• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy

Pratele, cilem teto diskuzni skupiny by mela byt seriozni debata na temata tykajicich se svobodnych (zamerne nepisi volnych) vztahu.

Vzhledem k tomu, ze se stale presvedcuji, ze nejrozsirenejsi model partnerskych vztahu monogamne-nuklearnich rodinnych bunek (jez jsou vysledkem vice nez 2000 let trvajici oprese krestanske-patriarchalni moralky) je jiz nadale neudrzitelny a do budoucna dokonce velmi destruktivni, je treba hledat jine formy radostnejsich a i spolecensko-kulturne udrzitelnejsich, svobodnejsich vztahu.

Je mozne milovat vice lidi? Je mozne zbavit se zarlivosti a majetnickeho chovani ve vztazich? Je romanticka laska opravdu tim spravnym idealem hodnym nasledovani?

Polyamory-Česky
    rozbalit záhlaví
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    CHIRURGUS: Tohle si vystihl dobre... kdy jeden dává najevo druhýmu, aby se choval víc podle jeho měřítek, jinak bude problém
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Imho ne. To je chování vycházející ze žárlivoti. Může k němu dojít a nemusí.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LYDI: Naprostej souhlas. Žárlivost je podle mě stav, kdy jeden dává najevo druhýmu, aby se choval víc podle jeho měřítek, jinak bude problém. TZN, druhého si přivlastňuje a pod pohružkou stresu ho nutí dělat něco, co je proti jeho přesvědčení....
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: To je ale jedno, čeho se bojíš. Ten příklad měl demonstrovat běžnost toho strachu, plus jeho neopodstatněnost.

LYDI: Já nemám problém chápat, CO je žárlivost :)
    Za odkaz díky, ale nějak k těmhle tibetskejm a jinejm naukám nemám důvěru. Většinou po člověku chtěj, aby seděl na zemi, cinkal na zvonečky a vydával divný zvuky... :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    LAURA_P:
    no plus zarlivost neni strach ale strach+majetnictvi (podle me teda (:)
    jinak na ten strach doporucim:
    http://neoluxor.cz/beletrie/tibetske-umeni-dusevni-vyrovnanosti--22851/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LAURA_P: akorat kdyz zarlis tak se nebojis o partnera ale o sebe... v tom je ten priklad nefungujici
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    MYKO: Znám a nenabízí mi to řešení. V tom textu není nic, co bych nevěděla už dřív. A není tam ani pro mě návod, jak se zbavit strachu a nejistoty.
    Mluvím teď o úplně normální míře občasnýho strachu ze ztráty a úplně normální občasný nejistotě, zda dávám partnerovi, co potřebuje. A tím "úplně normální" myslím běžnou... asi jako když se čas od času strachujeme o potomky. Aby se jim něco nestalo, aby neonemocněli. Není pro to důvod, jsou zdravý, ale i tak nás to napadne. Prostě proto, že je milujeme.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Nejsou to zvyky, podle mě je to jen všeobecnej model, kterej je vidět všude okolo a proto je branej jako standard.
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: samo od sebe to asi nepujde to je jasny...
    MYKO
    MYKO --- ---
    cas na repete :)
    Polyamory - mnohočetné partnerské vztahy - Jak na žárlivost
    http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=20-jak-na-zarlivost
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: Já žárlivost jako standard beru - ještě jsem nepotkala chlapa, kterej by na mě nežárlil. Takže to mám asi už tak zkreslený, že kdyby náhodou nežárlil, tak si řeknu: "Jsem mu volná."
    A vždycky, když jsem byla zamilovaná, tak jsem žárlila. Asi jsou to nějaký zarytý zvyky v nás. Dokážu si představit, že to jde bez žárlivosti... ale je to jen představa a nemyslím, že se v nejbližší době posunu do fáze, že se toho zbavím... Ale bylo by to hezký...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LAURA_P: ja to mam s zarlivosti jednoduchy, ja ten pocit prakticky neznam. takze je fakt ze nemam uplne presnej prozitek jak to vy zarlivy mate tezky abyste to zvladli :)
    kazdopadne ja verim ze je mozne zaroven citit lasku a zarlivost, ale imho neni dobre tu zarlivost vyzdvihovat, brat jako standard nebo dokonce nutnost. a myslim ze to musite vnimat i kolem sebe takovy to obcasny "tobe nevadi ze se ti holka bavi s jinym klukem? ty ji nemas rad?". to jsem na tom miste myslela.

jinak polyamorni svazky samorejme svazky 1 + 1 nijak nevylucuji, at tak je kdo chce po jakkoli dlouhou dobu je to oba bavi :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: Je to dobře formulovaný. Myslím, že i pro lidi, co maj předsudky, to může hodně osvětlit.
    Já osobně v podstatě souhlasím se vším, cos tam napsala, kromě toho o tý žárlivosti. Myslím, že žárlivost a láska se nevylučujou. Bylo by samozřejmě krásný dostat se na takovou úroveň, kdy jsem nad žárlivost povznesen, ale málokdo na to má. Imho to ale nijak nesnižuje pravost citů.
    A další věc je, že ač imho lidi obecně opravdu monogamní nejsou, tak v určitý fázi vztahu monogamii třeba potřebujou. Možná to je ale jenom příroda ("svážu vás k sobě, dokud spolu nezplodíte dítě, a pak si dělejte, co chcete...").
    MYKO
    MYKO --- ---
    FRONEMA: skvely
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: Di Pryc, Do Prdele, Divny Prispevek nebo Dobra Prace?:)

TenCoKaciStromy me kdysi naucil ze vzdycky kdyz rekne neco co se da vykladat ruznymi zpusoby, mam si vybrat ten nejlepsi... zkusim to aplikovat i tady a dekuji :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: DP.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Pokusila jsem se sepsat pozitiva polyamory do jednoho clanku. Vznikl takovy napul manifest, napul zpoved o tom jak by mel zivot idealne vypadat.
    Libi se vam? pridali byste nejaky duvod?

Polyamory - mnohočetné partnerské vztahy - Proč polyamory?
    http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=22-proc-polyamory
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: rozesli jsme se, jestli nechcete aby se vam konstelace rozpadla, nerozchazejte se.

Situace zustava stejna jako predtim, je to moc cerstve a moc osobni na to to verejne rozmazavat, a stejne nikdo neudelal zadnou jednu konkretni vec na kterou by se dalo ukazat a rict "tudy ne, pratele". Vztahy proste zacinaji trvaji a konci, je to jejich prirozenost a my jsme se tomu taky nedokazali vyhnout.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA: A aby se poucili i ostatni, proc uz nejste poly, ale mono? Neboli jaky byl duvod, ze se konstelace rozpadla? Aby lide vedeli, ceho se vyvarovat.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LYDI: mno, pracovala jsem na tom. Ted uz jsem zase "mono" takze to budu asi zas vic resit nekdy v budoucnu...
    LYDI
    LYDI --- ---
    FRONEMA: no treba taky si rikam, ze to ma kazdy jinak - nekdo, abychom zustali u tech prikladu - je "mazlivejsi", nekdo min. nekdy ma jeden chvili takovou, ze potrebuje vic pozornosti nez jindy / nez druhy. tak mi to prijde sice mozne prakticke zjednoduseni s tim "kazdym stejne" ale asi porad zjednoduseni ...
    ... takze se ti podarilo "odstranit" cast tech "blbych" myslenek, jo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam