• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: Ja jsem nepsal, ze v Cechach zadne pozitivni priklady neznam. Ja jsem psal, ze kdyz to nekomu funguje, musi se bud vsichni milovat, nebo vsem to musi byt jedno. Nic mezi tim. A samozrejme i v Cechach znam nekolik polyamornich rodin a kupodivu vsechny spadaji do jedne z techto kategorii :-) A kdyz se vytvori asymetrie, tak to ten vztah rozbije.
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: no z tyhle pozice muzes odpalit cokoliv, ze?
    Uvedom si v jakem socio-kulturnim kontextu zijes a vyrustas....priklady kde to spise funguje znam z Britanie,USA, ci Kanady...to ze jsme pozadu neznamena, ze je to na vecne casy, generalizacne a nikdy jinak...neprekvapuje me, ze neznaz zadne positivni priklady v cechach :)
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: nevim neni to o smireni, ja osobne nemam problem s delenim se, pokud me to neohrozuje a to je imho podstata polyamory, casto bych se spise radsi delil :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    CROME: Dej konkretni priklad polyamorni rodiny, kterou ty osobne znas. Ja ze sveho okoli a zivota jsem poznal docela hodne lidi, co takhle funguji, takze si muzu, dle meho skromneho nazoru, dovolit generalizovat. Teoretizovat se da az do aleluja, praxe je druha vec.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Tak to je imho onen případ, kdy se s tím ti lidi smířili, protože jim prostě tolik záleží na tom společným partnerovi. Ale kdyby si mohli vybrat, tak by se o něj nedělili...
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: intimni, blizky emocne i sexualne...alespon pro me
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: tak nezarlis, kdyz s polu vsichni komunikuji a jses si jistej ze nezustanes sam, toho se vsichni boji ne?:)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    A co je míněno intimním vztahem? Sex? Já měla pocit, že polyamory nejsou pouze o sexu, ale právě i o lásce. Takže pokud intimní vztah nemá znamenat lásku, pak to polyamory imho není...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Ano a na toho dalšího člověka nežárlíš a ten další člověk nežárlí na tebe? Nemám na mysli jen mlčky to tolerovat, ale bejt schopný spolu všichni fungovat.
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: treba, ze milujes nekoho a nevadi ti, ze ma s nekym dalsim intimni vztah...a zaroven s tim clovekem ne nutne si musis byt blizky :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Tak povídej, já jen psala, že to zní logicky. Ne, že to jsou jediný možnosti :)
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: mno tech cest bude o neco vic :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CROME: Mně to nepřipadá zas tak omezující. Prostě buď mají kladné příp. erotické vztahy všichni navzájem, nebo nikdo z nich není příliš emocionálně zainteresovanej. Pak to může dlouhodobě stabilně fungovat. A potom je x možností a variant, za kterých to ne až zas tak stabilně nebo dlouhodobě funguje.
    CROME
    CROME --- ---
    MAKROUSEK: to je docela generalizacni, nemysim, ze vsichni funguji jen v techto omezenych dimenzich....
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    Hm, zní to logicky. Oba dva poslední posty.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LAURA_P: Jak uz jsem podle me psal i sem, jsou jenom dva modely, kdy muze polyamory fungovat delsi dobu. Budto miluje kazdy kazdeho nebo je to vsem zucastnenym tak nejak jedno. Cokoli jineho se driv nebo pozdeji rozpadne. Obecne prvni model je beznejsi pred ctyricitkou, druhy po ni. Samozrejme docasne muzou jako pojitko fungovat penize (jak to ma par hercu treba) nebo deti (jako to ma treba Rath).
    KUATO
    KUATO --- ---
    LAURA_P: mozna prave proto to vetsinou skoncilo u vztahu ve dvou. bo jak je tam vic lidi, tak driv nebo pozdeji se tam objevi blizci a blizsi. a nebo hierarchie, coz uz je definitivne v prdeli, pac ty dole (mluvim v zenskem rode, protoze je to zdaleka nejobvyklejsi) byly na praci a na sukacku, ale o nejake lasce nebo rovnocennosti mohly jen snit.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    KAWALSKI: nelibam se ani s přítelem před rodiči. Držíme se za ruce, obejmeme se ...to zažili už s minulou partnerkou. Spíš moc nevím jak přivést oba :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    V podstatě mi z toho dokumentu přišlo, že jediný, kdo to měl v hlavě srovnaný v pohodě a přišlo jim to všechno zcela ok, byli ty dominantní jedinci, co si ty harémy vybudovali. A ti ostatní partneři kolem nich se snažili bejt v klidu, ale dost je to sralo :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    jak by oni videli, ze se pred nimi libas, objimas, hladit a trebas vic s jinym clovekem...
    No právě. Jak jsem to pochopila z definice, fungující polyamory by měl vypadat tak, že tam není žárlivost. Jinak mi to spíš připomíná mnohoženství/mužství.
    A v tom dokumentu níže mi to taky připadalo ne úplně dle tý definice. Prostě si nějakej chlápek pořídil harém submisivních holek, protože zkrátka mohl. A nejen, že měly různý postavení v žebříčku hierarchie, ale navíc sebe navzájem žárlily...
    Já si polyamory představuju spíš jako něco, co fungovalo v hippie komunitách - že těm lidem bylo volný, jestli Pepa má rád i Anču, a ne, že to tolerovali, protože Pepu příliš milovali...
    KAWALSKI
    KAWALSKI --- ---
    CROME: takze proste tradicne jsem zacla jeden vazne mysleny vztah, aniz bych predtim ukoncila vztah jiny, ktery byl veden vice mene jiz jen z formality, ale nadeje na dlouhe trvani uz pominula, ano ;-) ona ta paralela stejne trvala jen rekneme neco k roku...
    KETHAMINA: neberu ti tvuj pohled, urcite je i prirozenejsi, alespon pro tebe ;-) ovsem uz jsi se s nimi bavila na tohle tema, jak by oni videli, ze se pred nimi libas, objimas, hladit a trebas vic s jinym clovekem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam