• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    LYDI: Doporucuji Koran. Ke vsem svym zenam je potreba chovat se stejne. Koupi-li se jedne nejaka vec, je potreba stejnou vec koupit vsem ostatnim. A stejne to je i s pozornosti.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LYDI: osobne si myslim ze tyhle pocity jsou dusledkem te celozivotni masaze ze kdo je ve vztahu a podiva se na nehoko jineho je zlej, ublizuje druhemu atd.
    ja vuci tomu taky nejsem imunni, cas od casu potrebuju od partnera ujisteni ze je to ok, a ze opravdu smim delat to na cem jsme se domluvili (verejne diky za to ze se mi ho dostava :) )
    do urcite miry tohoto pocitu je to myslim v poradku, beru to jako projev toho ze mi na nem zalezi a nechci v tomhle smeru nic pokazit.
    LYDI
    LYDI --- ---
    zjistila sem, ze asi vetsina lidi se citi vinny, kdyz je v vztahu a citi naklonnenost k dalsim cloveku/lidem. i kluk, co je 3 roky v otevrenem vztahu se tvarel, ze se citi vinen. pro me je to docela cizi - jestli se citim nekym pritahovan moc neovlivim, proc se tedy citit vinen. a i kdyz se pak chovam ne nejlip, tak se vzdy snazim chovat nejlip, jak to je v tom okamziku mozne. tak nejak necitim vubec vinu. ale by me zajimalo, tak to citite/mate vy?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    XCHAOS: me se to libi hlavne kvuli te prvni pulce kde zaznivaji zajimava fakta. me by se libilo mit a strance i neco soucasneho, ne jen samou teorii, takze jestli by se ti do oho chtelo tak bych byla rada.
    pripadne za to muzu poslat nejakej drobnej bitcoin, stejne se musim naucit je pouzivat :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FRONEMA: zas tak chytrý článek to není. prostě jen cituje několik "expertů", co jsou vzájemně mezi sebou v rozporu, a na závěr konstatuje, že "každý pár stejně musí sex vynalézt znovu od začátku" (čím trochu popírá titulek... protože "pár" je základní stavební jednotka, která předpokládá aspoň "příležitostnou monogamii" :-)

... ale že jsi to ty, můžu to klidně přeložit :-)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    XCHAOS: nechtel byste to nekdo prelozit? ja bych to s poctami zverejnila :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trocha "levicové" teorie v angličtině (narážím na to, že Guardian je "levičácký" plátek :-):
    The one and only? Stuart Jeffries examines the changing parameters within modern relationships | Life and style | The Guardian
    http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2012/nov/10/sex-is-monogamy-dead
    That's to say, polyamory is all around, but socially inadmissible. "It is interesting," writes Barker in her new book Rewriting the Rules: An Integrative Guide to Love, Sex and Relationships, "that we readily accept someone loving more than one child, sibling or friend without their love for one of them diluting the love for others, but when it comes to romantic or sexual love most people cannot accept it happening more than once at a time."

Víceméně, teoretici ovšem radí utajení:

Hakim does not recommend open relationships. Indeed, she is dubious about them. "All the literature I have read suggests they are imposed by men on women, or by promiscuous men on their gay partners."

...if you're going to have an affair, you must play by French rules. "First and foremost, they must remain hidden at all times and never be visible enough to embarrass the spouse. Second, you never do it with someone in your own 'backyard' – neighbours, friends, work colleagues etc – where the risk of exposure is greatest.

Jenže právě tahle "utajená" nevěra je něco, co je třeba pro mě v podstatě nejvíc nepřijatelné: vědět o nevěře je jistě bolestivé - ale současně je to něco, co vytváří mezi lidmi "informační intimitu", která je pro mě jako pro intelektuálně založeného člověka tím nejdůležitějším, co nakonec ve vztahu hledám (teda kromě sexu, ale možná současně s ním). Samozřejmě, utajování nemusí být to samé, jako otevřená lež: každopádně přes otázku důvěry, nedůvěry, pravdy, lži apod. se dokážu přenést daleko hůře, než přes otázku "vzájemného výhradního vlastnictví" těl partnerů.

Tuším, že ve dnes už klasickém postmoderním filmu "Infasion Barbares" (nebo to byl ten první díl? nebo to byl nějaký jiný film :-) brali jako hotovou věc, že muži touží v podstatě po skupinovém sexu, po "simulaci harému", pěkně otevřeně - a ženy touží po utajované nevěře, kterou utají před světem (=světem mužů) (a svěří se možná tak "nejlepší kamarádce", i když to je opět jen hypotéza). Z tohoto hlediska pak muži vedoucí výrazný "veřejný život" nejsou žádoucími partnery (protože vztah s nimi nejde moc snadno utajit).

Nicméně - lidstvo už po tisíciletí dává před otevřenou polyamorií přednost utajované nevěře. Závěr článku bych vytesal do kamene, každopádně:

"All prophets of the erotic life are false prophets because every couple has to invent sex for itself.
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    Myko: jojo, to se celkem lehko rekne, uz si to rikam vic jak 5 let. a jako jo, naky zmeny probehly...hlavne teda starnu.

muhahaha. se mnou je fakt asi desna prdel.
    MYKO
    MYKO --- ---
    ZIVA: jeden by rek, ze je cas na zmenu ;)
    ZIVA
    ZIVA --- ---
    zato ja celejzivot jenom zjistuju, ze jsem schopna vseho. posledni dva roky abstinuju od vseho, teda od vztahu a sexu, a rikam si jestli se u me treba nerozviji tahle pliziva schizofrenie:) pac jako jo, sou lidi co bych chtela, ale zas nejsou takovy volnomyslenkari, a ja sem vlastne taky dost konzervativni na to, ze pak v konkretnich cinnostech to vypada hodne vselijak.

anyway,nevim. mozna bych chtela nejak navazat (jako sdilet s lidma zase neco hezkeho ci prijemneho, ale teda jsem asi dost saboter nebo si nerozummim.) a mozna se bojim, ze udelam chybu a bude mi zas silene zle.

na druhou stranu, cas leti jako silenej a ja uz nakej cas ziju zivot nic moc stylem. prace, ze zabavy praci udelam a jinak s lidma nedelam skoro nic a vubec si to moc neuzivam.

no doufam, ze nejsem uplne ot a blabla

LYDI
    LYDI --- ---
    treba pro me je nutny fakt dobry mono-vztah na to, byt v poly vztahu. ja svyho partnera bych nebyla schopna dlouhodobe podvect, lhat mu atd. i kdyz pro nekoho jineho citim podobne veci jako k nemu, nemuzu zacit se chovat k nemu hnusne ...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    XCHAOS: mozna je rozdil v tom, jestli dalsi lidi trpis, nebo vitas
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Narocnejsi na organizaci.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WTK: asi jo. já na tohle nejsem expert. polyamorie je samozřejmě atraktivnější vize, než jen jakási "racionálně trpěná nevěra".
    WTK
    WTK --- ---
    XCHAOS: tomu se rika svobodnej vztah, coz je krapet neco jinyho nez poly ne?
    CROME
    CROME --- ---
    XCHAOS: to je krasny to vase cukrovani, takse pak smazte
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jinak já myslím, že polyamorii si právě spousta lidí idealizuje jakožto vysněný způsob, jak si udržet "pohodlný" monogamní vztah a občas mít k tomu i něco navíc... nebo jestli polyamorii zahrnuje i skutečnost, že váš stálý partner ví, kdo je vaše mnoholetá platonická láska.... neopětované vztahy ale podle mě do tohoto nemá cenu zahrnovat... platonická láska je citový ekvivalent onanie :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETJULE: ...a hlavně mi to přijde jako trochu monotóní výčet, jak to všechno začíná předponou mono- :-) jako McKenna byl především srandista, že jo.
    PETJULE
    PETJULE --- ---
    XCHAOS: heh :) to mě pobavilo... na jednu stranu "enemies", ale na druhou stranu většina běžné populace po "monotheism, monogamy and monotony" mi přijde, že více či méně vědomě touží, žejo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    As Terence McKenna put it: "The three enemies of the people are monotheism, monogamy and monotony."
    ZORBOVA
    ZORBOVA --- ---
    MAKROUSEK: skoda, ze to takhle nefunguje i v beznem zivote:)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA:
    KETHAMINA: V tom pripade bude pro vas tento film o tom, ze: "Sukani ve skupince, pokud se ti lide predtim kamaradi, prerusta v polyamory at ty lidicky chteji nebo ne. A je to tak dobre."
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam