• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    CHIRURGUS: Tohle si vystihl dobre... kdy jeden dává najevo druhýmu, aby se choval víc podle jeho měřítek, jinak bude problém
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    YMLADRIS: Ahá, to co popisuješ je ale akt nedůvěry, kdy si dítě myslí, že ho rodiče opustili kvůli mladšímu sourozenci. U dítěte to s ohledem na nulové zkušenosti v této oblasti chápu, u dospělého člověka ne. Ten by měl mít dost rozumu a zkušeností aby věděl, že pokud jeho partner bude chtít, stejně odejde a tím, že na něj bude žárlit ho k tomu akorát popíchne.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Ale ta žárlivost JE to chování. Jasně - jak chápu žárlivost. Je to stav, kdy jeden z partnerů prožívá strach o toho druhého, ale upřímně - kdo k tomu partnerovi půjde a řekne mu: Mám tě rád, nechci o tebe přijít aby ten stav vyrovnal? Nikdo, nebo menšina. 99 procent lidí zahájí odvetnou akci plnou nesmyslnejch otázek typu: "Já nevim proč se s ní/nim musíš vůbec bavit/chodit na kafe/vídat/psát SMS/". Upřímně sem nepotkal v životě NIKOHO, kdo by byl při žárlení schopen racionálního jednání. Takže ano, nemusí k tomu chování dojít, ale ze 99 procent k němu dojde. Dopady jsou většinou logická hádka, nebo "usměrnění" toho kdo je cílem tohodle jednání.
    Pokud i ty budeš žárlit na partnera, kterej půjde se svojí kamarádkou třeba na kafe a dáš mu to na jevo, bude on naštvanej že žárlíš a buď se pohádáte, nebo se s tím člověkem přestane vídat s ohledem na svůj klid, ale bude v něm růst pocit že něco nesmí jen protože to jeho partnerka vyžaduje...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FRONEMA: k tomu mne napada laicky, ze deti zarli na nove prichozi sourozence (musi se delit s nimi nove o zdroje), ale casem to zpravidla poberou, protoze rodice je roky a roky a roky ujistuji, ze je "neopusti" kvuli mladsim detem.

Zatimco v sexualnim vztahu "mladsi dite" je cerstvy maso vyvolavajici zamilovanost - nemuzes tomu konkurovat - a riziko ze partner da prednost novemu vztahu tu vzdy je. Zavistiva (ach my uz tak zamilovani nejsme a jak mu sviti kukadla kdyz na ni kouka, ach to bych zase chtela zazivat) a uzkostna (kam to povede - intelektualne muze slibovat co chce, ale laska se neresi primarne pres rozum) mi pripada normalni, jako ze fyziologicka. Musela bys zit v kulture, kde partnerske vztahy nejsou dulezitou soucasti identity (mas ji spis rodinnou, klanovou, nejakou jinou - viz Sex at Dawn); pak by te pripad rozpad partnerske identity nestihoval. _Nejakou_ sirsi identitu nez jsi ty sama potrebujes, leda ze se vedome promeditujes do stavu ze ne, ale to IMHO urcite neni vychozi pripad deti/lidi.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Co by me u zarlivosti zajimalo, je jak vznika, jesti je to vazne nejaky vrozeny preddefinovany chovani ktery se odnaucujem, nebo naopak jestli to nejak odkoukame od spolecnosti kdyz odmalicka mockrat vidime ten "spravny pristup" v knizkach, filmech a lidech kolem sebe.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Imho ne. To je chování vycházející ze žárlivoti. Může k němu dojít a nemusí.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LYDI: Naprostej souhlas. Žárlivost je podle mě stav, kdy jeden dává najevo druhýmu, aby se choval víc podle jeho měřítek, jinak bude problém. TZN, druhého si přivlastňuje a pod pohružkou stresu ho nutí dělat něco, co je proti jeho přesvědčení....
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: To je ale jedno, čeho se bojíš. Ten příklad měl demonstrovat běžnost toho strachu, plus jeho neopodstatněnost.

LYDI: Já nemám problém chápat, CO je žárlivost :)
    Za odkaz díky, ale nějak k těmhle tibetskejm a jinejm naukám nemám důvěru. Většinou po člověku chtěj, aby seděl na zemi, cinkal na zvonečky a vydával divný zvuky... :)
    LYDI
    LYDI --- ---
    LAURA_P:
    no plus zarlivost neni strach ale strach+majetnictvi (podle me teda (:)
    jinak na ten strach doporucim:
    http://neoluxor.cz/beletrie/tibetske-umeni-dusevni-vyrovnanosti--22851/
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LAURA_P: akorat kdyz zarlis tak se nebojis o partnera ale o sebe... v tom je ten priklad nefungujici
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    MYKO: Znám a nenabízí mi to řešení. V tom textu není nic, co bych nevěděla už dřív. A není tam ani pro mě návod, jak se zbavit strachu a nejistoty.
    Mluvím teď o úplně normální míře občasnýho strachu ze ztráty a úplně normální občasný nejistotě, zda dávám partnerovi, co potřebuje. A tím "úplně normální" myslím běžnou... asi jako když se čas od času strachujeme o potomky. Aby se jim něco nestalo, aby neonemocněli. Není pro to důvod, jsou zdravý, ale i tak nás to napadne. Prostě proto, že je milujeme.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Nejsou to zvyky, podle mě je to jen všeobecnej model, kterej je vidět všude okolo a proto je branej jako standard.
    CROME
    CROME --- ---
    LAURA_P: samo od sebe to asi nepujde to je jasny...
    MYKO
    MYKO --- ---
    cas na repete :)
    Polyamory - mnohočetné partnerské vztahy - Jak na žárlivost
    http://polyamory.eleferno.cz/index.php?text=20-jak-na-zarlivost
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: Já žárlivost jako standard beru - ještě jsem nepotkala chlapa, kterej by na mě nežárlil. Takže to mám asi už tak zkreslený, že kdyby náhodou nežárlil, tak si řeknu: "Jsem mu volná."
    A vždycky, když jsem byla zamilovaná, tak jsem žárlila. Asi jsou to nějaký zarytý zvyky v nás. Dokážu si představit, že to jde bez žárlivosti... ale je to jen představa a nemyslím, že se v nejbližší době posunu do fáze, že se toho zbavím... Ale bylo by to hezký...
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    LAURA_P: ja to mam s zarlivosti jednoduchy, ja ten pocit prakticky neznam. takze je fakt ze nemam uplne presnej prozitek jak to vy zarlivy mate tezky abyste to zvladli :)
    kazdopadne ja verim ze je mozne zaroven citit lasku a zarlivost, ale imho neni dobre tu zarlivost vyzdvihovat, brat jako standard nebo dokonce nutnost. a myslim ze to musite vnimat i kolem sebe takovy to obcasny "tobe nevadi ze se ti holka bavi s jinym klukem? ty ji nemas rad?". to jsem na tom miste myslela.

jinak polyamorni svazky samorejme svazky 1 + 1 nijak nevylucuji, at tak je kdo chce po jakkoli dlouhou dobu je to oba bavi :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    FRONEMA: Je to dobře formulovaný. Myslím, že i pro lidi, co maj předsudky, to může hodně osvětlit.
    Já osobně v podstatě souhlasím se vším, cos tam napsala, kromě toho o tý žárlivosti. Myslím, že žárlivost a láska se nevylučujou. Bylo by samozřejmě krásný dostat se na takovou úroveň, kdy jsem nad žárlivost povznesen, ale málokdo na to má. Imho to ale nijak nesnižuje pravost citů.
    A další věc je, že ač imho lidi obecně opravdu monogamní nejsou, tak v určitý fázi vztahu monogamii třeba potřebujou. Možná to je ale jenom příroda ("svážu vás k sobě, dokud spolu nezplodíte dítě, a pak si dělejte, co chcete...").
    MYKO
    MYKO --- ---
    FRONEMA: skvely
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MAKROUSEK: Di Pryc, Do Prdele, Divny Prispevek nebo Dobra Prace?:)

TenCoKaciStromy me kdysi naucil ze vzdycky kdyz rekne neco co se da vykladat ruznymi zpusoby, mam si vybrat ten nejlepsi... zkusim to aplikovat i tady a dekuji :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam