• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: Co resej? Treba ze vcera zase spala Marenka s Pepou a ne s Honzou? Se kterym uz nespala tyden?
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: treba v tom, ze jim to rozhodne jedno neni a resej to spolecne....imho docela dost emocialne :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: A v cem se to lisi od meho modelu c. 2, kdy je to vsem zucastnenym tak nejak jedno? Neboli, jak psala vazena predrecnice, kdy nejsou v tom prilis emocionalne zainteresovani?
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: ale jestli je tvojim zivotnim cilem vyvracet lidem jejich idee a obracet je na tvoji viru, tak asi nema smysl ti to vyvracet :)
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: ja jsem externi spolupracovnik :), ty lidi, ale zijou pod jednou strechou v zahranici:)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: A vsichni bydlite pod jednou strechou?
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: holka zije s trema dalsima lidma, s kteryma ma intimni vztah...ty partneri/ky dalsi maji jine vztahy, vicemene jsou vsichni pratele , ale jiste ne nejblizsi...tolerujou se a vsichni resej spolecny veci...funguje to
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: Tak povidej priklady, jsme jedno ucho.
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: mno ja to znam i jinak, proto rikam, ze generalizujes...
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: dokument, dokumentuje urcitou situaci konkretnich lidi, ty lidi tam , s tema bych z vetsi casti nerek ani nazdar:)

Je to nove tema, priklady prijdou casem...snaz se :)

MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: Ja jsem nepsal, ze v Cechach zadne pozitivni priklady neznam. Ja jsem psal, ze kdyz to nekomu funguje, musi se bud vsichni milovat, nebo vsem to musi byt jedno. Nic mezi tim. A samozrejme i v Cechach znam nekolik polyamornich rodin a kupodivu vsechny spadaji do jedne z techto kategorii :-) A kdyz se vytvori asymetrie, tak to ten vztah rozbije.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Tak pokud to tak mají všichni účastníci toho vztahu, tak jo, ale v tom dokumentu to tak nevypadalo...
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: no z tyhle pozice muzes odpalit cokoliv, ze?
    Uvedom si v jakem socio-kulturnim kontextu zijes a vyrustas....priklady kde to spise funguje znam z Britanie,USA, ci Kanady...to ze jsme pozadu neznamena, ze je to na vecne casy, generalizacne a nikdy jinak...neprekvapuje me, ze neznaz zadne positivni priklady v cechach :)
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: nevim neni to o smireni, ja osobne nemam problem s delenim se, pokud me to neohrozuje a to je imho podstata polyamory, casto bych se spise radsi delil :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: Dej konkretni priklad polyamorni rodiny, kterou ty osobne znas. Ja ze sveho okoli a zivota jsem poznal docela hodne lidi, co takhle funguji, takze si muzu, dle meho skromneho nazoru, dovolit generalizovat. Teoretizovat se da az do aleluja, praxe je druha vec.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Tak to je imho onen případ, kdy se s tím ti lidi smířili, protože jim prostě tolik záleží na tom společným partnerovi. Ale kdyby si mohli vybrat, tak by se o něj nedělili...
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: intimni, blizky emocne i sexualne...alespon pro me
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: tak nezarlis, kdyz s polu vsichni komunikuji a jses si jistej ze nezustanes sam, toho se vsichni boji ne?:)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    A co je míněno intimním vztahem? Sex? Já měla pocit, že polyamory nejsou pouze o sexu, ale právě i o lásce. Takže pokud intimní vztah nemá znamenat lásku, pak to polyamory imho není...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Ano a na toho dalšího člověka nežárlíš a ten další člověk nežárlí na tebe? Nemám na mysli jen mlčky to tolerovat, ale bejt schopný spolu všichni fungovat.
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: treba, ze milujes nekoho a nevadi ti, ze ma s nekym dalsim intimni vztah...a zaroven s tim clovekem ne nutne si musis byt blizky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam