• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CHIRURGUS: bylo na to provedenych par stovek vyzkumu.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Zeptej se nějakýho pediatra, neonatologa nebo dětskýho psychologa :)
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Nabízí se zákeřná otázka - jak to víš a jak dlouho si to zkoušela, že seš si tím tak jistá? :)
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: A já si myslím, že se pleteš. Maj to imho zkombinovaný - rodič je zdroj lásky, tepla a jídla. Když jim dáváš jen jídlo a teplo, řvou.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    _BENNY: Ne že ho nepotřebují, ale nežárlí na mladší sourozence proto, že by ho neměli. Bavíme se o tom, co mají děti vrozené a co je určeno společností. Já řikám, že to čemu vy u dětí řikáte žárlivost je strach o zázemí z logického, nikoli citového hlediska.
    MYKO
    MYKO --- ---
    _BENNY: ja tohleto co nazyvas idealem momentalne zazivam a funguje mi to. Mam nekolik ruzne intenzivnich nezavaznejch vztahu a jsem otevrenej jakejmkoli dalsim. Vsechny ty lidi mam rad, nektery treba chvilkove "vic" (v tom smyslu ze treba prozivam zamilovanost), kazdopadne se vsema je mi dobre, ale s nikym nejsem porad, s kazdym se vidam obcas a s nekym treba skoro vubec ne, ale samotna existence toho cloveka a vztahu mezi nama me cini stastnym a spokojenym, at uz ten druhej je kdekoli a proziva cokoli s kymkoli..
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: No to si piš, že to je potřeba citovýho zázemí. Dítě ho potřebuje velmi. Už jen to, jak reaguje třeba nedonošenec v inkubátoru na dotyk ruky (což je měřitelný na přístrojích, který má k sobě připojený). Jak je měnší úmrtnost nedonošenců, který maj kontakt s matkou... Atd.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: ah, pardon, uz jsem to pochopil. dite place = neznamena to, ze potrebuje citove zazemi, jen mu chybi mliko a teplo. neverim tomu.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    CHIRURGUS: Ale to co předváděj děti když jsou malý neni potřeba citovýho zázemí.

jakoze deti nepotrebuji citove zazemi?
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Ale to co předváděj děti když jsou malý neni potřeba citovýho zázemí. O to se teď bavíme. Je to potřeba materiálního zázemí. Potřeba toho citovýho se objevuje až časem a výhradně implementovaná společností ve který žijem.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: a dokáže si vybudovat zázemí vlastní a ochranu taky
    Citový zázemí těžko. Citový zázemí je právě rodina, smečka. A ochranu samci nepotřebují, ale samice ano - minimálně po dobu, kdy pečujou o mláďata.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Nemá, protože každý mládě každýho savce, extra to inteligentní jako je člověk jednoho dne dospěje a dokáže si vybudovat zázemí vlastní a ochranu taky. Pokud si člověk hledá partnera kvůli ochraně a zázemí, je to zlatokop...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Jo, může to bejt daný přírodou ve smyslu "hlídat si svůj zdroj, svýho ochránce". A proč by se to nemělo projevovat i v partnerskejch vztazích? Třeba to má stejný kořeny...
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: To co se tu řešilo kolemžárlivosti dětí neni žárlivost, ale strach o zázemí, kterej vrozenej je.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Jak co. Určitě je spousta věcí daná morálkou, kterou nám vnutila společnost. Ale ty pocity, když někdo, koho miluješ, miluje i někoho jinýho (nebo s ním tráví čas na úkor tebe), ty jsou imho vrozený. Když žárlí dítě, nikdo ho to neučil... Moje dítě bylo žárlivý v podstatě hned, jak mělo schopnost to dát najevo. Sobecký ale začalo bejt až třeba o dva roky později.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Já to chápu, ale i tak se nedokážu zbavit pocitu, že tenhle princip je implementovanej v lidech výchovou.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    Původně jsem ale psala o tý žárlivosti proto, že i když beru lásku jako respekt a toleranci, tak co bych asi nezvládla, by bylo to dělení se. Ok, není se mnou šťastnej, ať jde jinam. Ale pokud se mnou šťastnej je a současně by chtěl ještě někoho navíc, tak to už bych spíš já asi zase chtěla jít jinam než přemáhat tu žárlivost a trpět. Ale není to věc principu - principielně mi ta představa nevadí. Ráda bych, kdyby to mohlo fungovat. Ale vím, že na to prostě nemám a že bych se usoužila.
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: Jasný.
    Je fakt, že princip poutání si lidí k sobě přes závazky, sliby, výčitky je strašnej. To kolem sebe taky vidím a přijde mi, že to je opak lásky. Pokud někoho miluju a vidím, že je se mnou nešťastnej, tak ho samozřejmě nechám, ať si jde za štěstím jinam. Dyť ani já nemůžu mít nic z takovýho vztahu.
    CHIRURGUS
    CHIRURGUS --- ---
    LAURA_P: Hole to je případ od případu. Já se bavim o tom, kdy je jeden člověk skutečně nešťastnej z chování toho druhýho, kterej se ho snaží omezit ve všem kde to jde a přitom neví jak z toho vycouvat. Ale tohle už je vážně uplně jiná debata...
    LAURA_P
    LAURA_P --- ---
    CHIRURGUS: No otázka je, jestli ti lidi nedělaj před tebou "víš, on/ona mě nepustí"... přičemž ve skutečnosti se jim ani moc nechce. Ale to jen hádám.

Nebo jestli to není takovýto: "Pojď na pivo..." (v jednu v noci)
    "To nejde, je pozdě, ona už spí a byla by naštvaná..." (ve skutečnosti by nechápala, co se děje, a musel by jí to vysvětlovat a to se mu nechce)
    "Ježiš, ty seš podpantoflák!" (ve skutečnosti prostě bere ohledy)

To může bejt různý... :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam