou vztahy do kopru a ještě si tim oba přidělávaj negativní asociace, zkušenosti atd.
    Myšlenkově je jednodušší se k něčemu rozhodnout, než pak snášet různý pocity a žít s nima. Podle mě tohle nejde lámat přes koleno.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    CROME: zatim jsem nic nenasla
    CROME
    CROME --- ---
    FRONEMA: ja bych mohl, snad je k tomu nejaky prepis? asi ne co?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    I Love You And You And You - End of Monogamy
    http://vimeo.com/10523222

vyborny dokument o polyamory, bohuzel pouze anglicky. Uvazuji ze bych k nemu prelozila titulky... byl by nekdo ochoten pomoci?
    MORTLAPETITE
    MORTLAPETITE --- ---
    Zdravím,

mám půjčené 2 známé knihy o polyamory, jak dočtu, napíšu recenzi :) a možná i nějakou vlastní zkušenost, přecijen "jedu" v tom už dlouho...
    PUKU
    PUKU --- ---
    KUATO: A komu tu svoji správnost vysvětluješ? Nám, nebo sobě? :)

Zodpovědnost, povinnosti, krásné ženy kolem! Ajajaj, doufám, že to moc nebolí. ;)
    KUATO
    KUATO --- ---
    CHIRURGUS: nu, pises tak, ze jsem nemohl jinak reagovat. nerikam, ze je lepsi zit ve dvou nez v peti, pouze zpochybnuji tve absolutisticke tvrzeni.

btw. ja se nepokladam za zvire, byt nejvyvinutejsi.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    KUATO: A jen otázka otázka na konec...ty děti jste si udělali až potom, co jste přišli na to že to tolik neklape? Respektive po té bouři, na slepetní vztahu, že?
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    KUATO: Je mi skoro 30 let, nejkratší vztah který sem vedl trval 6 měsíců (ten úplně první) a od 18ti let se bez jakékoliv pomoci starám sám o sebe. Mám stálou práci, ve které trávím nad 300 hodin měsíčně, hodně čtu a neustále se vzdělávám. Tolik k tomu puberťákovi, zajímalo by, co si dokázal ty...

Rozhodně nejsem promiskuitní, ani nestálý jedinec, ale děkuji za tvůj psychologický rozbor. Chování které popisuji, je doopravdy známé u zvířat a jako lidi bysme si měli konečně uvědomit, že jsme jen nejvíc vyvinutý zvířata ze všech. Výhoda. Tohle chování je dle různých kreseb a dochovaných materiálů či studií známo již z pravěku, prvobytně pospolných společností, kdy sex byl běžnou součástí každodeního života, vykonávaný veřejně, bez studu etc. Naproti tomu náklonost bylo něco co se vyjadřovalo hmotnými dary, či vzájemným třením nosů (u některých domorodých kmenů a společností je toto chování viditelné dokonce i dnes!)

Právě použití mozku vůči okolnostem je to, co mi brání se omezovat v něčem co vnitřně nějak cítím, oproti tomu co si "většina" myslí že je správně. Nemluvě o tom, že model který popisuju na této planetě fungoval déle, než model který funguje nyní (monogamie). To že tvoje konkrétní zkušenost žití ve dnou (a pouze ve dvou) ti dává podle tebe víc než kupříkladu mě, z toho nedělá nic špatného, ale ani lepšího jeden vůči druhému. Je to každého věc a každého názor, podložený jinými argumenty nebo přesvědčením.

Evidentně vůbec nechápeš o čem sme se tady bavili, ani já nejsem typ člověka, který by šel a jen tak přefiknul někoho kdo mu prostě jen ta dá. MOtám se ve společnosti velmi hezkých holek, mám hodně krásných kamarádek a rozhodně netahám mezi dva lidi sex jen proto že můžu. Sex je věc která naproti tomu člověka odreaguje, je to naše přirozenost a je špatně, že může někomu komplikovat život. "vlastnit" druhého člověka je spíš majetnická touha, upřímně ani nevim čim podložená. Je to tvoje volba. Podle mě by vztah měl bejt o důvěře, o svobodě, bez zákazů, příkazů a povolení co kdo smí a nesmí jen proto, že to tomu druhýmu vadí. To začíná sexem a končí to tim, že musíš na ulici koukat do země, protože když se na obzoru objeví holka, dostaneš hned zprcáno od svojí - "kam/na co čumíš" - vlastní zkušenost - nevermore. Ani já nestojím o neomezené množství sexuálních partnerů i když se mi snažíš tou větou tuhle myšlenku pdsunout jako by byla moje vlastní - není a nikdy sem nic takového neřekl.

Děti, nemoci a stáří - na všechno mám svůj názor. Děti nechci, nevidím v tom žádnou životní zkoušku, nemám děti rád a nikdy je mít nebudu. Společnost ve které žijeme neni bohužel ta, do které bych chtěl vložit svého potomka a sekundárně se na to s ohledem na dění ve světě necítím dost sebejistě. Stáří je čas, který hodlám strávit se svojí partnerku, v tichosti a v klidu. S partnerkou, která mástejně posazené názory jako já a které je v duši stejně svobodná jako já. Nemoci spolu sdílí i přátelé, nevim co ses tim snažil říct.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUATO: Muzes budovat a pritom se neomezovat. Jaky si to udelas, takovy to mas. Kdyz ma nekdo jine priority, neznamena to, ze je pubertak.
    KUATO
    KUATO --- ---
    CHIRURGUS: aha, takze ty jsi silne promiskuitni a nestaly jedinec a proto je treba stanovit normu, ze takoveto chovani je normalni. rozumim tomu dobre?

clovek neni zvire, ktere je zcela poddano svym pudum, a muze pouzivat mozek k rizeni svych cinu navzdory okolnostem. ja jsem v jednom vztahu kuprikladu 12 let. po opadnuti zamilovanosti jsme meli blbe obdobi a chtel jsem se rozejit, nakonec jsem to neudelal a postupne vidim, jak se ten vztah vyviji a naplnuje me tak neskutecne hluboce, jak bych si driv neumel predstavit. cim dal vic se poznavame, spolupracujeme a jsme jeden vuci druhemu tolerantnejsi, do toho vychovavame deti a myslim, ze mame hezky zivot. nerikam, ze nemame spory, ale je absurdni kvuli blbostem rozbit neco, co z 99 procent funguje. blbosti se vyresi nekdy jedinym rozhovorem, ale vybudovat novy vztah je zalezitost prinejlepsim x mesicu.

kolem hezkych zen se motam taky, a nebylo by tak obtizne nechat se svest a nekde nejakou prefiknout, ale ve vysledku by tahle chvilka radosti jen vsem zkomplikovala vyznamne zivot. takze ja vedomne volim monogamii a nepoznani x jiste krasnych vagin, kterych po svete chodi neurekum. nemyslim si, ze mit neomezene mnozstvi sexualnich partneru je vzdy zadouci. do nedavna se jednomu cloveku zilo velmi tezce, obzvlaste, kdyz to byla zena a mela treba na krku nejake dite. dneska v dobe HA (sexovani je do znacne miry odtrzeno od poceti deti), za specifickych podminek (lide jsou mladi, zdravi, dobre zaopatreni) se muze tvuj model, ktery nabizis zdat pouzitelny, ale divil bych se, kdyby vydrzel nekolik zivotnich zkousek jako stari, nemoci, deti..

reci, jake vedes ty jsou bezne u pubertaku, kteri nemaji zadnou zodpovednost, kteri neznaji zadne povinnosti. kteri pro spolecnost (a vlastne kohokoliv mimo sebe) dosud nic neudelali. kdybys totiz neco v zivote dokazal, tak bys znal, ze vybudovat cokoliv stoji na stabilite a trpelive praci, na sebeomezovani (v mnohem, aby bylo dokonceno jedno).
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Já si nejsem jistej tim, co je zamilovanost. Asi sem to nikdy nezažil
    Takový lidi jako ty můžou mít imho fungující polyamor.

Motiv pro sex nepotřebuješ.
    To mi nemusíš vysvětlovat. V tom příspěvku jsem to uvedla pouze jako příklad. Jsou lidi, který to takhle nazíraj. Když se jich zeptáš, proč jsou x let věrný, řeknou ti, že neměli důvod nebejt. A že když byli v situaci, že to bylo nabíledni, z morálních důvodů do toho nešli.

Krásné období to může být i tak jak popisuju já.
    Já neříkám, že to nemůže bejt krásný. Já říkám, že čekat, až vás přestane bavit bejt jenom spolu, neni rozhodně zbytečný, protože to období, kdy vás baví bejt jenom spolu, může bejt to nejkrásnější období, který spolu prožijete. Ale musí to bejt vzájemný, jinak to nefunguje.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Já si nejsem jistej tim, co je zamilovanost. Asi sem to nikdy nezažil, spíš mám radši výraz náklonost.

A to je právě ten podle mě špatnej pohled na věc: Pokud tě partner shledává atraktivní, tak nemá důvod hledat jinde. To neni pravda a osobně nemámrád tuhle ženskou logiku - zahnul si mi, to bylo proto že dělám něco špatně, sem ošklivá, nestačim ti etc - běžná hysterie. Motiv pro sex nepotřebuješ. Nemusíš mít důvod. Sex je fajn, dělá většině lidí dobře a neni potřeba se před kymkoliv ospravedlňovat proč ho máš s tim či onym, a hlavně ne před partnerem, kterej ti má bej oporou hlavně v tý myšlenkový a citový části.

Mít sex je naše lidskost a je nepřirozený ho mít jen s jedním člověkem bez ohledu na lásku či jakoukoliv náklonost k němu. Je to tělesná i myšlenková potřeba.

Krásné období to může být i tak jak popisuju já. Zbytečně se omezovat ve svejch pudech jen proto, že si to žádá etika může bejt nebezpečný pro psychiku. Kdyby se tahle směšná šaráda kolem monogamních vztahů rozplynula, každej by sme našli spoustu novejch přátel, spousta lidí by si odpočinula od domácího terroru a myslim že by se hodně lidí celkově uklidnilo - co si budem, lidi se stresujou hlavně vztahama (to je ta největší chyba - jdeš domu z práce a myslíš na to co zase bude doma, místo odreagování, který by ti vztah měl poskytnout)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Myslim že vztahy lze rovnou zakládat na přátelství, domluvě a kooperaci.
    Ale zapomínáš na zamilovanost. Ta tam bejt nemusí, ale já jí tam třeba na začátku potřebuju.
    že nejsme naivní a víme že dlouhodobě to prostě nedokážem (sex)
    Znám případy, kdy to lidi dokázali a ani je to třeba nestálo námahu. Neznám teda nikoho, kdo by to vydržel celej život, ale to je možná tím, že znám obecně málo lidí a hlavně se jich na to nevyptávám. Pokud mám například partnera, který má dojem, že jsem velmi atraktivní, a nemáme partnerské problémy, tak nemá motiv pro sex jinde. Pokud má navíc i určitou kombinaci povahovejch rysů, může odolávat úplně v klidu roky a roky pokušení si (i bez motivu) užít někde jinde.
    nemá cenu čekat na to až nás to přestane bavit a rovnou si rozšiřovat obzory a názory.
    V některejch vztazích to má cenu. Protože to může bejt to nejkrásnější období.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Myslim že vztahy lze rovnou zakládat na přátelství, domluvě a kooperaci a i během toho vášnivýho vzplanutí mít vedle toho další vztahy založený na tom stejnym. Stabilně. Už jen z logiky věci že nejsme naivní a víme že dlouhodobě to prostě nedokážem (sex), nemá cenu čekat na to až nás to přestane bavit a rovnou si rozšiřovat obzory a názory.
    Ano s tim souhlas, je to hlavně to žárlivý jednání, ale je to opět ten nežárlivej, kdo dává tomu druhýmu prostor pro tohle jednání tím že ustupuje.Pokud ti nevadí že tě občas partner omezí, je to tvůj život, mě přijde šílený se neachat omezit od kohokoliv v čemkoliv, extra pak od partnera u kterýho hledámmaximální podporu ve všem co dělám.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: ale za 10 let, když ho budeš pořád stejně milovat
    Za 10 let ho nebudeš stejně milovat :) Za 10 let je to daleko víc přátelství, domluva, kooperace. Neni to vášnivý vzplanutí. Takže to je daleko stabilnější.
    To zní jako bys sama o sobě věděla, že nedokážeš mít sex pouze s jedním člověkem po tak dlouho dobu
    No rozhodně nebudu tvrdit, že to dokážu. Je málo lidí, co to dokážou...
    Myslim že žárlivost je hodně o nadvládě.
    Sama emoce o nadvládě neni. Leda pak žárlivý jednání může bejt. A co se týče toho omezování a dominance - to je na dohodě. Mně osobně nevadí, když mě partner, jehož názory respektuju a kterýho mám ráda, na základě těchto mnou respektovaných názorů občas nějak v něčem omezí.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    CYBERKOTLIK: Stejně mi to nepřijde jako uplně běžnej model.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    CHIRURGUS:tak si to pochopil spatne, a takovejch pripadu je urcite pousta, viz treba nedavno zavrenej Rath, kerej taky na verejny akce bere milenku, ale zustava s manzelkou, a obe to tolerujou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam