TMA: No já jsem narazila na ten problém, že jakmile budeš mít točení karetek jen jedním směrem, tak jak ty karetky chceš upevnit tak, aby se ti na to upevnění nenamotávala příze? Musela by každá karetka mít vlastní uchycení z jejího boku (myšleno té krátké strany). Pak by to možná šlo. Rozhodně nemůžou být uchyceny uprostřed. Ještě mě napadlo, že by možná nemusela mít tvar kostky, ale například kolečka. Tím by se i zamezilo tomu, aby se náhodou příze zahákla o roh karetky, jak se občas stává při ručním karetkování. A nebo vůbec nemít karetku jako takovou, ale 4 očka, kterými se protáhne příze a budou se střídat tak, jako by to destička byla. Což by bylo možná uplně nejjedodušší.
S tou tlustou přízí nevím, kde vidíš problém? Na šíři příze u karetek tolik nezáleží, jen čím drsnější (hlavně pravá vlna), tím to méně klouže a hůř se protáčí karetky (alespoň moje zkušenost).
Ohledně třetího problému, to je právě to, kvůli čemu jsem tenhle nápad zavrhla ještě dřív, než jsem se tím začala zabývat víc. Vzhledem k tomu, že to není tak snadné jako klasický stav, protože se všechny karetky mohou otáčet různými směry, je potřeba pro každou karetku mít vlastní programovatelný mechanismus.
Během mého fantazírování jsem ještě přemýšlela o napojení stroje na GTT (
http://www.guntram.co.za/tabletweaving/), což je téměř dokonalý SW na výrobu karetek. Říkám téměř, protože některé vzory na tom "nefungují", respektive program je namaluje, ale ve skutečnosti to pak tak nevypadá.
Co se mazání týče, tak přízi (pravé vlně) by nejspíš nevadil lanolin, nakonec je to olej, který se z vlny získává a například vlněné lůžkoviny se i perou ve speciálním přípravku, který lanolin obsahuje. Jen si nejsem jistá, jestli by to jako mazání stačilo.