• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISERYKaretkování
    Historie
    Tkaní na karetkách je velice stará textilní technika. Nejstarší nalezené karetky pocházejí z mladší doby kamenné. Nejstarším známým dokladem tkaní stuh tímto způsobem je tzv. Ramsesův pás (Liverpoolské muzeum) – 5 metrů dlouhá šerpa asi z 12. století př.n.l. nalezená v královském hrobě blízko Théb. Pás byl tkán na 300 karetkách. Další nález pochází ze 3. století n. l. Jedna se o zbytky pláště, které byly objeveny v Thorsbergerské bažině v Šlesvicku-Holštýnsku. Plášť byl tkán na speciálním svislém stavu a karetkové lemy vznikaly přímo s tkaninou a přirozeně na ni navazovaly. Ojedinělý soubor karetek i se zachovalou osnovou se nalezl ve vybavení vikingské pohřební lodi z 9. století. Loď byla místem posledního odpočinku královny (pravděpodobně) a byla nalezena v norském Osebergu.
    Karetková technika tkaní stuh zůstala oblíbenou i ve středověku, s její pomocí se vyráběly uzdy pro koně, osly nebo velbloudy, tkanice, popruhy k nošení břemen a zbraní, ale i stuhy jako doplňky k oděvům. Velmi krásné stuhy pocházející ze středověku a mající i obřadní charakter vznikaly z hedvábí a zlata na Islandu, v Persii nebo Arménii. Tkaní na karetkách bylo v Evropě populární asi do 15. století. Pak ustoupilo jiným technikám, ale stalo se součástí lidové tvorby. Tady se objevovalo ještě v 19. století na Islandu, ve Skandinávii, na Kavkaze, v Uzbekistánu, v Řecku, na Balkáně, v Polsku, na Moravě i Slovensku.
    Tkaní na karetkách znali ale také v Japonsku, Číně, Sýrii, Persii, Malé Asii a severní Africe.

    Popis
    Princip této předtkalcovské techniky spočívá v provlékání útkové nitě osnovou, která je navlečena na k tomu účelu upravených destičkách – karetkách. Otáčením karetek okolo podélné osy doprava nebo doleva o 90° se navlečené nitě osnovy kroutí a vytvářejí pevné šňůrky spojované útkem. Tkanice nebo stuhy takto vypracované jsou velice pevné a přitom pružné.

    Karetky
    Karetka je čtyř-, šesti- i vícehranná destička s otvorem (provrtanou dírkou) v každém jejím rohu. Jsou ale známé i karetky se dvěma otvory nebo s otvorem navíc uprostřed karetky určeným k provlečením tyčky, která karetkou otáčí. K výrobě se v minulosti používala celá řada materiálů např. rohovina, kost, dřevo, kůže, papír (karty) a další. Nejvhodnější rozměry čtyřboké karetky 6-8 cm na každé straně s s otvory o průměru cca 0,5 cm. Jednotlivé karetky i otvory je dobré si pro přehlednost očíslovat. Čísla pomáhají i pro orientaci při návrhu vzoru a navlékání osnovy. K práci je třeba ještě jednoduchý člunek na prohazování útkové nitě. Při kratší stuze stačí jen smotek vlny.
    rozbalit záhlaví
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    NYEMI:
    PALPATINE:
    potvrzuju, dělám to taky tak. u tkanic se mi to osvědčilo (konec konců útek není nosný a vlna dobře drží pohromadě), ale teda zaplétám pro jistotu společně dvě až tři řady. jsem paranoik. každopádně nevidím důvod, proč by to tak nemělo fungovat i u karetek, v tomhle ohledu je princip prakticky stejný


    PALPATINE: dělám to vždycky odhadem. útek se nastaví, osnova když bude víc, tak se nic nestane, navíc tohle by tak jako tak nešlo říct generálně, každá vlna se chová jinak, záleží i na její síle i na tom, jak je skaná...
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PALPATINE: Tak tak :)
    PALPATINE
    PALPATINE --- ---
    je to odpověď na otázku jež nebyla položena, ale i tak je to užitečná informace. Navázal jsem na útek další vlnu a udělal to tak, aby se uzlík schoval do karetky a nevyčníval na boku. Ale z tvé odpovědi doufám, že chápu dobře, že stačí jen volný konec zaplést a nový také jen zaplést. Není nutno je spojovat a přesto že nejsou k sobě svázané tak se z karetky nijak neuvolní a nevysunou.
    NYEMI
    NYEMI --- ---
    PALPATINE: Nedelam sice karetky, tkam na hrebenovym stavku, ale rychle jsem se naucila, ze utek se nenavazuje. Jen na radu, kde ti vychazi posledni kousek spagatu volne lozis dalsi. Takze vlastne dylku spagatu si muzes nastavovat prubezne a nevycnivaji ti z toho pak uzliky :)
    Tady jsem nafotila dokumentarni obrazky. Teda.. jestli je to vlastne odpoved na tvoji otazku.

    PALPATINE
    PALPATINE --- ---
    Měl bych dotaz. Jaký jsou poměry délky samotné vlny ku délce hotové karetky, a jaký je poměr délky útku.
    Myslím tím např. : karetku chci dlouhou 2 m, tak nastříhám vlnu na 3 m kousky a útek bude mít 5 m.
    nebo jak to poměřujete? Já teď dělal první karetku a bral jsem to všechno odhadem, ale třeba útek mi došel cca ve 2/3 hotový karetky a musel jsem ho navazovat.
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    MISERY: už nic. vyřešeno. stačilo začít točit okraje jedním směrem. je to trochu opruz, ale problém to vyřešilo
    MISERY
    MISERY --- ---
    Moc teď nechápu, jak to myslíš, že se vlní?
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    SKLIBA: ještě doplním, nerovnoměrným napnutím osnovy by to teoreticky taky být nemělo, mám to natažené na improvizovaném stavu
    SKLIBA
    SKLIBA --- ---
    mohla bych mít začátečnický dotaz? rozdělala jsem svoji první karetku, dělám to z poměrně silné vlny, na 11ti kartách, triviální vzor, 8 čtvrtotoček sem, 8 zpět a trochu mě to zlobí, tkanice se přesně v závislosti na změnách směru vlní, bohužel to nevypadá moc hezky a utažením útku se to korigovat nedá, dá se to nějak obejít? případně nemůže to být volbou příliš silné a měkké vlny? jinak už nevím, jak už jsem říkala, tohle je moje první karetka, jediné relevantní zkušenosti mám s hřebenovými tkanicemi
    TWENY
    TWENY --- ---
    Ahoj, ráda bych vás pozvala na super akci, která se bude konat v květnu v Brně. Jde o umělecký jarmark, kde můžete poznat zajímavé lidi, kteří také rádi tvoří, inspirovat se a v neposlední řadě prodat spoustu svých výrobků. Všechny informace najdete zde: http://www.gabart.cz/gabatiq/dokumenty/jarmart_info.pdf Facebook zde: https://www.facebook.com/pages/JARMart/532824533406282?ref=hl

    Přijít může samozřejmě i ten, kdo sice nic netvoří, ale rád nakupuje pěkné věci :)

    DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    každopádně zajímavý nápad - karetkovací stroj :)
    MISERY
    MISERY --- ---
    TMA: Ahá, zvláštní... protože já jsem se s karetkama seznámila právě až díky LH akcím :-)
    TMA
    TMA --- ---
    MISERY: No, kdysi jsem si ukaretkoval takový pás (snad ještě někdy na střední škole). Nevím, proč, ale nějak jsem si na to nedavno vzpomněl. A tak jsem zadal do googlu karetkování. Protože je tahle diskuse viditelná i pro nepřihlášené, tak mi ji google našel. Přečetl jsem si, viděl jsem hezké vzory. Ale pak mne napadlo: to je strašně moc práce. Nešlo by to nějak zautomatizovat?

    Nevidělas správně, na žádné jsem nebyl.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Jak tě to vlastně napadlo, udělat stroj na karetky? :-) Respektive jak ses ty dostal ke karetkám? Na žádný LH vikošský akci jsem tě neviděla :P
    MISERY
    MISERY --- ---
    TMA: S těma očkama jsem to myslela tak, že by byly připevněny drátkem na destičce (něco jako háček na háčkování), která by se mohla otáčet na čepu, ale tím, že ta vlna by šla mimo tuhle destičku, tak by se do čepu nezamotávala. Pokud si to ovšem představuju správně. Jinak příze se zamotává i při normálním karetkováním, zvlášť pokud nejedeš pattern 4x dobředu, 4x zpět. Ale zamotávají se na konci, čili plně automatizovaný stroj se ti asi nepodaří udělat, protože u toho stejně bude muset někdo být a minimálně rozmotávat. Ale viděla jsem taky takové LH udělátko, kde se ty 4 příze namotaly na takový jakoby hřeben a nezamotávalo se to tolik. Respektive nebyl z toho takový chumel, který se pravidelně dělal mě :-)
    TMA
    TMA --- ---
    MISERY: Teď mi nejde o vzor, ale o technické řešení. Až (jestli) bude technika fungovat, tak vzory přijdou na pořad dne.

    S barevnými tužkami a papírem jsem si dokázal, že vertikální pohyb oček není ekvivalentní otáčení karetky. Otáčení v xy rovině by mělo pomoci, ale tam se mi začnou zamotávat nitě. (Resp. nedokážu si představit konfiguraci, takovou, aby se nezamotávaly.)

    Rotace v yz (případně v xz) vypadá stále nejschůdnější.

    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Tak model postavit neumím. Buď jsem na to levý, nebo nemám dost správných kostek.
    MISERY
    MISERY --- ---
    Nejsem si jistá, zda 2 stačí (nezkoušela jsem to nikdy), ale teoreticky by asi mělo. Pokud by se ti podařilo postavit 4 karetkový, už by to bylo zajímavější. Jinak typická karetka začíná na 8mi a zajímavé to začíná být tak od těch 16ti, kde už se dá nakreslit opravdu moc pěkné vzory.
    Mrkni třeba tady, většina pásů kolem 20ti karetek http://karetky.ic.cz/index.php?page=offer
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: Pokud se k tomu dostanu, tak zítra zkusím postavit dvoukaretkový model.
    TMA
    TMA --- ---
    MISERY: Počítal jsem s kruhovými karetkami. Očka jsou zajímavý nápad. Musím promyslet, jak by to fungovalo, ale pokud je má první interní vizualizace správná, tak by to mělo fungovat výborně a řešilo by to několik problémů naráz.

    Lineární velikost roste úměrně se sílou příze. Objem roste se třetí mocninou.

    Jaký je mnimální počet karetek, aby to celé fungovalo a nevznikaly jen zatočené nítě? Stačí 2?
    MISERY
    MISERY --- ---
    TMA: No já jsem narazila na ten problém, že jakmile budeš mít točení karetek jen jedním směrem, tak jak ty karetky chceš upevnit tak, aby se ti na to upevnění nenamotávala příze? Musela by každá karetka mít vlastní uchycení z jejího boku (myšleno té krátké strany). Pak by to možná šlo. Rozhodně nemůžou být uchyceny uprostřed. Ještě mě napadlo, že by možná nemusela mít tvar kostky, ale například kolečka. Tím by se i zamezilo tomu, aby se náhodou příze zahákla o roh karetky, jak se občas stává při ručním karetkování. A nebo vůbec nemít karetku jako takovou, ale 4 očka, kterými se protáhne příze a budou se střídat tak, jako by to destička byla. Což by bylo možná uplně nejjedodušší.
    S tou tlustou přízí nevím, kde vidíš problém? Na šíři příze u karetek tolik nezáleží, jen čím drsnější (hlavně pravá vlna), tím to méně klouže a hůř se protáčí karetky (alespoň moje zkušenost).
    Ohledně třetího problému, to je právě to, kvůli čemu jsem tenhle nápad zavrhla ještě dřív, než jsem se tím začala zabývat víc. Vzhledem k tomu, že to není tak snadné jako klasický stav, protože se všechny karetky mohou otáčet různými směry, je potřeba pro každou karetku mít vlastní programovatelný mechanismus.
    Během mého fantazírování jsem ještě přemýšlela o napojení stroje na GTT (http://www.guntram.co.za/tabletweaving/), což je téměř dokonalý SW na výrobu karetek. Říkám téměř, protože některé vzory na tom "nefungují", respektive program je namaluje, ale ve skutečnosti to pak tak nevypadá.
    Co se mazání týče, tak přízi (pravé vlně) by nejspíš nevadil lanolin, nakonec je to olej, který se z vlny získává a například vlněné lůžkoviny se i perou ve speciálním přípravku, který lanolin obsahuje. Jen si nejsem jistá, jestli by to jako mazání stačilo.
    TMA
    TMA --- ---
    TMA: A pak je tam pár dalších drobností, typu jak mazat, aby se neušpinila příze (mýdlo?).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam