• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CROMETeorie a praxe kolektivních vztahů, polyamory, svobodné vztahy
    DIVA
    DIVA --- ---
    NYA: nevím jestli to taky vnímáš, ale že něco složitého a náročného nejsi ochotná podstupovat víc než je nutné, to je přece nezájem či lenost .) což nekritizuju, jen pojmenovávám ,)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Kdo se chcete pridat a jit na Pride s nama tak tady https://www.facebook.com/events/1695525937349794/
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Na něco konkrétního tady nereaguju. Zajímalo mě to, protože sex bez citů je ustálené slovní spojení.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    FIDO_LETI_DOMU: Na co ten puvodni prispevek reaguje? ja bych rekla ze kdyz nekdo rekne sex bez citu tak ti mysli bez zamilovanosti nebo bez lasky. ale kdyz se to rozebere do dusledu tak samozrejme, nejaky city jsou vsude.

    stejne jako se pouziva ze ses s nekym ve vztahu, i kdyz samozrejme vztahy jsou i jiny nez partnersky. Ale sama nemam lepsi slovo...
    NYA
    NYA --- ---
    MATEJCIK: asi to neřeším z hlediska výhody/nevýhody, prostě to dělám tak, jak to cítím, že je to nejlepší, snažím se mít srdce otevřené, obecně, ani ne tak kvůli lidem, spíš kvůli sobě, že se s tím dobře žije. občas to jde, občas ne.

    s tou druhou otázkou nevím, fakt nevím. prostě to s některýma lidma dobře funguje a máme dobrej silnej vztah přátelství, co se lety upevňuje a prohlubuje.
    s partnerskýma vztahama to mám složitější, komplikovanější a občas je všechno dobrý a funguje jako po drátkách, občas je to náročnej hlubinnej quest, kdy musím přijít na to, kde co ladit, u koho vlastně, a oba se učíme, hodně. pro mě je to docela náročný, občas některý věci trvají a nejdou.. nejsem ochotna to podstupovat s kde kým, a rozhodně ne ve vícero případech než je nutné, takže vztah s jedním partnerem mi bohatě stačí :)
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    To nebyla provokace, mě by zajímala odpověď od někoho. FIDO_LETI_DOMU
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    NYA: ne, počkej, nechoď ještě, to se konečně dostáváme někam, kde to je zajímavý ;e) z tvojí odpovědi LYDI jsem dekódoval, že nemáš problém s tím být otevřená lásce mnoha lidem, ale vnímáš výhody monogamie, z velké části v sexu?
    taky píšeš, že monogamní vztah je "v mnohém výlučný a speciální", a že i některá přátelství mohou být taková, ale je to něco jiného... dokázala bys říct, v čem vnímáš ten rozdíl? přirozeně v tom, že s přáteli nespíš, ale tak nějak tuším, že to nebude to hlavní.
    NYA
    NYA --- ---
    .):JUWELIUS: to je milý, díky :)
    .
    LYDI: nevím jak to myslíš, s tím hotovým názorem ... o tohle téma jsme se dost zajímala, protože první rok vztahu to vypadalo, že misky vah vůbec nemají šanci se nahnout mým monogamním směrem.
    tohle trvání na polyamorním přístupu mě donutilo o něm hodně přemýšlet, utřídit si, co se mi na tom líbí, a co fakt neberu
    ... a vzala jsem si z toho, že je možné mít srdce otevřené všem, cítit lásku ke všem lidem, ke kterým to je možné, a že tohle je v pohodě, a zahrnuje to i ten monogamní vztah, který je ale v mnohém výlučný a speciální (i některá přátelství jsou výlučná a speciální, ale tohle je ještě o něčem jiném)
    ... co jsem si z toho nevzala je, že bych chtěla sdílet svoji postel s dalšími muži a ponechávat muže aby spal s jinými ženami. imho z toho je leda enegetický zmatek a sebere to příliš mnoho pozornosti a energie to pak ladit do rovnováhy. daleko víc si považuju otevírání, objevování a kultivaci sexuality mezi dvěma stálými partnery (tímto nikomu nic nenutím, jenom sdílím na co ses ptala)

    MATEJCIK: vhledem k tomu, že mám respekt k procesům a vývoji blízkýho člověka, ti tu nemohu jen tak rozepisovat příběhy, který nejsou jenom moje. tak jsem tady výš popsala tu mojí část, a to musí stačit.
    občas mu ze srandy říkám, že vzhledem k mýmu menstruačnímu cyklu nemá doma jednu ženu, ale čtyři, a že to si určitě přál :))

    no a nikde jsem nepsala, že by ses měl vzdávat polyamorních vztahů, je mi celkem jedno co kdo dělá, pokud se to nedotýká přímo mě nebo mých přátel. měla jsem akorát připomínku k prezentaci polyamorie, kterou jsem zatím viděla takovou, jak jsi ji popsal o těch jednorožcích s duhou :))


    tak, doufám že tenhle můj monogamní vstup v tomhle auditku takhle stačil, mějte se hezky, ahoj :)
    MATEJCIK
    MATEJCIK --- ---
    mě by právě celkem zajímalo, jak to vlastně @NYA hodnotí.
    NYA: nechceš ten příběh aspoň trochu rozvést? jaký byl ten zmatek a jaká povrchnost? jaké krásy skýtá hloubka jediného vztahu?
    já teď třeba v poly vztazích žiju, a samozřejmě není to všechno sluníčko a jednorožci kteří prdí duhu, ale nepřijde mi, že bych cokoliv vyřešil tím, že bych si vybral jeden vztah a ostatní zahodil
    LYDI
    LYDI --- ---
    JUWELIUS: v me zas jede myslenka, jestli @NYA nehodnoti nejak moc? nemas, Nya, uz hotovny nazor, kdyz na priklad pritela vyvedla z toho a 'ukázala mu něco hodnotnějšího' ?
    FIDO_LETI_DOMU
    FIDO_LETI_DOMU --- ---
    Zajímalo by mě, co je to sex bez citů, když v každé souvztažnosti dvou osob, nazývatelné prakticky vztahem, ať už krátkodobým nebo tím dlouhodobým, výlučným city existují. Protože "cit pro něco" nebo "chovat se s citem" a nebo prostě chovat se nějak k někomu.

    Možná si pletu city s pocity a přístupem? Nevím.
    JUWELIUS
    JUWELIUS --- ---
    NYA:
    mas moc prijemny a vyzraly nazor ... diky Ti za nej
    NYA
    NYA --- ---
    FRONEMA: jo, reálný příběhy mohou být dobou inspirací a hodně pomoct lidem, který se pokoušejí v polyamorii žít ... může jim to pomoct předejít chybám, nebo poskytnout možnosti řešení v situacích, kdy třeba sami už moc nevědí co s tím. navést je k tomu, jak se vztahama zacházet tak, aby se nemuseli dostávat do situací, kdy je každý řešení pro někoho špatně.

    přimlouvala bych se za co největší otevřenost a upřímnost v těch příbězích
    imo není důvod se stydět za něco, co není zrovna pohádkově hezké nebo křišťálově čisté. všichni musíme řešit nesoulad a karamboly, učit se na tom a růst, ať už poly nebo nepoly.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYA: vicero pribehu vs. predkladani jednostranne: je velkej rozdil kdyz nekde pisou odpovedi na nejakej rozhovor do casopisu, a co chci davat na svoje stranky. U tech rozhovoru, a jeste stokrat vic u Krause, jsem hrozne v tahu toho jakej format tomu daji oni. a ja se tam snazim dat nejakou pozitivni a vramci moznosti hodnotnou zpravu. Urcite tam nelzu nebo tak neco. Ale ve vymezenym case chci mluvit radeji o pozitivnim nez negativnim.
    Na svych strankach jsem vlastnim panem a muzu dat prostor rozmanitosti. Do ted se mi to moc nedarilo, naprosta vetsina jsou prelozeny clanky. furt nekoho postuchuju aby neco napsal a furt nic. Tedka napad s rozhovorem o rodine by tech vic pribehu mohl prinest. Vzdycky jsem o to mela zajem, jen nebyli lidi co by psali.
    NYA
    NYA --- ---
    FRONEMA: no je pravda že televize je líbivej cukrkandl, nejde tam o nic skutečného :)
    já si víc cením skutečnosti a upřímnosti reálnýho světa

    píšu ti o výsledcích svých pozorování, nemyslím si, že by nějaká obecná vlastnost polyamorie vůbec existovala (nebo jo? a kdo ji stanovuje?)
    považuju svoje tvrzení za validní, protože tenhle fenomén je v nějaké podobě přítomný ve všech takových vztazích, se kterýma jsem se setkala

    to co píšeš ve třetím odstavci, o tom, aby na vícero příbězích bylo možný si udělat obrázek, mi přijde že je v rozporu s tím co píšeš předtím, že je ok předkládat téma jednostranně.
    pokud se ti chce, tak mi to prosím zkus vysvětlit


    blbej zážitek s polyamorií mám z období začátku vztahu se svým přítelem, to jsem ti už psala. a že se mi podařilo ho z toho vyvést a ukázat mu něco hodnotnějšího.
    nikdy jsem se do žádného jiného polyamorního vztahu nepřimotala, abych z toho měla blbej zážitek - pokud tvoje otázka šla tímhle směrem

    to co píšu má nejvíc společnýho samozřejmě se mnou, protože jsou to moje postoje, úvahy a názory :)
    komunikace slouží k tomu tyhle věci postavit vedle tvrzení úplně jinýho, protichůdnýho charakteru, a vidět, co z toho vypadne.

    někdo jiný může komunikaci používat pro svoje sebepotvrzování a vzájemný poplácávání po ramenou,
    na to je taky fajn, taky to tak mám ráda :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYA: (jsem fronema, ne fromena)
    Aha, ja to pochopila tak ze si mluvila o tech slozitostech v polyvztazich z vlastni zkusenosti, samozrejme nechci abys mi neco psala o jinych lidech.

    Ja bych i byla ochotna mluvit verejne i o svych trapenich, kdybych ela pocit ze je to k necemu dobry (i kdyz si myslim ze by to pro media nebyl moc zajiavej material) ale mam velkej problem s narusovanim soukromi dalsich lidi, zvlast kdyz jsou to bejvali. Ja se jich obou vzdycky znova ptam jestli jsou ok s tim abych je vubec zminila. A ty smutny veci ja jeste nekdy vnimam jako ze mi ten clovek nejak ublizil, a to je proste neco co odmitam rikat do medii. to by imho byl podraz a prasarna. Proto na otazky o rochodech vzdycky odpovidam nejak vyhybave "nebylo nam uz spolu dobre" a podobne.

    pises povrchnost polyamorie a ze jedina moznost jak to muze byt mozne je kdyz nekdo ma zavrenejsi oci je sobectejsi, a nekdo kdo prohraje. To je neco s cim nemuzu souhlasit. Je mozne ze nejake poly vztahy tak vypadaji, ale neni to vlastnost polyamory obecne.
    uplne stejne existuji monovztahy ve kterych je domaci nasili, ale nikdo nerika "brutalnost monogamie". Je to proto ze mame kolem sebe vic prikladu. A stejne tak ja chci ukazat pribehy ruznych lidi, aby bylo proste vic z ceho si udelat obrazek.

    Mam pocit, ze to co pises nema az tak moc spolecneho se mnou, nebo mym medialnim vystupem, nebo pripravovanych clancich. mam pocit ze spis mas nejakej blbej zazitek, a ze ti to nejde dohromady s tim co pisu. Jestli to chces dalresit, napsat co se stalo nebo tak jsem tomu otevrena. pokud ne, muzem to nechat byt.
    NYA
    NYA --- ---
    no imo pokud chodíš do médií propagovat něco co děláš, bylo by upřímný jít s kůží na trh a o těch vztahových kotrmelcích mluvit.

    články o druhých lidech ti samozřejmě posílat nebudu .. ať už s chaosem v jejich vztazích jakkoli nesouhlasím, nebo nerada vidím, jak si ubližujou a jak to nemá řešení,
    většinou mám všechny zúčastněné ráda, jsou to moji přátelé, a nevidím důvod, proč bych svoje přátele měla anonymizovat a něco o nich psát fromeně z televize :)

    moje osobní zkušenost s polyamorií je taková, že jsem ve vztahu s přítelem, jehož jsem ze zmatku a povrchnosti polyamorie vyvedla. tím, že jsem mu ukázala, jaký možnosti a krásu skýtá hloubka jedinýho vztahu.

    jednou ti možná tenhle příběh napíšu, určitě se bude líbit, protože bude upřímnej a skutečnej, není to líbivej cukrkandl, ale příběh o upřímnosti sama k sobě, vnitřní síle, otevírání očí


    věřím že polyamorie má taky takový příběhy, ale aby byla možná, vždycky tam musí být někdo, kdo má zavřený oči, vždycky někdo o trochu sobečtější a někdo, kdo (momentálně, nebo na celý čáře) prohraje

    ... tohle je výsledek mýho pozorování, neber to jako hejt
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYA: zajimavy, na prvni precteni mne to trochu vytocilo, na druhy vidim ze upozornujes na neco co vazne do nejaky miry delam, ale neprijde mi to spatne, vysvetlim a muzem to probrat.

    ja kdyz jsem nekam pozvana mluvit o polyamory tak nemam pocit ze jdu vypravet o svych poslednich vztahovych kotrmelcich, ale spis ze jdu mluvit o polyamory obecne. snazim se, aby moje sdeleni bylo neco jako "Existuje polyamory, je to tohle, chtela bych aby vic lidi vedelo o tehle moznosti. Koho to zajima at to vic zkouma." Neni prostor se do toho nejak vic norit, takze chci samozrejme aby to znelo prijemne a zajimave. O svych vztazich mluvim tak nejak jen proto ze musim, ze se ptaji...

    Ja samozrejme mam ve svych vztazich obcas nejake potize, jako kazdy. Taky se nekdy trapim, trpim a vsechno to. Ale. Nikdy jsem si nemyslela ze za moje problemy muze polyamory. Myslim, ze to je proste soucast vztahu, polyamory umi nekdy to, ze je vic problemu naraz, a to taky v nejakych rozhovorech zminuju. Ale neni to ten duvod.
    Druha vec je ze pozvani na ty posledni clanky a vystupy prislo ve chvili, kdy jsem zrovna v takovem stastnem obdobi zacinajicich vztahu. Samozrejme ze znim vic stastne kdyz jsem cerstve zamilovana :) Kdyby ta sama nabidka prisla treba pred dvema lety, tak bych to pravdepodobne neprijala protoze nevidim nic zajimavyho mluvit o tom jak jsem zborena a nestastna. (ale to btw bylo po roce monogamniho vztahu, coz neni ten duvod, just saying)
    Co se tyce zarlivosti, ja vazne stastne nezarlim, treba to jeste prijde, ale zatim jsem s tim nemela problem. Ale taky si myslim, ze mluvim i o tom ze jsou lidi kteri se s tim musi poprat a jak to delaji.

    No a co se tyce clanku/ů o polyrodnach, bude to takove jak mi to lidi poslou. Pravdepodobne to bude spis pozitivni, protoze lidi kteri maji problemy maji asi spis mensi tendenci o tom nekomu psat do verejna. Nicmene pokud ty bys chtela napsat nejakej pribeh, clanek, cokoli ve kterem budes mluvit o stinnych strankach polyamory, tak ho velmi rada zverejnim, pokud to nebude jen hejt, ale nejak zajimava nebo poucna vec.
    NYA
    NYA --- ---
    FRONEMA: půjde o sluníčkovou propagaci polyamorie, nebo o skutečný vhled do situací s jejich problémy?
    viděla jsem pár tvých mediálních výstupů a všechno to byla dost povrchní reklama na polyamorii, přehlížející jakýkoli problém co by se mohl vyskytnout.
    znám několik párů i singlerů, co se snaží dlouhodobě polyamorii provozovat, a ve všech případech je to emočně i strukturálně-vztahově hodně náročný, často se vyskytujou i docela bezvýchodný situace, bez řešení dobrýho pro všechny. taky je ve všech případech přítomná žárlivost, i třeba po víc jak deset let provozované polyamorii.
    pokud ty sama nemáš v polyamorních vztazích žádné potíže, tak jak to prezentuješ navenek, tak si myslím, že tu mnohočetnost používáš k tomu, abys před nutností řešit problémy a důležitý věci utíkala // just my humble opinion
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Chtěla bych udělat článek, nebo sérii článků na téma polyamory a starání se o děti. K tomu bych potřebovala několik lidí či rodin, které samy sebe charakterizují jako polyamory, mají děti, (nebo děti už můžou být velké a budem mluvit o minulosti, nebo akutně děti plánují) a byli by ochotni buď sami napsat svůj příběh, nebo odpovědět na několik otázek jako v rozhovoru.
    V případě zájmu vás můžu libovolně zanonymizovat smile emoticon
    V případě, že znáte někoho kdo by splňoval mé požadavky, prosím, přepošlete mu tuto výzvu.

    Kdo se chcete zapojit, poslete mi zpravu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam